Politik

Ministre skulle forklare forsvundne mails – men deres svar har ikke gjort os klogere, siger analytiker

Flere oppositionspartier kræver rammerne for den nye Tibetkommissions arbejde udvidet. Det afviser regeringen dog.

Blev der bevidst spændt ben for den første Tibetkommissions arbejde?

Det spørgsmål ønsker flere partier i Folketinget svar på, og derfor havde Alternativet og Enhedslisten fredag to af regeringens topministre i samråd.

Her forklarede både justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), at de tager den efterhånden omfangsrige sag meget alvorligt. Men begge understregede også, at de ikke har tænkt sig at imødekomme et meget centralt krav til det nye opklaringsarbejde fra Alternativet og Enhedslisten.

TV 2 giver dig her et overblik over det vigtigste fra fredagens samråd.

En mulig demokratisk skandale

Kravet består grundlæggende i, at Alternativet og Enhedslisten vil have den nye Tibetkommission til at undersøge, hvorfor den første Tibetkommission ikke fik udleveret slettede mails fra Udenrigsministeriet. Det sker efter, at P1-programmet Orientering for nyligt har fortalt, at der var backup af de ellers slettede mails.

Josephine Fock (Å) og Rosa Lund (Ø) understreger begge, at de ikke ved, om der bevidst er spændt ben for den første kommission. Men mistanken om, at der eksempelvis ordre fra det politiske system til politiet om at stoppe demonstranter skal være blevet skjult, er nok til, at det bør undersøges, mener de.

- Det er en demokratisk skandale, hvis myndighederne har vildledt kommissionen, siger Josephine Fock.

Pape: De skal ikke undersøge sig selv

På samrådet stod både udenrigsministeren og justitsministeren dog fast på, at den nye Tibetkommission ikke skal undersøge, hvorfor de slettede mails ikke er kommet frem.

De understregede begge, at de ikke har interesse i at dække over ulovlige ordre om at stoppe fredelige demonstranter under kinesiske statsbesøg i 2012 og 2013, før de selv blev ministre.

Demonstration mod Kinas menneskerettighedsovertrædelser over for Tibet i København under kinesisk statsbesøg i 2012.

Men ifølge justitsminister Søren Pape Poulsen handler det blandt andet om et eventuelt habilitetsproblem. Tre medlemmer fra den første Tibetkommission er også med i den nye, og de bør ikke undersøge et område, hvor de selv er en part, mener han.

- Det kan stille dem i en situation, hvor de enten skal konkludere, at deres egen første undersøgelse ikke blev gennemført med den tilstrækkelige omhug, eller at en eller flere myndigheder har tilbageholdt oplysninger, siger Søren Pape Poulsen.

Han nævnte selv den mulighed, at den nye kommission kunne være uden de tidligere medlemmer, men det vil forsinke arbejdet væsentligt, mener han.

Justitsministeren understregede, at det slet ikke er sikkert, at de fremkomne mails indeholder belastende information. Det skal den nye kommission blandt andet undersøge, og først bagefter skal der tages stilling til, om der har været bevidste benspænd for den første kommission. En ting ad gangen, er mantraet.

Hvorfor blev slettede mails ikke opdaget?

Et andet centralt spørgsmål på fredagens samråd var, hvorfor den første Tibetkommission ikke fik udleveret slettede mails, når der var backup.

Udenrigsminister Anders Samuelsen forklarede, at han ikke tror, at medarbejdere bevidst har forsøgt at skjule noget. Men han ærgrer sig over, at Udenrigsministeriet ikke havde en dialog med den første Tibetkommission om at søge efter de slettede mails i backuppen. 

- Men det har vi lært af, og derfor vil vi se på, om vi kan forbedre vores interne procedure, siger Anders Samuelsen.

Det lyder måske mærkeligt, at Udenrigsministeriet ikke selv kom på at søge efter slettede mails i et backup-system. Ifølge Anders Samuelsen er der dog en god forklaring.

Backup-systemet er slet ikke tænkt som et arkiv, og derfor blev det ikke overvejet at søge der, siger han.

- Backup-systemet har primært til formål at muliggøre indlæsningen af en sikkerhedskopi af ministeriets data og systemer i tilfælde af systemnedbrud, terroranslag, brand, cyberangreb og lignende med henblik på at kunne genoprette systemer og data, siger Anders Samuelsen.

Analytiker: Metoden til forskel

Ifølge TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen står parterne efter samrådet lige så stejlt over for hinanden som inden. 

- Det her samråd har ikke gjort os klogere. Vi har fået uddybet de forskelle, der er. Men det er ikke forskelle, der går på, at de to ministre ikke vil have vendt hver sten. Det er en forskel, der går på metoden, siger Peter Lautrup-Larsen.

Regeringen har fået opbakning til rammerne for den nye kommission fra Socialdemokratiet og har derfor flertal. 

Ansvaret for de ulovlige anholdelser af demonstranter er indtil videre blevet placeret hos to ansatte i Københavns Politi. Men hverken i politiets ledelse, hos embedsmænd eller hos politikere har sagen indtil videre haft konsekvenser.