Vores jord

Regeringen vil afsætte en 'grøn milliard' til klimaet

Regeringen vil også øge bidraget til den klimapulje, der hjælper udviklingslande med at håndtere klimaforandringerne.

De næste fire år vil den danske regering afsætte i alt en milliard kroner til klima, miljø og natur.

Det sker i udspillet til en finanslov for 2019, som torsdag blev præsenteret af Finansminister Kristian Jensen (V).

Under overskriften 'en grøn milliard' siger Kristian Jensen, at klimaudfordringerne er åbenlyse, hvilket blandt andet kunne ses i den usædvanligt varme sommer herhjemme i år:

Finanslov

Regeringen vil afsætte 250 millioner kroner hvert år de næste fire år til klima, miljø og natur.

Heraf skal 50 millioner gå til en opfyldelse af naturmålene frem mod 2030, mens de resterende 200 millioner skal gå til renere luft og reduktion af drivhusgasser uden for den kvotebelagte sektor. 

Som led i energiaftalen, der blev indgået med alle Folketingets partier i juni, oprettes også en pulje til grøn transport på 100 millioner kroner, som skal gælde fra 2020. I 2026 er planen i samme aftale at oprette en klimapulje på i alt 250 millioner kroner.

Kilde: Finansministeriet

- Vi står over for nogle klimatiske udfordringer og en udfordring med at leve op til vores del af Parisaftalen, siger han.

250 millioner om året

På pressemødet siger finansministeren også, at der i den ene milliard kroner er tale om "nye penge", som blandt andet er fundet ved at lave omprioriteringer i den offentlige sektor.

Konkret vil regeringen dermed afsætte 250 millioner kroner årligt de næste fire år til klima, miljø og natur.

- Det går vi ind i med åbne øjne, og det vil vi gerne diskutere, siger René Christensen, som er finansordfører for Dansk Folkeparti.

I verdensnaturfonden WWF mener international chef Jakob Fjalland, at den nuværende regering har nedprioriteret området i lang tid. Derfor kalder han det positivt, at der nu sker noget fra regeringens side.

- Men den milliard kommer ikke til at gøre, at vi nu er på den grønne gren. Der skal meget mere til, og også mange flere ambitioner, end regeringen indtil nu har vist, siger Jakob Fjalland.

Hos oppositionen mener man heller ikke, at planen er omfattende nok.

- Det betyder jo ikke, at vi ikke gerne vil ind og forhandle om det her. Hvis vi kan være med til at sætte et grønnere aftryk på den nuværende sorte regering, så gør vi selvfølgelig gerne det, lyder det fra finansordfører Benny Engelbrecht (S).

Flere millioner til udviklingslande

Tidligere torsdag kom det også frem, at finanslovsforslaget indeholder et øget bidrag til klimainitiativer i udviklingslande med 190 millioner kroner. Det er penge til den såkaldte klimapulje, der hjælper udviklingslande med at håndtere klimaforandringerne ved at reducere udledningen af CO2.

I år har beløbet ligget på 350 millioner kroner, men det lægger regeringen altså nu op til at hæve til 540 millioner kroner. I Kenya har Danmark for eksempel bidraget til konstruktionen af en række vindmøller, som efter hensigten skal udgøre 15 procent af landets samlede energiforsyning, siger udviklingsminister Ulla Tørnæs (V).

- Det er sådan noget, vi kan. Og sådan noget, vi skal gøre mere af, siger hun til TV 2.

Hos ulandsorganisationen Care Danmark glæder man sig over det øgede bidrag på 190 millioner kroner, men siger også, at Danmark ikke lever op til løfterne fra klimaaftalen i Paris i 2015, hvor den danske stat ifølge Care Danmark forpligtede sig til at bidrage med langt flere penge.

Generalsekretær Rasmus Stæhr Jakobsen sammenligner det øgede beløb med at "fylde en swimmingpool op med vand med en ske":

- Det er en dråbe i havet. Og jeg synes, at der er et meget, meget stort hul mellem den forpligtelse, vi har lavet globalt ude i verden, og det behov, vi ser, siger han.

Klimaudspil i efteråret

Regeringen har gennem længere tid bebudet et samlet klimaudspil, som skal imødekomme klimaforandringerne.

Efter planen vil regeringen præsentere det i løbet af efteråret 2018.

Som led i energiaftalen, der blev indgået med alle Folketingets partier i juni, oprettes der også en pulje til grøn transport på 100 millioner kroner, som skal gælde fra 2020. I 2026 er planen i samme aftale at oprette en klimapulje på i alt 250 millioner kroner.

Oppositionspartiet Socialdemokratiet kom i maj med dets visioner for en fremtidig klimaplan. Partiet vil have den danske stat til at skyde 20 milliarder kroner ind i en ny investeringsfond, som så skal fremme grønne projekter i Danmark og andre steder i verden.