Valg i Sverige

Bliver kaldt farlige i Sverige - men i Danmark ville deres politik være almindelig

Sverigedemokraterna vækker forargelse i Sverige, men herhjemme ville partiets udlændingepolitik minde om Socialdemokratiets. Se sammenligningen her.

På den anden side af Øresund bliver partiet Sverigedemokraterna kaldt ekstremt og racistisk. Og trods udsigten til stor vælgerfremgang ved valget på søndag i Sverige ser ingen andre partier ud til at ville samarbejde med dem.

Men hvor ekstremt ville Sverigedemokraterna (SD) egentlig være, hvis det var et dansk parti?

Sverigedemokraterna er et racistisk parti med nazistiske rødder

Stefan Löfven, statsminister i Sverige

Det har TV 2 sat sig for at undersøge. Vi har derfor sammenlignet det omdiskuterede indvandrekritiske partis mærkesager med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet. De to danske partier er udvalgt, fordi Sverigedemokraterna selv mener, at de er et midterparti med værdipolitik til højre for midten og fordelingspolitik lidt til venstre.

Valg i Sverige

Den 9. september går svenskerne til valg.

Midterpartierne er under pres, og især det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna spås stor fremgang og omkring hver femte stemme.  

Ingen af Riksdagens partier vil dog arbejde sammen med Sverigedemokraterna, og det truer den politiske stabilitet i Folkhemmet.

De to mest oplagte statsministerkandidater er Socialdemokraternas Stefan Löfven (statsminister siden 2014) og Moderaternas Ulf Kristersson.

De står i spidsen for hver deres koalition - De Rödgröna og Alliansen. 

Ifølge TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe, viser sammenligningen, at Sverigedemokraterna formentlig ville ligge centralt placeret i Folketinget, hvis det var et dansk parti.

- Hele det etablerede Sverige har stemplet Sverigedemokraterna som farlige og alt andet end stuerene. Men hvis man kigger på partiets politik og sammenligner med danske forhold, så ville de være helt mainstream, siger Anders Langballe.

Nedenfor kan du se, hvorfor TV 2s politiske redaktør når frem til den konklussion. Her har vi sat Sverigedemokraternas mærkesager op over for de to danske partier, og ved hver sammenligning får du Anders Langballes vurdering af forskelle og ligheder.

Udlændinge

En stram udlændingepolitik er Sverigedemokraternas store mærkesag, og det er årsagen til, at de ofte sammenlignes med Dansk Folkeparti. Partiets leder, Jimmie Åkesson, ser Danmark som et foregangsland på udlændingeområdet og mener, at Danmark er "10-15 år længere fremme end Sverige".

Sveriges socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, advarer imidlertid mod at give Jimmie Åkesson indflydelse.

- Sverigedemokraterna er et racistisk parti med nazistiske rødder, advarede han tidligere på ugen.

TV 2s sammenligning viser dog, at Sverigedemokraterna på udlændingepolitikken har mange ligheder med Stefan Löfvens danske søsterparti.

Retspolitik

Kriminalitetsbekæmpelse er et andet meget vigtigt område for Sverigedemokraterna. I større svenske byer er der problemer med kriminalitet, og partiet mener, at tidligere regeringer i Sverige har underprioriteret området og svækket tilliden til retssystemet.

Ældre

En klassisk DF-mærkesag som ældreområdet er også meget vigtig for Sverigdemokraterna. Diskussionen om fattige pensionister fylder i den svenske valgkamp og kan blive et afgørende emne.

Udenrigs- og forsvarspolitik

Sverigedemokraterna er især kendt for en skrap udlændingepolitik, men udmeldelse af EU står også højt på ønskelisten. Partiet mener, at politikerne i Bruxelles bestemmer for meget over svenskerne.

Skat

Selvom Sverigedemokraterna selv mener, at de rent fordelingspolitisk ligger lidt til venstre for midten, går de til valg på skattelettelser.

Oprindelse

Sverigedemokraternes fortid er den helt store årsag til berøringsangsten over for partiet. Så sent som i sidste uge førte afsløringer om nazifortid til udelukkelse af adskillige kandidater.

Sverigedemokraternas mærkesager er udvalgt efter gennemgang af partiets valgprogrammer samt udtalelser i diverse svenske og danske medier.