Politik

Nye Borgerlige står fast på tre krav til Løkke - men de får et problem, siger Engell

Partiet ønsker et totalt asylstop. Men spørgsmålet er, om det kan lade sig gøre.

- Hvis ikke vi står fast på vores tre ufravigelige krav, så kan vi lige så godt lade være med at stille op til Folketinget.

Sådan lyder det fra Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, på partiets sommergruppemøde søndag i Rødvig på Sjælland.

Dermed understreger det nye partis leder, at hun er parat til at gå linen ud for at få en totalomlægning af udlændingepolitikken, hvis Nye Borgerlige klarer spærregrænsen på to procent ved det kommende folketingsvalg.

Pernille Vermund kalder flygtninge- og migrantkrisen i 2015 for det "største politiske svigt i nyere tid".

- Der skal gøres noget nu. Og der er håb forude. Nye Borgerlige har 4200 medlemmer. Vi har 50 kandidater, der stiller op, og vi er klar til at stille politikerne stolen for døren, siger Pernille Vermund.

Engell: Partiets krav er et problem

Nye Borgerlige har tidligere opstillet tre "ufravigelige" krav til en ny statsminister, og dem gentog partiformanden på søndagens pressemøde.

Kravene er et totalt asylstop, at kriminelle udlændinge skal sendes ud efter første dom, og så skal udlændinge, som opholder sig i Danmark, kunne forsørge sig selv.

Og de krav bliver der ikke veget en tomme fra, hvis partiet skal gøre Lars Løkke Rasmussen (V) - eller nogen anden kandidat - til statsminister, må man forstår på Pernille Vermund.

- De tre krav er letforståelige. Men de har det problem, at Lars Løkke ikke kan skrive under på dem, siger politisk kommentator Hans Engell til TV 2.

For selv om regeringen og Venstre med Engells ord kan være enige i det overordnede sigte, at antallet af asylansøgere skal begrænses, kan man ikke lave et asylstop og bryde med internationale aftaler.

- Derved styrer hun direkte ind i en konfrontation med de blå partier, vurderer han.

Langer ud efter Borgens politikere

Pernille Vermund kritiserer direkte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for at være gået til valg på en "straksopbremsning", men alligevel ikke stoppede asylsøgere i at gå på de danske motorveje i 2015.

Derfor stiller Ny Borgerliges kandidater op til valget, var budskabet. 

- Vi er ikke politikere, men almindelige danskere, som alle har et arbejde. Vi går ikke ind i politik for at skabe en karriere. Vi har vores liv et andet sted, siger Pernille Vermund.

- Men politikerne har snakket og lappet for lang tid. Derfor stiller vi op. Vælgerne kan være sikre på, at det vi siger nu, også er det, vi gør efter valget.

Engell: Det er et snu budskab

Og det er et smart budskab, mener politisk kommentator Hans Engell. 

- Det er en meget snu tilgang at sige "her er vi" og "helst passede vi vores eget arbejde og familier", men "da landet stander i våde, og nationen er truet, er vi nødt til at påtage os det kald at frelse Danmark", siger han til TV 2.

- Det er klart, det er der et publikum til. Der er mange, der ikke bryder sig om levebrødspolitikere. Så må vi så se, om de selv kan leve op til det, hvis de bliver valgt ind.

Ifølge Hans Engell er det især hos Dansk Folkepartis og Liberal Alliances vælgere, at Nye Borgerlige skal forsøge at fiske stemmer. I den seneste Megafon-måling står partiet til at få tre procent af stemmerne ved det kommende valg og dermed at blive valgt ind med fem mandater.

På søndagens pressemøde kom Nye Borgerlige også ind på enkelte andre elementer i partiets politik. Blandt andet mener de, at landets jobcentre helt skal nedlægges.