Politik

Grønlandsk parti trækker sig fra regering et døgn før Løkke-besøg

Ifølge flere grønlandske medier trækker et af partierne i Grønlands regeringskoalition sig.

Det grønlandske parti Partii Naleraq trækker sig fra regeringskoalitionen. Det skriver de grønlandske medier KNR og Sermitsiaq.

Partiet dannede i april med et snævert flertal regering med tre andre partier - Siumut, Atassut og Nunatta Qitornai. De fire partier har tilsammen 16 mandater ud af 31 mulige. Heraf har Partii Naleraq fire mandater.

Men på et pressemøde søndag eftermiddag grønlandsk tid har partiets formand, Hans Enoksen, meddelt, at partiet trækker sig.

Dansk indblanding i lufthavne gør udfaldet

Begrundelsen er, at forholdene omkring samarbejdet er for vanskelige, og at partiet ikke taler med lederne af koalitionen. Desuden er der stor uenighed omkring en lufthavnspakke, som den danske stat vil være med til at finansiere. 

- Det, vi fandt ud af i den sidste tid, var så chokerende, nemlig at staten og statsministeren rejser hertil, og at de har lavet en aftale om lufthavnene, selvom de ved, at det er Naalakkersuisut (Grønlands Landsstyre, red.), der arbejder med det. Staten blander sig direkte i politik, og dermed stilles der store spørgsmål om grønlændernes evne til at gøre noget selv, siger han til KNR og fortsætter:

- Vores mål har været grønlandsk selvstændighed i en årrække, og når der gøres sådan nu, så kan vi se, at vi bliver svækket. Og det vil vi ikke være med til.

Dansk statsminister ankommer i morgen 

Partiets udmelding kommer under 24 timer, før den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen ankommer til Grønland for at mødes med formanden for det grønlandske selvstyre, Kim Kielsen.

Her er netop det omdiskuterede lufthavnsprojekt på dagsordenen, og parterne skal diskutere, hvordan man fra dansk side kan bidrage til finansieringen. 

Den danske indblanding kommer sig af, at regeringen har vurderet, at de grønlandske lufthavnsprojekter i Nuuk, Ilulissat og Qaqortoqkan have udenrigs- og sikkerhedspolitiske perspektiver.

Både i og uden for Grønland.

- Jeg er enig i de hensyn, der ligger bag ønsket om en forbedret infrastruktur i Grønland. Det handler blandt andet om konkurrenceevne, erhvervsudvikling og bedre vækstvilkår for turismen, lød det fra Lars Løkke Rasmussen tilbage i juni.