Politik

Venstre lancerer største kampagne siden valget

Statsministerens parti har købt store annoncer i aviser og biografer, men afviser, at valgkampen er skudt igang.

Hvis man ikke vidste det i forvejen, skal man onsdag bare åbne en avis, gå en tur i biografen eller tjekke Facebook for at få et praj om, at et folketingsvalg nærmer sig.

Her lancerer regeringspartiet Venstre nemlig sin suverænt største kampagne siden valget i 2015.

På forskellig baggrund toner statsminister Lars Løkke Rasmussen frem. Bag ham ses skiftevis en lægehelikopter, en kropsscanner, et offentlig køkken og en børnehaveklasse, men alle steder er budskabet det samme: Venstre har styrket velfærden.

Kampagnens formål er simpelt. Venstre har af oppositionen været under skarp beskydning for at udhule den, og de påstande skal modbevises.

- Hvis man lytter til de røde partier, lyder det jo nærmest som om, Danmark er ved at kollapse, og der har vi simpelthen behov for at sige, at det er landet ikke, siger politisk ordfører Britt Bager. 

Ikke en valgkampagne

Med kampagnen lægger Venstre sig i slipstrømmen af Socialdemokratiet, der allerede i sidste måned kickstartede sin valgkampagne ved at sende formand Mette Frederiksen på bustur i Nordjylland.

Venstre forventer, at kampagnen vil nå ud til godt to millioner danskere i den tid, den kører. Det samlede budget er hemmeligt, men det er angiveligt tre til fire gange større, end da partiet i foråret markedsførte sig som et grønt parti.

Den massive satsning til trods afviser Venstres politiske ordfører, at det er valgkampen, der bliver skudt i gang:

- Valget er en 2019-ting, så det er det ikke. Men det er vigtigt at gøre opmærksom på det her, og at det er noget, der virkelig optager os. Vi hører hele tiden klagesangen fra de røde partier, og derfor har vi behov for at slå fast, at det ikke er sådan, vi ser Danmark. Vi ser ikke Danmark som noget, der er ved at kollapse. Vi ser det som noget, vi er stolte af, og det er derfor, vi lancerer den her kampagne.

Spiller på konkurrenternes banehalvdel

I annoncen fortæller Venstre, hvordan partiet har været med til at tilføre 75 milliarder kroner ekstra til velfærd de seneste 17 år, hvoraf Venstre har haft regeringsmagten i de 13. Og med det tal bevæger partiet sig ind på en åben slagmark. Det vurderer TV 2s politiske analytiker, Peter Lautrup-Larsen.

Hvis man bare gør tidslinjen lang nok, så kan man sagtens får et tal til at blive stort

Benny Engelbrecht (S)

- Velfærd er traditionelt en socialdemokratisk banehalvdel og til en vis grad også Dansk Folkepartis, der nok vil hævde, at det er dem, der i 13 af de 17 år, hvor Venstre har haft regeringsmagten, har aftvunget regeringen velfærdsmilliarder. Så vi vil nok høre kritik i dag om, at Venstre og Lars Løkke Rasmussen pynter sig med lånte fjer, siger han og tilføjer:

- Vi kommer helt sikkert til at se påstande om, at tallet er forkert. Er der for eksempel taget højde for pris- og lønudvikling hos de offentlige ansatte? Er der taget højde for, at der er kommet flere ældre og flere børn? Alt det vil blive sat under angreb, men Venstre vil alligevel prøve at sætte sig på den dagsorden. For dem er målet ikke, at vælgerne skal se dem som det store velfærdsparti som Socialdemokratiet eller Dansk Folkeaprti. Vælgerne skal bare ikke være forskrækkede over at stemme på Venstre. 

S: Løkke har underfinansieret

Den bebudede kritik fra de politiske modstandere tager Socialdemokraterne sig gerne af. Her mener man nemlig, at Venstre med sit reklamefremstød stikker vælgerne blår i øjnene:

- Venstre lægger pengene sammen over rigtig mange år, og det er jo sådan, at hvis man bare gør tidslinjen lang nok, så kan man sagtens får et tal til at blive stort. Det undrer mig faktisk, at de ikke regner tilbage til år 1900, nu de er i gang, siger finansordfører Benny Engelbrecht.

- Sandheden er, at velfærden er presset. Medarbejderne skal løbe hurtigere og hurtigere, og pengene følger ikke med. Siden 2015 er der kommet 93.000 flere danskere over 70 år. De lægger jo et pres på sundhedsvæsnet og ældreplejen, og det betyder, at Lars Løkke Rasmussens regeringer siden 2015 har underfinansieret velfærden med 4,4 milliarder.

V: Der skal også være luft i økonomien

Hos Venstre erkender Britt Bager, at velfærden da godt kunne bruge endnu flere penge, men siger samtidig: 

- Jeg har aldrig i min tid i politik mødt et område, der ikke har bedt om flere penge, og jeg har bare ikke et pengetræ, så det her skal gå på to ben.

- Vi skal investere massivt i kernevelfærden. Det har vi også gjort. Men vi skal også sikre os, at der er luft i økonomien, og at vi fører en ansvarlig økonomisk politik. Det er det, Venstre står for, og det synes jeg, vi har vist i de 13 ud af de seneste 17 år, hvor vi har haft regeringsmagten, fastslår hun.