BLOG: Venstre holder fokus på kampen mod kræft

16x9
Markant flere overlever kræft, men vi er langt fra i mål, mener Britt Bager Foto: Jonas Vandall Ørtvig / Scanpix Denmark

BLOG: Hvordan skal livet fortsætte, hvis far dør af kræft? Hvordan skal mor fortælle børnene, at hun nu mister håret?

Kræft rammer i dag hver tredje dansker. Selvom der allerede er markant flere, der overlever, end for bare 15 år siden, er vi langtfra i mål endnu. Kræft skal udryddes helt, og det kræver, at vi står sammen i kampen.

Statsministeren fik hæderspris

Når jeg kigger på de store plakater af Lars Løkke Rasmussen ved siden af en af de 230 CT-scannere, som Venstre har været med til at indføre, bliver jeg glad over, hvor meget vi allerede har gjort for at udrydde den forfærdelige sygdom. Men det er vigtigt, at vi fortsætter kampen.

Jeg har i den forbindelse rigtig svært ved at forstå oppositionens evige pegen fingre. Det undrer mig, at Venstre skal udpeges som et parti, der ikke prioriterer velfærd, når alle tal viser det modsatte.

For det første indførte regeringen og Danske Regioner kræftpakkerne i 2007. De har fungeret så godt, at Lars Løkke Rasmussen sammen med den daværende formand for Danske Regioner, Bent Hansen, tidligere på året fik en hæderspris af Kræftens Bekæmpelse. Den daværende formand for Kræftens Bekæmpelse, Dorthe Crüger, sagde dengang, at kræftpakkerne er den største enkeltstående forbedring for kræftpatienter i nyere tid, og at indsatsen viser et ekstraordinært politisk lederskab. Det taler vist for sig selv.

For det andet indførte regeringen i 2016 Kræftplan IV med 2,2 mia. kr. til at styrke behandling og forebyggelse. Det – og mange andre løft – betyder, at der i dag er 230 CT-scannere rundt om på landets hospitaler, som skal hjælpe med til at opdage kræften, før den spreder sig og bliver uhelbredelig.

Kræft er ikke lig med døden

Generelt har kræftbehandlingen i Danmark gjort markante fremskridt de seneste 15-20 år. Kræft er ikke længere synonymt med døden, og rekordmange overlever i dag. Hvor 63 procent af de patienter, som blev diagnosticeret for fem år siden, stadig lever i dag, var det omkring årtusindeskiftet under halvdelen af patienterne. Det er et stort skridt i den rigtige retning. Den gode udvikling kan vi specielt takke vores sundhedsvæsen og sundhedspersonale for. Men det betyder også noget, at skiftende regeringer har taget del i kampen.

Siden 2001 har regeringen tilført 75 milliarder kroner ekstra til vores fælles velfærd. Det betyder ikke, at alt nu er perfekt, men det er et skridt på vejen. 

Måske har Socialdemokratiet tabt fokus på det væsentligste i deres iver efter at komme i gang med valgkampen. Der er til gengæld ingen tvivl om, hvor jeg har mit fokus. Det er på at bekæmpe kræft. Lad os stå sammen i den kamp.