BLOG: Unge skal slet ikke på kontanthjælp

16x9

BLOG: Der skal g√łres mere for at f√• unge under 30 √•r ud af kontanthj√¶lpssystemet, mener Sofie Carsten Nielsen (B).

Er der noget jeg er √¶rgerlig over, s√• er det, at vi aldrig under SR-regeringen fik erkl√¶ret flere flygtninge for jobparate. Meget kan man sige om L√łkkes udl√¶ndingepolitik. Men den nuv√¶rende regering har ‚Äď med Radikale Venstres mandater ‚Äď taget et opg√łr med id√©en om, at flygtninge n√¶rmest bevidstl√łst bliver erkl√¶ret ikke-job-parate. Nu ser man i h√łjere grad den 25-√•rige irakiske kvinde som et menneske med evner, der kan bidrage. Det er en r√łrende, str√•lende succes, at flere flygtninge nu arbejder som SOSU-assistenter, p√¶dagoger og lagermedarbejdere.

D√©n udvikling vil Radikale Venstre ogs√• se, n√•r det kommer til unge p√• kontanthj√¶lp. I Radikale Venstre tror vi p√• tre grundl√¶ggende v√¶rdier: Muligheder. Frihed. Og fremtiden. Det er essensen i vores plan, som vi pr√¶senterer p√• Radikale Venstres landsm√łde i denne weekend. FREMAD er vores bud p√• at sende Danmark i en gr√łnnere, st√¶rkere og friere retning.

Der er behov for at tage fat med sv√¶re l√łsninger p√• de virkelige problemer ‚Äď ikke mindst i forhold til integrationsproblemer. Jeg bliver trist, n√•r jeg m√łder unge i de udsatte boligomr√•der, som har modtaget kontanthj√¶lp i √•revis uden, at der er sket nogen udvikling. De er fanget i passivitet. Jeg har m√łdt kvinder med masser af power, som blot g√•r hjemme. Det er i strid med vores fort√¶lling om, at Danmark er mulighedernes land for alle. Eksemplet med flygtninge viser jo, at n√•r man bliver erkl√¶ret job-parat ‚Äď s√• g√łr det en positiv forskel.

Derfor foresl√•r Radikale Venstre op til vores landsm√łde for det f√łrste, at alle modtagere af kontanthj√¶lp under 30 √•r fremover automatisk regnes som jobparate. Med mindre de selvf√łlgelig er syge. S√• skal de have hj√¶lp. Det betyder, at kommunen m√łder en ung mand med en indsats, der faktisk f√•r ham i job. For det andet foresl√•r vi, at man max. kan v√¶re p√• kontanthj√¶lp i 3 √•r. Herefter skal man enten afklares til job, fleksjob, ressourceforl√łb, opskoling eller f√łrtidspension. Slut med at parkere unge p√• kontanthj√¶lp. For det tredje √łnsker vi, at alle unge under 30 √•r skal v√¶re i uddannelse i 30 timer om ugen p√• opskolingscentre, med mindre s√¶rlige hensyn taler imod. Dette forslag g√¶lder specifikt for de unge, som ikke har folkeskolens 9. klasse og i √łvrigt for alle andre der ikke har de basale f√¶rdigheder. Og den del er vigtig. Jeg undrer mig over, at man i debatten slet ikke taler om, at der er et kolossalt uddannelses-gab i de udsatte boligomr√•der, hvor mange unge er p√• kontanthj√¶lp.

Hvis nogen tvivler på, om vores plan vil virke, siger jeg bare: Se på flygtningene. Dem troede vi ikke nok på. Se, hvor godt det er gået. Kunne det ikke være fantastisk, hvis vi genskabte miraklet for Danmarks unge?

Det kr√¶ver, at vi viser mod. Dropper vanet√¶nkningen, de nemme l√łsninger og symbolpolitikken. T√łr vi, ja s√• kan vi.