BLOG: Historisk forringelse af danskernes radio og tv-tidbud

16x9
DRs generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, fremlægger en spare- og udviklingsplan for Danmarks Radios medarbejdere i DR Byen i København, tirsdag den 18. september 2018. Foto: Mads Claus Rasmussen / Mads Claus Rasmussen/ Ritzau Scanpix

Medieforliget, som regeringen indgik med Dansk Folkeparti før sommerferien, betyder store nedskæringer på public service for at kunne give skattelettelser. Og med DR’s spareplan, som nu er fremlagt, står det lysende klart, at nedskæringerne på public service betyder mindre dansk indhold og en svækkelse af dansk kultur og sprog. Med forringet nyhedsdækning. Færre radio- og tv-kanaler. Og mindre sport og underholdning, der sikrer bredde og også er med til at give os noget at være fælles om.

Nyhedsdækningen forringes med færre daglige TV-aviser. Der sættes begrænsninger for, hvad der må skrives på dr.dk. På radiosiden lukkes P6, P7, og P8, ligesom kanaler DR K og DR Ultra lukkes. De selvstændige sportsnyheder nedlægges og store sportsbegivenheder som Tour de France og Champions League i håndbold må også spares væk. Det er en bemærkelsesværdig forringelse for danskerne. Samtidig skal man huske på, at der venter endnu en sparerunde i 2021, for at DR kan leve op til de nedskæringer regeringen og Dansk Folkeparti har aftalt. Det kommer til at betyde endnu en forringelse af dansk indhold.

Det er uforståeligt at DF og regeringen vil skære ned på det vi er fælles om, i en globaliseret verden. Vores fællesfinansierede public service-model bygger grundlæggende på de samme principper som vores sundhedsvæsen og uddannelser: vi er fælles om, at alle danskere uanset pengepung og postnummer har adgang til godt dansk medieindhold. Regeringen og Dansk Folkepartis public service-besparelser betyder mindre dansk indhold og en forringelse af bredden i det medietilbud, som alle danskere har fri og lige adgang til, er den helt forkert vej at gå. I 2017 brugte 94 procent af danskerne DR’s tilbud hver uge. Med besparelser vil DR’s indhold fremover vil blive brugt mindre og af færre danskere.

I en tid, hvor udenlandsk indhold fylder mere og mere, og fake news er noget vi skal tage meget alvorligt, er der brug for godt, dansk indhold, der styrker dansk kultur og sprog. Ikke mindre. Derfor er det forkert at svække nyhedsdækningen og skære ned på de tilbud, danskerne har adgang til på både tv og radio.

Socialdemokratiet var ikke med i medieforliget, fordi regeringen holdt fast i sine ultimative krav om store nedskæringer på public service. Med mindre dansk indhold og svækket nyhedsdækning. For at kunne give skattelettelser. Medieforliget burde styrke public service. Men i stedet har regeringen og Dansk Folkeparti gået den modsatte vej med mindre dansk indhold og en forringelse af danske nyheder.