BLOG: Finansloven er velfærdsforringelser, ikke fest og farver

BLOG: Regeringens finanslovsforslag er i dag blevet fremlagt, og stort set alle overskrifter taler om ”gave-regn”, ”fester” og lignende. Men det er re

BLOG: Regeringens finanslovsforslag er i dag blevet fremlagt, og stort set alle overskrifter taler om ”gave-regn”, ”fester” og lignende. Men det er ren fup. Forslaget vil nemlig betyde flere forringelser på en i forvejen meget presset velfærd.

Regeringens forslag til finanslov er ikke lutter lagkage, fest og glade dage. Det er et forslag, der vil betyde endnu mindre tid til de ældre på plejehjemmene, flere børn per pædagog i børnehaverne, flere i elever i klasserne og mere stress på sygehusene.

For selvom regeringen praler af, at der bliver ”afsat milliarder”, kommer det ikke til at række. Vi bliver nemlig flere ældre, flere børn, flere der skal bruge sygehuse osv. Forslaget afsætter ikke i nærheden af behovet, Heller ikke engang til at holde det nuværende niveau. Med andre ord: velstanden i vores samfund stiger. Vi bliver flere og opgaverne bliver flere. Men vores offentlige sektor følger på ingen måde med.

Menneskelige konsekvenser

Det er selvfølgelig hamrende urimeligt overfor de mange mennesker, der knokler i vores offentlige sektor hver dag, og som får det hele til at hænge sammen. Det er ikke rimelige arbejdsvilkår, de bliver budt, når de hele tiden får flere opgaver uden at få flere kollegaer. Men det er heller ikke rimeligt overfor alle os andre, som bliver mindre trygge, når forholdene ikke er i orden.

I efterhånden årtier er vores fælles velfærd stille og roligt blevet udhulet. Det har store menneskelige konsekvenser for alle dem, der ikke har særlig mange penge, og som ikke kan købe sig til ekstra. Men det har også konsekvenser for helt almindelige lønmodtageres tryghed. Mange mister troen på velfærden, og også derfor må det ikke fortsætte.

Løkke skal sættes på plads. Og Dansk Folkeparti skal for én gangs skyld ikke løbe fra deres løfter om at gøre mere for velfærden.

Men det er også hamrende vigtigt, at vi får et nyt flertal i Folketinget, som ikke bare vil stoppe nedskæringerne og være tilfreds med tilstanden, som den er. Nej, vi har brug for et flertal, der vil udvide, opbygge og udvikle vores velfærd. Til gavn for fællesskabet og det store, brede flertal.