BLOG: Hokus-pokus kan ikke fjerne regeringens nedskæringspolitik

16x9
Regeringen prioriterer ikke velf√¶rden h√łjt nok, mener Magnus Heunicke (S). Foto: Ritzau Scanpix

BLOG: Velf√¶rden skal prioriteres h√łjere.

Lad os spole tiden et halvt √•r tilbage. Her kom regeringen med √¶ldreminister Thyra Frank i spidsen med deres l√¶nge ventede anbefaling til en afbureaukratisering af √¶ldreplejen. Forventningerne var store. Til B.T. havde Thyra tidligere sagt: ‚ÄĚN√•r arbejdet er f√¶rdigt sidst p√• √•ret, s√• skal det g√łre en tydelig forskel‚ÄĚ. Desv√¶rre var resultatet nedsl√•ende. Overskriften i Jyllands-Posten i januar 2018 sagde det hele: ‚ÄĚDer er ikke flere varme h√¶nder til √¶ldre at hente ved at fjerne regler‚ÄĚ, og artiklen konkluderede, at man n√¶ppe skulle forvente, at der blev flyttet h√¶nder fra papir til pleje, som Thyra og regeringen ellers havde sl√•et sig op p√•.

Kun et halvt √•r senere er alt √•benbart √¶ndret. Skal man tro Lars L√łkke, kan man nu pludselig frig√łre over 2.000 √•rsv√¶rk ved at luge ud i regler og bureaukrati i √¶ldreplejen. If√łlge Politiken h√¶ldte statsministeren dog planen ned ad br√¶ttet f√łr sommerferien, fordi den simpelthen manglede flyveh√łjde. Jeg h√•ber, det er lykkedes Lars L√łkke at finde de vise sten hen over sommeren. Svar som Thyra Frank, Sophie L√łhde og arbejdsgrupper har brugt halvandet √•r p√• at finde uden held.

Det virker derfor som en omgang hokus-pokus, n√•r L√łkke pludselig st√•r og vifter med et papir, hvor regeringen vil frig√łre 2.000 √•rsv√¶rk i √¶ldreplejen. Jeg er bange for, at det reelt betyder, at kommunerne tvinges til at sk√¶re endnu mere i vores h√•rdt pressede √¶ldrepleje. Regeringen har i forvejen presset citronen s√• meget, at der ikke er penge nok til √¶ldreplejen. Vi har f√•et flere √¶ldre, men der er f√¶rre offentligt ansatte, siden L√łkke kom til. Og den nedsk√¶ringspolitik vil forts√¶tte de kommende √•r, hvis den borgerlige regering forts√¶tter - regelforenklinger eller ej. Lars L√łkkes tvivlsomme regelforenklinger m√• derfor ikke blive et r√łgsl√łr for, at der skal tilf√łres √¶ldreplejen markant flere ressourcer. Det kr√¶ver, at vi prioriterer velf√¶rden. At vi prioriterer velf√¶rden i stedet for at klatte pengene v√¶k p√• skattelettelser. Vi skal styrke det, der har gjort Danmark st√¶rkt. Det er derfor, Socialdemokratiet s√¶tter velf√¶rden f√łrst.