Lippert

Dansk forfatter til svenskerne: Begå ikke samme fejl som Danmark

Kort inden det svenske valg blander forfatter og samfundsdebattør Carsten Jensen sig i nabolandets valgdebat.

Svenskerne må ikke begå den samme fejl, som vi har gjort i Danmark, mener Carsten Jensen, der blandt andet er kendt for romanen "Vi, de druknede".

Han opfordrer svenskerne til at holde Sverigedemokraterne udenfor indflydelse. I Danmark har vi fejlet, og gjort Dansk Folkeparti stuerene, og det skal de lære af i Sverige, siger han i Talkshowet ’Lippert’ på TV 2 NEWS.

- Dansk Folkeparti har konstant en overbudspolitik – det kan aldrig blive slemt nok for udlændinge. Den polarisering er katastrofal for Sverige, der har et meget større antal indvandrere end vi har, fortæller Carsten Jensen.

Opråbet kommer Carsten Jensen med i tre kronikker bragt i Sveriges største morgenavis, Dagens Nyheter. Til programmets vært Søren Lippert uddyber Carsten Jensen sin opfordring til svenskerne. Han mener, at Dansk Folkepartis indflydelse har den konsekvens, at vores samfund er blevet mere polariseret.

- Hvis man først rækker dem lillefingeren, så tager de ikke bare hånden men hele armen.

- I Danmark har det ført til en polarisering af vores samfund til en konstant, vedvarende og forstemmende mistænkeliggørelse af etniske minoriteter som uegnede til at leve sammen med os i et demokratisk samfund, siger Carsten Jensen.

"Stuerene, det bliver I aldrig!"

Fra folketingets talerstol ved åbningsdebatten i 1999 lød de berømte ord fra daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen.

- Derfor siger jeg til Dansk Folkeparti. Uanset hvor mange anstrengelser, man gør sig, set med mine øjne, stuerene, det bliver I aldrig, sagde Poul Nyrup Rasmussen (Soc.dem.).

Siden de berømte og berygtede ord blev sagt, har meget ændret sig i Danmark. Det mener Carsten Jensen, der er af den opfattelse, at Danmark er blevet forrået i takt med Dansk Folkepartis fremgang.

- Det man har gjort i Danmark, er at man fuldkommen er gået på knæ for deres modbydelige udlændingepolitik, og det har forrået og afstumpet det danske samfund, siger Carsten Jensen.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra flere medlemmer af Dansk Folkeparti. Martin Henriksen vil dog ikke deltage, og de andre har ikke svaret på forespørgslen.