Politik

DF vil flytte hver 10. studieplads ud af de store byer

-Det er jo helt godnat, siger DF's formand Kristian Thulesen Dahl om, at man skal ind til en stor by for at tage en videregående uddannelse i Danmark.

Et Danmark i bedre balance.

Det er målet for Dansk Folkeparti og formand Kristian Thulesen Dahl - og en af vejene dertil er endnu mere udflytning af statslige arbejdspladser og af studiepladser på universiteterne.

Det siger partiformanden i et interview med Avisen Danmark.  

- Jeg kan simpelthen ikke forstå, at man vokser op i det her samfund, og så tror man, at man skal ind til en stor by for at blive til noget. Det er jo helt godnat, siger Kristian Thulesen Dahl.

Universiteterne skal sprede sig

Som Socialdemokratiet ønsker han en mere decentral uddannelsesstruktur. Noget regeringen også har leveret ved at etablere 10 nye uddannelsessteder i byer som Fredericia, Skjern og Holstebro.

Men hvor Venstre og Socialdemokratiet har fokuseret på de korte og mellemlange videregående uddannelser, vil Dansk Folkeparti også have universiteterne til at sprede sig.

- Vi kunne forpligtige dem til at lægge en plan over de næste fem år, hvor de flytter en vis procentdel af de udbudte uddannelser væk fra de store byer. Det kan da ikke være så svært, fortæller Kristian Thulesen Dahl.

Det kunne man gøre, eller det skal man gøre?

- Det skal man gøre! Det er næste bølge, siger han til Avisen Danmark.

Ifølge interesseorganisationen Danmark på Vippen ligger 95 procent af universiteternes uddannelsespladser i år i de fire største byer. Og det er for mange, mener Kristian Thulesen Dahl.

- Danmarks på Vippens anbefaling er, at mindst 10 procent skal ligge uden for de fire største byer, og den målsætning vil jeg gerne gøre til min, svarer DF-formanden.

TV 2 har lørdag forsøgt at få en kommentar fra uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V), men det har ikke været muligt.

Plads til langt mere udflytning

Regeringens plan om at flytte statslige arbejdspladser fra hovedstaden og ud i resten af Danmark blev sat i søen i 2015 under navnet 'Bedre Balance', men trods de knap 8000 pladser, der er på vej ud, annoncerede DF allerede i februar, at man kunne flytte dobbelt så mange arbejdspladser ud.

- Alene på grund af den teknologiske udvikling, hvor det kan lade sig gøre at kommunikere bedre, og man kan klare mange ting ude i landet, uden at man behøver at have fysisk kontakt, sagde gruppeformand Peter Skaarup dengang. 

Kommentator tvivler på, DF får held med projektet

TV 2s politiske kommentator Noa Redington, siger, at Dansk Folkeparti (DF) udnytter, at regeringen og Socialdemokratiet "har tabt lidt af pusten i debatten om udflytning".

- Men Dansk Folkeparti har meget få vælgere i Aarhus og København, så de bliver ved med at give den fuld skrue, siger Noa Redington.

Han mener også, at Kristian Thulesen Dahls ideer skal ses i lyset af et kommende valg.

- Dansk Folkeparti er ved at bringe sig i stilling til det. De vil have mest velfærd, mest udkant og færrest udlændinge. Det er en benhård og konsekvent strategi, siger han.

Men Noa Redington tror ikke, at planerne kan blive til virkelighed.

- Jeg tvivler på at de får held med projektet. Ikke mindst fordi de danske universiteter i forvejen er spredt ud over landet. Og så er der forskel på en ungdomsuddannelse og et medicinstudium. Trods alt, siger Noa Redington.