Kulturministeren vil i Europa-Parlamentet - men er også klar til ny ministerpost

Mette Bock stiller op til valget til EU-parlamentet til maj næste år og genopstiller ikke til Folketinget.

Kulturminister Mette Bock, Liberal Alliance (LA), står til at blive sit partis spidskandidat ved det kommende valg til EU-parlamentet.

LA oplyser i en pressemeddelelse, at partiets hovedbestyrelse har indstillet til medlemmerne, at Mette Bock bliver partiets spidskandidat ved valget til EU-parlamentet i maj næste år.

- EU står ved en afgørende skillevej med Brexit, USA, der vender ryggen til Europa, østeuropæiske medlemslande, der krænker fundamentale frihedsrettigheder, og et Sydeuropa i økonomisk kaos.

- Vi skal bruge den brændende platform til at åbne et nyt kapitel, hvor EU er smallere, men stærkere. Jeg vil være en liberal stemme, der tydeliggør danske og nordiske værdier i EU, siger Mette Bock ifølge pressemeddelelsen.

LA oplyser, at Mette Bock af samme grund ikke genopstiller til Folketinget ved det kommende folketingsvalg, hvis hun bliver godkendt som spidskandidat. Medlemmer af LA er samlet på Fyn den 22. september til Liberal Fridag, og i den forbindelse skal de også tage endeligt stilling til, hvem der skal være partiets spidskandidat til EU-parlamentet, oplyser LA. Partiet er i dag ikke repræsenteret i EU-parlamentet.

Til TV 2 siger Mette Bock også, at hvis hun skulle få et tilbud om en ministerpost, vil hun være åben for det tilbud.

- Det er et kæmpe privilegium for mig at være kultur- og kirkeminister, så jeg fortsætter med fuld gas dér Og hvis det skulle vise sig, at nogen på et tidspunkt spurgte mig, om jeg gerne ville være en del af den danske regering fortsat, vil mit svar med det samme være ja, for det fineste af alt er at sidde i sit eget lands regering. Men det ved vi ikke før et Folketingsvalg, siger Mette Bock.

Kommentator overrasket

Nyheden om Mette Bocks kandidatur til EU-parlamentet kommer bag på TV 2s politiske kommentator Søs Marie Serup.

- Jeg må sige, jeg er overrasket. Der er mange ting, der forhandles om i øjeblikket - vi venter blandt andet på den nye public service-aftale. Og Mette Bock mister jo fuldstændig tyngde som minister, når hun vælger at melde ud nu, at hun stopper senest til maj næste år. Timingen er underlig. Hun kunne have ventet, til finansloven var på plads, siger Søs Marie Serup.

Hun vurderer dog ikke, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) med det samme vil kigge efter en afløser på kulturministerposten.

- Statsministeren har ingen interesse i en række rokader frem mod et Folketingsvalg, siger Søs Marie Serup.

Det næste folketingsvalg afholdes senest i juni næste år.

Kulturminister Mette Bock bliver Liberal Alliances spidskandidat ved det kommende valg til EU-parlamentet.

Kæmper om 14 pladser

Mette Bock, der har været medlem af Folketinget siden 2011 og kultur- og kirkeminister siden 2016, skal kæmpe med de øvrige kandidater om 14 danske pladser i det nye EU-parlament.

Danmark får igen 14 medlemmer af Europa-Parlamentet fra og med valget i maj næste år i stedet for de 13, der er i dag.

Det vedtog Europa-Parlamentet i juni i en afstemning om omfordeling af pladserne i parlamentet efter den britiske exit.

I det nuværende EU-parlament har LA ingen pladser. Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti (DF) har tre pladser hver, de Radikale to, de Konservative, Venstre, SF og Folkebevægelsen mod EU hver én, mens der er en løsgænger.