Lippert

Samuelsen efter fransk statsbesøg: USA er fortsat Danmarks vigtigste allierede

Emmanuel Macrons opfordringer ændrer ikke på, at Danmark er afhængig af USA, når det kommer til at sikre vores frihed og sikkerhed.

De internationale alliancer er under opbrud, og det er tid til at skabe et stærkere samarbejde i Europa. Det har været budskabet i de to dage, den franske præsident, Emmanuel Macron, har besøgt danske politikere, erhvervsledere og kongefamilien.

- Jeg tror på europæisk suverænitet, og det forudsætter strategisk autonomi fra et både politisk, diplomatisk og militært synspunkt, lød det tirsdag fra Macron efter hans møde med statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Men at forestille sig et Europa, der går selv, og at Danmark kan læne sig fuldstændigt op ad sine europæiske allierede uden at være forsvarsmæssigt afhængig af USA, tror den danske udenrigsminister Anders Samuelsen ikke på efter to dage med statsbesøg.

- Det er jo ikke sådan, at vi i Europa gennem et stærkt forsvarssamarbejde kan gå rundt og løse konflikter rundt om i verden. Det er sammen med USA – også fremover – at vi skal gøre det, lyder det fra Anders Samuelsen i 'Talkshowet Lippert' på TV 2 News.

Statsministeren vil styrke forsvaret af EU

EU er ellers på vej mod et øget forsvars- og sikkerhedssamarbejde. Eksempelvis har den danske regering netop meldt ud, at man ønsker at sende en dansk fregat afsted mod Middelhavet og Det Indiske Ocean i foråret 2019 for at hjælpe en fransk hangarenhed i arbejdet med at styrke den europæiske sikkerhed.

Under pressemødet med den franske præsident erkendte statsminister Lars Løkke Rasmussen, at Europa skal tage større ansvar for egen sikkerhed, fordi de transatlantiske alliancer er under forandring.

- Det er ikke en hemmelighed, at jeg personligt gerne vil ændre vores position og komme af med forsvarsforbeholdet, forklarede Lars Løkke Rasmussen med henvisning til et behov for et styrket europæisk forsvarssamarbejde.

Det er den transatlantiske alliance, som er kernen i forsvaret af vores frihed

Anders Samuelsen, udenrigsminister, Liberal Alliance

Den danske udenrigsminister støtter heller ikke det danske forsvarsforbehold. Alligevel mener han ikke, at et stærkt Europa kan overtage USA’s rolle som den vigtigste allierede for Danmark.

- Det er den transatlantiske alliance, som er kernen i forsvaret af vores frihed.

- Så kan der være justeringer undervejs. Det er der i øjeblikket, fordi amerikanerne kører på den måde, som de gør. Det gør selvfølgelig, at vi i Europa er nødt til at have en erkendelse af, at der er ting, som vi kommer til at tage et større ansvar for, lyder forklaringen fra Anders Samuelsen.

Han begrunder det blandt andet med, at et Europa uden USA’s forsvarsbudget selv ville komme til at skrue markant op for de midler, man ville skulle bruge på sikkerheden rundt om i verden.

Det danske udenrigsministerium har efter statsbesøget offentliggjort en samlet erklæring fra det dansk-franske møde. Her fremhæves blandt andet de to landes øgede forsvarssamarbejde og et behov for, at EU- og NATO-lande øger deres forsvarsbudgetter efter flere år med besparelser.