Sverigedemokraterne om Dansk Folkeparti: - I er vores forbillede

Sverigedemokraternes formand, Jimmie Åkesson, gæster Dansk Folkepartis årsmøde. - Jeg håbede ellers, han havde for travlt, lød det fra Thulesen Dahl.

Sverigedemokraternes formand Jimmie Åkesson blev modtaget med stående ovationer fra salen i Herning, hvor Dansk Folkeparti holder årsmøde.

Her tog godt 900 sæt klappende hænder imod ham.

- Hvor er I søde i Danmark, lød det fra en let grinende Jimmie Åkesson.

- Når man er hjemme i Sverige, føles det ikke rigtig, som om man er blandt venner. Her føler jeg mig hjemme.

Partiet ingen vil lege med

Trods et valgresultat på knapt 18 procent og en margen på blot ét mandat mellem rød og blå blok fastholder begge fløje i Sverige, at de ikke vil have noget med Jimmie Åkessons mandater at gøre. Heller ikke selvom de reelt kan blive tungen på vægtskålen.

Det er os, der er i centrum. Det er os, de andre forsøger at placere sig efter

Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti

Det indvandrerkritiske parti er for ekstremt, lyder det, og svensk regeringsdannelse står lige nu i stampe.

I Danmark står det anderledes til med Dansk Folkeparti, som på flere punkter ligner Sverigedemokraterne.

- Det er os, der er i centrum. Det er os, de andre forsøger at placere sig efter, sagde formand Kristian Thulesen Dahl tidligere på dagen fra scenen i Herning.

Og den position ser den svenske partileder efter med lange øjne.

- Dansk Folkeparti er et forbillede for os i mange henseender. De er lykkedes med det, som vi håber at lykkes med, siger han til TV 2.

DF i den varme midte

I sin åbningstale på årsmødet slog Kristian Thulesen Dahl fast, at Dansk Folkeparti går til valg på en regering ledet af Lars Løkke Rasmussen, men med nye ministerbiler til Dansk Folkeparti.

Samtidig åbnede Thulesen Dahl op for at støtte Mette Frederiksen, hvis flertallet skulle vende.

En relation, der over de seneste år er blevet væsentligt varmere, end da forhenværende S-formand, Poul Nyrup Rasmussen, ikke mente, at Dansk Folkeparti var stuerene.

Nu kan Thulesen Dahl ligefrem pendulere med tanken om at tippe side, hvis det skulle vise sig gunstigt for partiet.

- Her i Danmark har man forstået, at der er andre politiske områder og spørgsmål, som er på vælgernes agenda, sagde Åkesson fra talerstolen.

Som udlændingepolitik eksempelvis, hvor både Socialdemokratiet og Venstre over årene har nærmet sig Dansk Folkepartis linje.

Hvis de ikke gider snakke med ham. Så gør vi

Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti

Håbede Åkessons meldte afbud

Det var derfor med blandede følelser, at DF-formanden præsenterede sin svenske gæst. 

- Jeg havde et håb om, at den mand, jeg skal præsentere jer for om lidt, havde for travlt med forhandlinger om Sveriges fremtid til at være her.

- Men hvis de ikke gider snakke med ham - havde jeg nær sagt - så gør vi.

Fra talerstolen proklarende Åkesson dog også, at de etablerede partier i Sverige ikke kan fortsætte med at lukke ørerne for de omkring én million svenske stemmer, der har sat kryds ved Sverigedemokraterne ved det seneste valg til Rigsdagen.

- Her i Danmark viser man, at man respekterer vælgerne. Og jeg ønsker, at svensk politik kunne se mere på Danmark, sagde han.

- Jo før de andre partier indser det, jo lettere bliver det at undgå politisk kaos i Sverige.

Svensk politisk i stampe

Lige nu arbejder siddende statsminister Stefan Löfven fra det svenske Socialdemokraterne på at fortsætte som statsminister.

Foreløbig har de borgerlige partier og Sverigedemokraterne, som tilsammen har flertal, dog sagt nej tak til Löfven i den stilling.

Han har altså flertal mod sig, men de borgerlige partier - med et SD betinget flertal - vil ikke regere med Sverigedemokraterne bag sig.