Politik

Pia Kjærsgaard advarer om politisk kaos

I et interview med Berlingske advarer Folketingets formand om, at den politiske situation kan give politikerlede.

Der hersker nye tilstande på Christiansborg, hvor danskerne er vidne til et politisk opbrud.

Det mener Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, der advarer om situationen i et interview med Berlingske.

- Afstanden (mellem politikere og borgere, red.) vil blive endnu større, hvis der kommer et kaos. Folk vil vende sig mod det i afmægtighed.

- De vil sige: Hvad skal vi gøre? Altså, vi har været henne og stemme, og nu kan de ikke finde ud af det?, siger hun til avisen.

Trak mandater "ud af ligningen"

Advarslen kommer, efter at Alternativet blandt andet har meldt ud, at partiets mandater er "trukket ud af ligningen" ved næste folketingsvalg.

Partiet vil ved valget, der senest skal afholdes i juni 2019, pege på sin egen politiske leder, Uffe Elbæk, som statsminister.

Opbruddet slutter dog ikke der.

Radikale Venstre vil således have en skriftlig erklæring fra Mette Frederiksen (S) om, at Dansk Folkeparti ikke får indflydelse, hvis partiet skal pege på hende.

I den anden ende af det politisk spektrum vil Nye Borgerlige stille tre ufravigelige krav for at pege på Løkke, hvis partiet bliver valgt ind i Folketinget.

Frygter parlamentarisk kaos

Pia Kjærsgaard siger til Berlingske, at hun frygter, at den politiske situation kan føre til et parlamentarisk kaos.

- Jeg kan slet ikke forestille mig, at nogen i Danmark vil synes, at kaos er godt, siger hun og påpeger, at flere europæiske lande som Italien, Holland, Belgien og Tyskland har haft svært ved at danne regeringer.

- Og jeg ønsker ikke de tilstande i Danmark, for jeg synes, at vi er et demokratisk smørhul, hvor vi ikke agerer på den måde.

- Det skal vi bevare i stedet for at skabe et kaos, som kan få vælgerne til at vende sig væk, fordi de ikke føler sig hørt, eller som kan få dem til at stemme på Anders And, siger hun til avisen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sagde i august på partiets sommergruppemøde, at det næste folketingsvalg først kommer i 2019.