Bliver kaldt farlige i Sverige - men i Danmark ville deres politik være almindelig

Sverigedemokraterna vækker forargelse i Sverige, men herhjemme ville partiets udlændingepolitik minde om Socialdemokratiets. Se sammenligningen her.

P√• den anden side af √ėresund bliver partiet Sverigedemokraterna kaldt ekstremt og racistisk. Og trods udsigten til stor v√¶lgerfremgang ved valget p√• s√łndag i Sverige ser ingen andre partier ud til at ville samarbejde med dem.

Men hvor ekstremt ville Sverigedemokraterna (SD) egentlig være, hvis det var et dansk parti?

Sverigedemokraterna er et racistisk parti med nazistiske r√łdder

Stefan Löfven, statsminister i Sverige

Det har TV 2 sat sig for at unders√łge. Vi har derfor sammenlignet det omdiskuterede indvandrekritiske partis m√¶rkesager med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet. De to danske partier er udvalgt, fordi Sverigedemokraterna selv mener, at de er et midterparti¬†med v√¶rdipolitik til h√łjre for midten og fordelingspolitik lidt til venstre.

Valg i Sverige

Den 9. september går svenskerne til valg.

Midterpartierne er under pres, og is√¶r det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna sp√•s stor fremgang og omkring hver femte stemme.  

Ingen af Riksdagens partier vil dog arbejde sammen med Sverigedemokraterna, og det truer den politiske stabilitet i Folkhemmet.

De to mest oplagte statsministerkandidater er Socialdemokraternas Stefan Löfven (statsminister siden 2014) og Moderaternas Ulf Kristersson.

De st√•r i spidsen for hver deres koalition - De R√∂dgr√∂na og Alliansen. 

If√łlge TV 2s politiske redakt√łr, Anders Langballe, viser sammenligningen, at Sverigedemokraterna formentlig ville ligge centralt placeret i Folketinget, hvis det var et dansk parti.

- Hele det etablerede Sverige har stemplet Sverigedemokraterna som farlige og alt andet end stuerene. Men hvis man kigger på partiets politik og sammenligner med danske forhold, så ville de være helt mainstream, siger Anders Langballe.

Nedenfor kan du se, hvorfor TV 2s politiske redakt√łr n√•r frem til den konklussion. Her¬†har vi sat Sverigedemokraternas m√¶rkesager¬†op over for de to danske partier, og ved hver sammenligning f√•r du Anders Langballes vurdering af forskelle og ligheder.

Udlændinge

Sverige har modtaget markant flere asylans√łgere end Danmark de senere √•r. Det vil Sverigedemokraterne have sat en stopper for.
Sverige har modtaget markant flere asylans√łgere end Danmark de senere √•r. Det vil Sverigedemokraterne have sat en stopper for. Foto: Simon L√¶ss√łe / Scanpix Denmark

En stram udlændingepolitik er Sverigedemokraternas store mærkesag, og det er årsagen til, at de ofte sammenlignes med Dansk Folkeparti. Partiets leder, Jimmie Åkesson, ser Danmark som et foregangsland på udlændingeområdet og mener, at Danmark er "10-15 år længere fremme end Sverige".

Sveriges socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, advarer imidlertid mod at give Jimmie Åkesson indflydelse.

- Sverigedemokraterna er¬†et racistisk parti med nazistiske r√łdder, advarede han tidligere p√• ugen.

TV 2s sammenligning viser dog, at Sverigedemokraterna p√• udl√¶ndingepolitikken har mange ligheder med Stefan L√∂fvens danske s√łsterparti.

Sverigedemokraternas udlændingepolitik minder i store træk om de danske socialdemokraters. På det her område ser de Danmark som et forbillede, og man tilstræber noget, der ligner reglerne i Danmark, og som har bred opbakning også hen over midten til socialdemokraterne

Retspolitik

Sverigedemokraterna mener ikke, Sverige er et trygt land.
Sverigedemokraterna mener ikke, Sverige er et trygt land. Foto: Tt News Agency / Ritzau Scanpix

Kriminalitetsbek√¶mpelse er et andet meget vigtigt omr√•de for Sverigedemokraterna. I st√łrre svenske byer er der problemer med kriminalitet, og¬†partiet mener, at tidligere regeringer i Sverige har underprioriteret omr√•det og sv√¶kket tilliden til retssystemet.

Sverigedemokraterna
VS
DF og S
Strengere straffe
SD vil have bedre mulighed for at udvise kriminelle udlændinge og skærpe straffene for flere typer kriminalitet.
DF √łnsker ogs√• bedre mulighed for at udvise kriminelle og strengere straffe p√• flere omr√•der. S er et stykke ad vejen enig, men l√¶gger ogs√• v√¶gt den forebyggende indsats.
Styrket politi
SD l√¶gger op til en markant styrkelse af svensk politi med v√¶sentligt flere betjente i gaderne. Partiet vil ogs√• give betjente √łgede magtbef√łjelser og en lettere adgang til tjenestev√•ben for betjente, der har fri
DF og S vil også have flere betjente, men har ikke lagt op til helt så markante ændringer som Sverigedemokraterna.
Muligheden for at bære tjenestevåben uden for tjenesten er en ny ting, vi ikke rigtig har set i Danmark. Men i store træk er Sverigedemokraterna også her inspireret af Dansk Folkepartis hårde kurs, som også Socialdemokratiet har bevæget sig i retning af. Det her ligger jo helt inden for skiven af, hvad man diskuterer i en dansk politisk sammenhæng på retsområdet.

Ældre

En klassisk DF-m√¶rkesag som √¶ldreomr√•det er ogs√• meget vigtig for Sverigdemokraterna. Diskussionen om fattige pensionister fylder i den svenske valgkamp og kan blive et afg√łrende emne.

Sverigedemokraterna
VS
DF og S
Mærkesag
SD √łnsker blandt andet at forh√łje boligst√łtten, afskaffe pensionsskatten og sikre bedre bemanding i √¶ldreplejen.
Ældre er også en mærkesag for DF, der vil afsætte flere penge til personale og boliger. S har ikke markeret sig helt så markant på ældreområdet, men prioriterer det også.
Private akt√łrer
SD har ingen ideologiske √łnsker om, at det kun skal v√¶re staten, der st√•r for √¶ldreplejen.
DF og S er ikke modstandere af udlicitering, men har kritiseret de mange private konkurser i ældreplejen.
På ældreområdet er der er ikke den store forskel på de tre partier. De er er orienteret mod velfærd i sådan klassisk forstand, altså med mange offentlige ressourcer til et område som de ældre. De minder ganske meget om hinanden, og særligt Sverigedemokraterna og Dansk Folkeparti er svære at se forskel på.

Udenrigs- og forsvarspolitik

Sveriges socialdemokratiske statsminister Stefan Löfven vil forblive i EU. Sverigedemokraterna arbejder på et
Sveriges socialdemokratiske statsminister Stefan Löfven vil forblive i EU. Sverigedemokraterna arbejder på et "Swexit". Foto: Ludovic Marin / Ritzau Scanpix

Sverigedemokraterna er is√¶r kendt for en skrap udl√¶ndingepolitik, men udmeldelse af EU st√•r ogs√• h√łjt p√• √łnskelisten. Partiet mener, at politikerne i¬†Bruxelles bestemmer for meget over svenskerne.

Sverigedemokraterna
VS
DF og S
Putin
SD er blevet beskyldt for at hylde Vladimir Putin. Partitoppen lægger dog afstand til udtalelser fra lokalmedlemmer og slår fast, at partiet ikke beundrer den russiske præsident.
DF's forsvarsordf√łrer har tidligere sagt, at frygten for Putin er overdrevet. Partitoppen har en noget mere kritisk holdning til ham, og hos S har han l√¶nge f√•et en kold skulder.
Forsvar
SD √łnsker et markant l√łft af de svenske forsvarsudgifter. I dag udg√łr de 1,1 procent af BNP, men det skal helt op p√• 2,5 procent inden for 10 √•r, mener partiet.
DF og S har for nyligt v√¶ret med til at √łge de danske forsvarsudgifter. DF vil dog gerne have mere og har l√¶nge kr√¶vet endnu flere penge og en stigning i antallet af v√¶rnepligtige.
NATO
SD mener, at Sverige fortsat skal stå uden for NATO-samarbejdet.
Både DF og S er tilhænger af fortsat dansk NATO-medlemskab.
EU
SD vil have Sverige ud af EU.
DF er kritisk over for EU, men ledelsen har ikke anbefalet et dansk exit. S √łnsker, at Danmark forbliver i EU.
Diskussionen om NATO og alliancefrihed fylder meget i svensk politik, og det er ligesom et særligt afsnit. Men på ønsket om væsentligt flere ressourcer til forsvaret, minder Sverigedemokraterna og Dansk Folkeparti rigtig meget om hinanden. I Sverige er det dog helt utænkeligt, at Sverigedemokraterna kan komme ind og spille en rolle.
På EU-området står Sverigedemokraterna med kravet om udmeldelse klarere end Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet. De to danske partier er begge blevet mere kritiske, men der er stadig forskelle.

Skat

Jimmie Akesson og Sverigedemokraterna går til valg på skattelettelser. Her adskiller partiet sig fra Dansk Folekparti og Socialdemokratiet.
Jimmie Akesson og Sverigedemokraterna går til valg på skattelettelser. Her adskiller partiet sig fra Dansk Folekparti og Socialdemokratiet. Foto: 50090 Johan Nilsson/tt / Ritzau Scanpix

Selvom Sverigedemokraterna selv mener, at de rent fordelingspolitisk ligger lidt til venstre for midten, går de til valg på skattelettelser.

Sverigedemokraterna
VS
DF og S
Skat
SD vil sænke indkomstskatten for over 17 milliarder kroner over de kommende år.
DF og S går ikke til valg på skattelettelser, men afviser dem ikke.
Ønsket om skattelettelser er noget større hos Sverigedemokraterna end hos Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet. Sverigedemokraterna minder om et ungt Dansk Folkeparti, som udsprang af det liberalistiske Fremskridtspartiet, der gik ind for skattelettelser. Men siden har DF flyttet sig meget og er på det økonomiske område nærmere Socialdemokratiet.

Oprindelse

DF-formand Kristian Thulesen Dahl bes√łgte Sverigedemokraternas formand, Jimmie √Ökesson, i maj. Under DF's tidligere formand var forholdet til Sverigedemokraterna k√łligt. Is√¶r p√• grund af medlemmer med h√łjreekstreme og nynazistiske holdninger.
DF-formand Kristian Thulesen Dahl bes√łgte Sverigedemokraternas formand, Jimmie √Ökesson, i maj. Under DF's tidligere formand var forholdet til Sverigedemokraterna k√łligt. Is√¶r p√• grund af medlemmer med h√łjreekstreme og nynazistiske holdninger. Foto: Kristian Thulesen Dahl p√• Twitter

Sverigedemokraternes fortid er den helt store √•rsag til ber√łringsangsten over for partiet. S√• sent som i sidste uge f√łrte afsl√łringer om nazifortid til udelukkelse af adskillige¬†kandidater.

Sverigedemokraterna
VS
DF og S
Grundlagt
1988
DF i 1995 og S i 1871
Fortid
SD er et nationaltkonservativt parti kendt for indvandrekritiske holdninger. Flere af partistifterne havde r√łdder i h√łjreekstreme og if√łlge kritikere ogs√• nazistiske milj√łer. Partiet smidder l√łbende medlemmer med kontroversielle udtalelser eller fortid ud, men nye sager dukker fortsat op.
DF blev dannet af udbrydere fra det uroplagede protestparti Fremskridtspartiet. Stram udlændingepolitik har været vigtigt fra start. Har smidt mange medlemmer ud efter kontroversielle udtalelser. S blev dannet med formålet om at skabe en demokratisk socialisme. Udlændinge var ikke et stort tema i mange år.
Magt
Partiet er g√•et markant frem ved de seneste valg, men mangler endnu at f√• afg√łrende indflydelse, da ingen vil samarbejde.
DF har haft stor politisk indflydelse siden 2001, og S har siddet på magten i adskillige årtier.
Mange peger på, at det er helt forkert, når man fra dansk side nogle gange sidestiller Sverigedemokraterna med Dansk Folkeparti. De påpeger, at udgangspunktet for Sverigedemokraterna er nazistiske og højreradikale miljøer i langt højere grad end Dansk Folkeparti. Og derfor mener de ikke, at de hører til i Sverige.
Men på det punkt har den nye generation i Sverigedemokraterna også haft Dansk Folkeparti som forbillede. De har ligesom DF renset ud og haft meget kort proces, når de mente, nogle var for radikale. Og i den generation, der sidder i ledelsen nu, kan man ikke se rødder til nazisterne.

Sverigedemokraternas mærkesager er udvalgt efter gennemgang af partiets valgprogrammer samt udtalelser i diverse svenske og danske medier.