BLOG: Hokus-pokus kan ikke fjerne regeringens nedskæringspolitik

16x9
Regeringen prioriterer ikke velfærden højt nok, mener Magnus Heunicke (S). Foto: Ritzau Scanpix

BLOG: Velfærden skal prioriteres højere.

Lad os spole tiden et halvt år tilbage. Her kom regeringen med ældreminister Thyra Frank i spidsen med deres længe ventede anbefaling til en afbureaukratisering af ældreplejen. Forventningerne var store. Til B.T. havde Thyra tidligere sagt: ”Når arbejdet er færdigt sidst på året, så skal det gøre en tydelig forskel”. Desværre var resultatet nedslående. Overskriften i Jyllands-Posten i januar 2018 sagde det hele: ”Der er ikke flere varme hænder til ældre at hente ved at fjerne regler”, og artiklen konkluderede, at man næppe skulle forvente, at der blev flyttet hænder fra papir til pleje, som Thyra og regeringen ellers havde slået sig op på.

Kun et halvt år senere er alt åbenbart ændret. Skal man tro Lars Løkke, kan man nu pludselig frigøre over 2.000 årsværk ved at luge ud i regler og bureaukrati i ældreplejen. Ifølge Politiken hældte statsministeren dog planen ned ad brættet før sommerferien, fordi den simpelthen manglede flyvehøjde. Jeg håber, det er lykkedes Lars Løkke at finde de vise sten hen over sommeren. Svar som Thyra Frank, Sophie Løhde og arbejdsgrupper har brugt halvandet år på at finde uden held.

Det virker derfor som en omgang hokus-pokus, når Løkke pludselig står og vifter med et papir, hvor regeringen vil frigøre 2.000 årsværk i ældreplejen. Jeg er bange for, at det reelt betyder, at kommunerne tvinges til at skære endnu mere i vores hårdt pressede ældrepleje. Regeringen har i forvejen presset citronen så meget, at der ikke er penge nok til ældreplejen. Vi har fået flere ældre, men der er færre offentligt ansatte, siden Løkke kom til. Og den nedskæringspolitik vil fortsætte de kommende år, hvis den borgerlige regering fortsætter - regelforenklinger eller ej. Lars Løkkes tvivlsomme regelforenklinger må derfor ikke blive et røgslør for, at der skal tilføres ældreplejen markant flere ressourcer. Det kræver, at vi prioriterer velfærden. At vi prioriterer velfærden i stedet for at klatte pengene væk på skattelettelser. Vi skal styrke det, der har gjort Danmark stærkt. Det er derfor, Socialdemokratiet sætter velfærden først.