Politik

Regeringen vil sænke el-afgiften for 50.000 sommerhusejere

Konkret betyder forslaget, at en gennemsnitlig sommerhusejer med elvarme slipper cirka 4500 kroner billigere på elregningen om året.

Cirka 50.000 sommerhusejere kan se frem til at få en billigere elregning, hvis regeringens forslag til finansloven for 2019, som bliver præsenteret torsdag, bliver til virkelighed.

Regeringen vil afsætte knap 200 millioner kroner til at ligestille el-opvarmede sommerhuse med el-opvarmede helårsboliger.

Tiltaget bliver blandt andet taget for at tiltrække flere turister i udlejningssommerhuse året rundt.

- Dels understøtter forslaget den grønne omstilling, fordi der vil brugt mere grøn el. Samtidig bliver det mere attraktivt at leje et sommerhus. I dag er vi ikke konkurrencedygtige på sommerhusmarkedet i vintermånederne, når man sammenholder det, man kan få i leje og prisen på el, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) til TV 2.

Formand for Fritidshusejerne, Kim Juhlin, tror besparelserne på el-afgiften vil "smuldre" væk.

Besparelse på 4500 kroner

I forslaget lægger regeringen op til at ligestille elopvarmede helårsboliger med elopvarmede sommerhuse.

Det betyder, at sommerhusejerne vil kunne se frem til en nedsat afgiftssats fra 87 øre pr. kWh til ca. 26 øre pr. kWh af det elforbrug, der overstiger 4000 kWh årligt.

Konkret betyder forslaget, at en gennemsnitlig ejer af et sommerhus med el-varme slipper cirka 4500 kroner billigere på elregningen om året. Besparelsen varierer efter husets størrelse og el-forbrug.

Eksempelvis vil et sommerhus med et elforbrug på 6000 kWh årligt få en lempelse på 1500 kroner, mens et sommerhus med et årligt elforbrug på 15000 kWh kan opnå en besparelse på 8500 kroner.

Karsten Lauritzen henviser til, at regeringen før sommerferien lavede en aftale med alle Folketingets partier om at sænke elpriserne generelt.

- Nu ønsker vi med finansloven at gå skridtet videre. Forhåbentlig sammen med vores parlamentariske grundlag Dansk Folkeparti, som vi skal forhandle det her med.

Hvordan kan det styrke den grønne omstilling, at flere givetvis bruger mere elvarme, der vil blive billigere med det her forslag?

- Håbet er, at folk i stedet for at fyre op med brænde, der forurener, så vil de nu også tænde for radiatoren, fordi beskatningen bliver lavere. Så det er med til at understøtte den grønne omstilling. Det her er jo ikke et forslag, der redder kloden eller Danmarks CO2-regnskab, men det er med til at understøtte en dagsorden om, at det er godt, at vi bruger el til opvarmning, lyder det fra skatteminister Karsten Lauritzen.

Glæde hos Dansk Erhverv

Dansk Erhverv hilser regeringens forslag om at reducere elvarmeafgiften for sommerhuse velkommen.

- I Dansk Erhverv har vi længe peget på, at feriehusudlejningen har potentiale til at vokse yderligere. Særligt uden for højsæsonen. Men vækst i udlejningen af feriehuse kræver dels flere incitamenter for at danskerne har lyst til at købe sommerhuse, og dernæst også har lyst til at leje dem ud; dels at turisterne ikke brækker nakken på skyhøje ekstraregninger, når varmeforbruget opgøres, siger Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv, og fortsætter:

- Derfor er vi også meget glade for, at elopvarmede feriehuse i lighed med helårshuse nu omfattes af den lavere elvarmeafgift. Det danske turismeerhverv vil få stor glæde af denne ligestilling mellem helårs- og feriehuse. Det vil bidrage til at indfri ambitionen om en længere turistsæson, hvor der også er gæster og liv langs kysterne uden for sommermånederne.

Klimagevinst ikke sikret

Det er dog ikke alle, der er lige glade for forslaget. Ifølge SF's Skatte- og Erhvervsordfører, Lisbeth Bech Poulsen, er 200 millioner kroner mange penge at bruge på et tiltag, der ikke nødvendigvis har en klimaeffekt.

- Rigtig mange sommerhusejere har elradiatorer, og det er jo desværre ikke al vores el, der er grøn endnu. Så hvis man bare giver los på elradiatorerne, er det ikke nødvendigvis en positiv gevinst, siger hun til TV 2.

I stedet ser SF gerne en anden løsning.

- Vi kunne godt tænke os, at pengene blev bundet op på, at man (sommerhusejere, red.) eventuelt skulle have en varmepumpe, eller at man på en anden måde kunne sikre sig, at vi får en klimaeffekt ud af det. Det er mange penge, som vi kunne bruge på at lave noget reel grøn omstilling, der også kom folk til gode, siger Lisbeth Bech Poulsen.