Politik

Regeringen slår fast: Vil du have statsborgerskab, skal du give hånd

Flere partier er nu enige om kravet.

Hvis man vil have dansk statsborgerskab, skal man give hånd under en særlig ceremoni for kommende statsborgere. 

Sådan lyder budskabet nu fra Venstre, der ellers hidtil har holdt sig tøvende i debatten om, hvorvidt muslimer skal have lov til nægte at give et håndtryk til det modsatte køn. Det skriver Jyllands-posten.

- Håndtrykket er den måde, man hilser på hinanden i Danmark. Det er nu engang den måde, vi udviser respekt for hinanden her i landet. Derfor er det en helt naturlig del af en sådan ceremoni, siger udlændingeminister Inger Støjberg til Jyllands-Posten

Også Liberal Alliance bakker nu op om forslaget.

Skal skrive under på at respektere danske værdier

Hidtil har det kun været Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Konservative, der klart har meldt ud om kravet om håndtryk, der stilles til de ansøgere, der bliver inviteret til den ceremoni, kommende statsborgere skal til.

Detaljerne til ceremonien er i øjeblikket ved at falde på plads i et lovforslag.

Et af kravene fra lovforslaget lyder, at de, der ansøger om dansk statsborgerskab, skal møde op til en ceremoni i deres bopælskommune. Ved ceremonien skal ansøgere skrive under på at ville overholde Grundloven og respektere grundlæggende danske værdier og retsprincipper, herunder det danske demokrati.

Og så skal de altså give hånd.

Diskrimination af Danmark

Når det formelle håndtryk er så vigtigt, at det skal skrives ind i lovgivningen, er det, fordi håndtrykket er en del af de danske værdier, har de konservatives udlændinge- og indfødsretsordfører, Naser Khader, tidligere fortalt til Ritzau.

- Man skal tage imod hele pakken, og pakken omfatter en ceremoni, hvor man giver en loyalitetserklæring og giver hånd. Vi giver hånd i Danmark, lød det

Og netop dette er Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, enig i. I en blog på TV 2 skriver hun blandt andet, at en afvisning af at give hånd er et udtryk for mangel på respekt for kønnenes lighed.

- I den vestlige del af verden er håndtrykket en del af vores kultur, og det skal også indvandrere naturligvis respektere. En afvisning af håndtryk er diskrimination mod det nye værtsland, skriver hun og uddyber, at man som ny statsborger i et land får både nye rettigheder og forpligtelser. 

- Rettighederne består blandt andet i at kunne deltage i det danske demokrati på lige fod med danskerne, samtidig med at Danmark skal kunne forvente loyalitet og en anerkendelse af de vestlige værdier, som er fundamentet for det danske samfund. Hvorfor skulle nogen ellers have et ønske om at blive dansker?, spørger hun retorisk.

Håndtryk til debat flere gange 

Lovforslaget kommer efter mange års debat om emnet. Flere gange har håndtryk - eller mangel på samme - nemlig skabt harme.

Senest da flere udenlandske medier kunne berette om et muslimsk par i Schweiz, der fik afvist deres statsborgerskab, fordi de nægtede pure at give hånd til personer af det modsatte køn i forbindelse med et interview med myndighederne. 

I Danmark vakte det ligeledes debat, da den kontroversielle samfundsdebattør Asmaa Abdol-Hamid af religiøse årsager ikke ville give hånd til mænd. Dette på trods af, at hun var ansat som brobygger hos Fyns Politi.

Dengang fastslog både justitsminister Søren Pape Poulsen og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, at man som ansat i politiet er pålagt at give hånd.