BLOG: Unge skal slet ikke på kontanthjælp

16x9

BLOG: Der skal gøres mere for at få unge under 30 år ud af kontanthjælpssystemet, mener Sofie Carsten Nielsen (B).

Er der noget jeg er ærgerlig over, så er det, at vi aldrig under SR-regeringen fik erklæret flere flygtninge for jobparate. Meget kan man sige om Løkkes udlændingepolitik. Men den nuværende regering har – med Radikale Venstres mandater – taget et opgør med idéen om, at flygtninge nærmest bevidstløst bliver erklæret ikke-job-parate. Nu ser man i højere grad den 25-årige irakiske kvinde som et menneske med evner, der kan bidrage. Det er en rørende, strålende succes, at flere flygtninge nu arbejder som SOSU-assistenter, pædagoger og lagermedarbejdere.

Dén udvikling vil Radikale Venstre også se, når det kommer til unge på kontanthjælp. I Radikale Venstre tror vi på tre grundlæggende værdier: Muligheder. Frihed. Og fremtiden. Det er essensen i vores plan, som vi præsenterer på Radikale Venstres landsmøde i denne weekend. FREMAD er vores bud på at sende Danmark i en grønnere, stærkere og friere retning.

Der er behov for at tage fat med svære løsninger på de virkelige problemer – ikke mindst i forhold til integrationsproblemer. Jeg bliver trist, når jeg møder unge i de udsatte boligområder, som har modtaget kontanthjælp i årevis uden, at der er sket nogen udvikling. De er fanget i passivitet. Jeg har mødt kvinder med masser af power, som blot går hjemme. Det er i strid med vores fortælling om, at Danmark er mulighedernes land for alle. Eksemplet med flygtninge viser jo, at når man bliver erklæret job-parat – så gør det en positiv forskel.

Derfor foreslår Radikale Venstre op til vores landsmøde for det første, at alle modtagere af kontanthjælp under 30 år fremover automatisk regnes som jobparate. Med mindre de selvfølgelig er syge. Så skal de have hjælp. Det betyder, at kommunen møder en ung mand med en indsats, der faktisk får ham i job. For det andet foreslår vi, at man max. kan være på kontanthjælp i 3 år. Herefter skal man enten afklares til job, fleksjob, ressourceforløb, opskoling eller førtidspension. Slut med at parkere unge på kontanthjælp. For det tredje ønsker vi, at alle unge under 30 år skal være i uddannelse i 30 timer om ugen på opskolingscentre, med mindre særlige hensyn taler imod. Dette forslag gælder specifikt for de unge, som ikke har folkeskolens 9. klasse og i øvrigt for alle andre der ikke har de basale færdigheder. Og den del er vigtig. Jeg undrer mig over, at man i debatten slet ikke taler om, at der er et kolossalt uddannelses-gab i de udsatte boligområder, hvor mange unge er på kontanthjælp.

Hvis nogen tvivler på, om vores plan vil virke, siger jeg bare: Se på flygtningene. Dem troede vi ikke nok på. Se, hvor godt det er gået. Kunne det ikke være fantastisk, hvis vi genskabte miraklet for Danmarks unge?

Det kræver, at vi viser mod. Dropper vanetænkningen, de nemme løsninger og symbolpolitikken. Tør vi, ja så kan vi.