Politik

DF: Lad Forsvaret drive lægehelikopterne

Det er "helikopterbureaukrati", når både Forsvaret og regionerne driver lægehelikoptere. DF vil have regionerne helt nedlagt.

- Der må gøres noget. 

Gruppeformand og ledende medlem i Dansk Folkeparti, Peter Skaarup, mener, der er "unødvendige forskelle mellem de nuværende fem regioner", der blandt andet driver det offentlige sundhedsvæsen i Danmark.

De skal derfor lukkes ned, og landets fire lægehelikoptere skal i stedet drives af Forsvaret.

Det har Peter Skaarup netop foreslået fra talerstolen til Dansk Folkepartis årsmøde i Herning, hvor godt 900 medlemmer er samlet.

- På den måde kan vi både forbedre danskernes akutberedskab og spare penge, sagde Peter Skaarup.

To strukturer til ét job

Der er tre lægehelikoptere i Danmark, der flyver ud fra henholdsvis Skive, Billund og Ringsted.

En fjerde er på vej og skal flyve fra Saltum.

Men Forsvaret råder også over akuthelikoptere. Og "det er dumt", at der er to, der "til dels løser samme opgave", lød det fra Skaarup.

- Jeg har kaldt det helikopterbureaukrati, siger Peter Skaarup til TV 2. 

Men så skal Forsvaret til at drive sundhedsvæsen?

- Der er jo en opgaveglidning mellem Forsvaret og andre områder i vores samfund, siger Peter Skaarup og peger på, at hjemmeværnet eksempelvis har overtaget grænsekontrollen fra politiet. 

- Så det er ikke en ukendt opgave for Forsvaret at tage sig af opgaver, der også gavner resten af samfundet. 

DF’s vigtigste ønske

Dansk Folkeparti har i flere år villet afskaffe regionerne.

Det er ikke løsningen på sundhedsvæsenets udfordringer at nedlægge regionerne

Nicolai Wammen, politisk ordfører i Socialdemokratiet

I august blev ønsket bragt på bordet på ny. Nu som et af partiets vigtigste krav for den kommende sundhedsreform, der skal forhandles på plads med regeringen de næste par måneder.

- Jeg tror, de fleste er enige i, at alle danskere uanset postnummer så vidt muligt skal behandles lige, når ulykken er ude, sagde Skaarup i dagens tale.

- Vi vil skære overflødige topbureaukrater og regionspolitikere væk.

Regioner kan synge på sidste vers

Både Liberal Alliance og de Konservative er med på at lukke de fem Regioner ned.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der i 2007 selv var med til at oprette dem, åbnede til Venstres sommergruppemøde op for, at det kunne komme på tale.

- Vi er åbne over for, at der kan ske noget med regionerne i kølvandet på det, vi gerne vil have til at ske: Nemlig et langt bedre sammenhængende nært sundhedsvæsen, lød det med henvisning til sundhedsreformen, der er på trapperne.

S: - Vi skal videreudvikle regionerne

Det er Socialdemokratiet dog imod. Selvom de oprindeligt var skeptiske, da fem regioner skulle afløse de daværende 13 amter.

- Det er ikke løsningen på sundhedsvæsenets udfordringer at nedlægge regionerne. Svaret er at videreudvikle regionerne og styrke det nære og sammenhængende sundhedsvæsen i alle dele af Danmark, har politisk ordfører, Nicolai Wammen sagt.

Men der er for store forskelle på kvaliteten i sundhedsvæsnet fra region til region, lød det fra Skaarup her til formiddag.

- Lad mig give et eksempel: Den 1. marts i år faldt en tømrer pludselig om på Karstensens Skibsværft i Skagen. Han så ud til at være i akut livsfare, men den nærmeste regionshelikopter er placeret 45 minutters flyvning væk. Den ankom aldrig, og ambulancen kom først efter 37 minutter.

- Der må gøres noget.

Han understreger, at det skal ske med omtanke for "forandringstrætte og stressede" ansatte på landets sygehuse.