BLOG: Løkkes plan: Nedskæringer i går og nedskæringer i morgen

Vi danskere lever længere. Og vi får flere børn. Begge dele er vidunderligt, men flere børn kræver flere pædagoger, og flere ældre kræver flere hjemme

Vi danskere lever længere. Og vi får flere børn. Begge dele er vidunderligt, men flere børn kræver flere pædagoger, og flere ældre kræver flere hjemmehjælpere. Det betyder, at vi skal investere mere i velfærd.

Det ved regeringen udmærket godt. Men siden 2015 har Lars Løkke Rasmussen konsekvent sat for få penge af til at dække regningen. Pengene er i stedet brugt på skattelettelser til landets mest velstående borgere. Siden 2015 er udhulingen af velfærden løbet op på mere end fire milliarder kroner. Underskuddet har kommunerne bl.a. måttet dække med nedskæringer, fyringsrunder og dårligere service til borgerne.

Nu er vi så trådt ind i et valgår, og Løkke har sammen med løjtnanterne – Pape og Samuelsen – lagt alle planer om topskattelettelser og nedskæringer i skrivebordsskuffen for en stund. 

Nu forsøger man at få danskerne til at glemme nedskæringerne ved at strø håndplukkede millionbeløb ud over alt fra e-sport-arrangementer til pjecer om sundere mad. Og det er alt sammen fint. Men det ændrer ikke ved, at man igen i år afsætter cirka en milliard mindre til velfærden, end der er brug for. Og at man lægger op til yderligere nedskæringer på velfærden i de kommende år.

Men som finansminister Kristian Jensen siger, så er skattelettelser ikke noget, man taler højt om. Forståeligt nok. For danskerne vil ikke have dem, så det holder den borgerlige trojka hemmeligt i et valgår. Hvis regeringen fortsætter efter et valg, kan vi forvente igen at høre om hævet pensionsalder, dagpengeforringelser og topskattelettelser.

Alt sammen finansieret af nedskæringer på velfærden. Det er skidt nyt for vores børn og bedsteforældre.

I Socialdemokratiet vil vi ikke være med til at fortsætte regeringens sparekurs i endnu en valgperiode. De offentligt løber allerede i dag meget hurtigt. For det kan mærkes ude på i daginstitutionerne, folkeskolerne og plejehjemmene, at de borgerlige har skåret på velfærden.

Danskerne skal snart til folketingsvalg, hvor de skal vælge mellem velfærd eller skattelettelser.  Socialdemokratiets retning er klar. Vi sætter velfærden først, for vi vil investere i det, der har gjort Danmark stærkt. Fællesskabet.

Vi vil sørge for, at der er pædagoger til at tage sig af vores børn. Og vi vil sørge for, at vores ældre efter et langt liv på arbejdsmarkedet, hvor de har gjort deres pligt, kan kræve deres ret til en anstændig alderdom med ordentlig pleje.

Socialdemokratiet prioriterer velfærden. Ikke bare i et valgår men alle år.