Politik

BLOG: Fattige børn, ældre og unge betaler regeringens gaver

BLOG: Når regeringen hævder at løfte psykiatri, ældre- og sundhedsområdet, dækker det i virkeligheden over, at man har gjort rekordmange børnefamilier fattige og udsultet uddannelser og kernevelfærd.  Har du nogensinde fået en snydegave? Sådan en stor kasse pakket ind i skinnende papir og med store sløjfer, men når du åbner den, er den fyldt med varm luft. Sådan en gave har regeringen lige leveret. Ja, der er penge til sundhed, ensomme ældre, teatre og erhvervsskolerne. De er tiltrængte. Rigtig meget, faktisk! Men desværre er de kun en lille del af regeringens finanslov.

BLOG: Når regeringen hævder at løfte psykiatri, ældre- og sundhedsområdet, dækker det i virkeligheden over, at man har gjort rekordmange børnefamilier fattige og udsultet uddannelser og kernevelfærd. 

Har du nogensinde fået en snydegave? Sådan en stor kasse pakket ind i skinnende papir og med store sløjfer, men når du åbner den, er den fyldt med varm luft.

Sådan en gave har regeringen lige leveret. Ja, der er penge til sundhed, ensomme ældre, teatre og erhvervsskolerne. De er tiltrængte. Rigtig meget, faktisk! Men desværre er de kun en lille del af regeringens finanslov. Når du åbner gaverne, er de fyldt med varm luft. Det lyder jo rart med tiltrængte penge til psykiatri og børn, men regeringen har jo hentet pengene fra uddannelserne, kulturen og fra de fattigste børnefamilier.

Siden regeringen kom til, er velfærden blevet udhulet, og nu lægger man op til, at der endnu engang er råd til færre sosu’er, sygeplejersker og folkeskolelærere. Når væksten i det offentlige forbrug kun bliver på 0,4 procent, men antallet af børn, ældre og syge kræver en vækst på 0,65 procent, ja, så betyder det, at alle skal løbe markant hurtigere. Snydt igen. Og igen. Og igen.

Når man siger, at man vil prioritere ensomme ældre, give drenge gratis HPV-vaccine og styrke kulturlivet, glemmer man at fortælle, at siden Lars Løkke Rasmussen blev statsminister, har pengene til velfærden ikke fulgt udviklingen i befolkningen. Faktisk har der manglet 4,4 milliarder, hvis pengene skulle have fulgt med, skriver Jyllands-Posten. Særligt fordi der er kommet flere ældre og siden 2015 knap 95.000 flere over 70, og hvis pengene ikke følger med, betyder det altså, at der mangler senge på hospitaler og værelser på plejehjem og ikke mindst personale. Omprioriteringsbidraget har haft store konsekvenser. På hospitaler. Uddannelser. I kulturlivet. For ikke at tale om regeringens kontanthjælpsloft, som måske har frigivet penge til skattelettelser og billigere biler, men ifølge AE-Rådet har skabt en rekordstor stigning i børnefattigdommen. Konsekvenserne kan mærkes, skulle jeg hilse og sige fra rigtig mange familier.

Hvor skal pengene komme fra? – Sådan lød mantraet fra tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen. I Løkkes tilfælde er det tydeligt, hvor pengene kommer fra.

De kommer fra de fattigste børnefamilier, fra uddannelserne, fra kulturen og fra den offentlige sektor, hvor de ansatte fortsat skal løbe hurtigere.

Det er ikke vejen til et mere retfærdigt og grønt Danmark. Det giver ikke mere tryghed og nærhed, som regeringen ellers lover. Tværtimod!