Politik

Danske landsbyer skal forskønnes: 332 millioner kroner afsat

Pengene skal blandt andet bruges til nedrivning og renovering af gamle faldefærdige huse.

Torsdag præsenteres regeringens finanslovsudspil for 2019. I det nye finanslovsudspil er der afsat 332 millioner kroner de næste fire år til en såkaldt landsbypulje. 

Det trecifrede millionbeløb skal bruges til forskønnelse af de danske landsbyer. Det oplyser Venstres erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen til TV 2.

Pengene skal blandt andet bruges til nedrivning og renovering af gamle faldefærdige huse, og beboerne i en landsby kan også søge penge i puljen til renovering af et gadekær eller en fælles plads. 

Puljen skal ses som en hjælpende hånd

Finansminister Kristian Jensen ser landsbypuljen som hjælp til selvhjælp. 

- Det her skal være landsbyer, der har en vilje til også selv at gøre en indsats. For vi kan understøtte den proces, der er med at gøre landsbyen levende igen, siger finansminister Kristian Jensen til TV 2.

Kristian Jensen oplyser, at der er mange landsbyer, der er gode til at tiltrække nye borgere og børnefamilier, der vil have luft og vil væk fra storbyens larm. Dog er der nogle byer, der har brug for en hjælpende hånd til at gøre deres landsby attraktiv igen.

I det nye finanslovsforslag vil regeringen afsætte 332 millioner kroner til at forskønne landsbyer. Video: Henrik Schultz

Ikke flere boliglig

Hos Landdistrikternes Fællesråd jubler man over tiltaget. Formanden Steffen Damsgaard fortæller til TV 2, at millionpuljen vil kunne gøre en meget stor forskel for landsbyerne. 

- For det første kan vi få fjernet de faldefærdige huse og boliglig, der skræmmer potentielle tilflyttere væk. Og der, hvor der er behov for forskønnelse af boligmassen, vil man også kunne få hjælp til at gøre den del.

- Der er mulighed for at få det (landsbyen, red.) gjort mere attraktivt i bymiljøet, og det vil give et helt andet billede af landsbyerne og landdistrikterne. Derfor er det et vigtigt skridt, siger Steffen Damsgaard.  

Vil stoppe lykkeriddere

TV 2 er taget ud til landsbyen Mern i Vordingborg kommune, der har 1000 indbyggere. Her er situationen højaktuel, fordi flere huse og grunde står ubeboet. 

Et hvidt murstenshus med have og dobbelt carport har eksempelvis været til salg til en halv million kroner i 500 dage uden udsigt til nye købere. I stedet har kommunen valgt at træde til og købe grunden.

- Det er en del af områdefornyelsen, hvor vi også har opkøbt andre bygninger og revet ned for at lave borgertov. Der har været et sindssygt godt samarbejde mellem borgerne og den kommunale forvaltning for at finde ud af, hvordan Mern skal se ud, og hvordan vores bymiljø skal være, fortæller borgmesteren i Vordingborg kommune, Mikael Smed (S).

Kan der ikke gå formynderi i, at kommunen med statslige penge går ind og køber huse, som man ikke synes er så pæne?

Nu har det her hus jo været usælgeligt. Vi oplever, at huse kommer på tvangsauktion, hvor lykkeriddere køber det billigt og giver det en klat maling. I sidste ende kan ulykkelige skæbner komme til at bo under nogle rigtige dårlige forhold, og det vil vi for alt i verden gerne undgå, siger Mikael Smed.

Kommunen har 10-12 af denne type huse på listen over nedrivninger. 

Flere grønne kiler

Hvad gør det mere attraktivt at bo i Mern ved at rive et hus ned, som tilfældigvis er usælgeligt?

Jeg tror ikke, at man isoleret set kan sige, at det her ene hus ændrer hele udtrykket i Mern. Men det, at vi får trukket naturen ind i Mern og får lavet den grønne kile, er noget, som de fleste borgere i Vordingborg kommune synes er rigtig dejligt, siger Mikael Smed.