BLOG: Et bistik i Nordjylland må ikke blive livstruende - nu giver vi hele Danmark trygheden tilbage

16x9
Regeringens nye akutlægehelikopter går i luften d. 1 januar 2019, skriver Britt Bager. Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

BLOG: Selvom vi i dag har 75 milliarder kroner mere om året til velfærd sammenlignet med 2001, betyder det ikke, at alt er perfekt.

Min svigerfamilie har et sommerhus tæt på Saltum i Nordjylland. Her nyder vi gerne at komme op og koble af, når ferien melder sig, eller hvis vi har tid i en weekend. Det er min treårige søn særligt glad for. Han løber altid rundt i haven, graver i jorden og spræller, som en dreng på 3 år nu engang gør.

Men selvom vores udflugter lyder både rolige og idylliske, kan jeg stadig blive ramt af en bekymring om, hvor længe hjælpen vil være undervejs, hvis der skulle ske min lille dreng noget. Det handler nok om den isolation, jeg kan føle, når vi er langt væk fra andre mennesker. For det betyder jo også, at vi er langt væk fra hjælpen, hvis vi skulle få brug for den.

Reelle bekymringer

Når vi er i sommerhuset, kan jeg blive bange for selv et lille bistik. Hvad nu hvis min søn bliver stukket nede i halsen og pludselig ikke kan trække vejret? Eller hvad nu hvis han bliver syg eller kommer ud for en ulykke? Ville hjælpen så nå ham, inden det var for sent? Det er måske nogle lidt hysteriske pylremor-tanker, men bekymringerne er jo reelle nok. Og de får mig også til at tænke på alle de andre beboere i området. Dem, som bor der hver dag, og som hver dag må acceptere, at hjælpen kan være langt væk.

For som det ser ud nu, kan borgere i yderområderne af Nordjylland risikere at skulle vente i op til 40 minutter, hvis uheldet er ude. Så kan det godt være, at jeg kun er bekymret, når vi engang imellem er på ferie, men mange nordjyder skal leve med den her bekymring hver dag. Det er på ingen måde acceptabelt.

Som regering har vi et ansvar over for danskerne om at skabe en tryg og sikker hverdag. Uanset hvor du bor i landet, har du krav på hurtig hjælp. Og 40 minutter er altså for længe.

Nedsættelse af responstiden

Regeringen har derfor sat ind over for problemet. Med 240 kilometer i timen har vi sørget for en ny akutlægehelikopter til den nordlige del af Danmark. Helikopteren vil gå i luften 1. januar 2019.

Den vil blive placeret netop i Saltum-området i Jammerbugt Kommune, hvorfra den vil supplere landets tre andre akutlægehelikoptere, som holder til i Ringsted, Billund og Skive. Helikopteren vil styrke akutberedskabet i Nordjylland og nedsætte responstiden med op til det halve.

Selvom vi i dag har 75 milliarder kroner mere om året til velfærd sammenlignet med 2001, betyder det ikke, at alt er perfekt. Der er stadig områder i Danmark, hvor vi kan forbedre velfærden. Det sørger vi for nu. Og her er den nye akutlægehelikopter blot et af skridtene på vejen.

Det er velfærd.