Politik

Frankrig vil have dansk fregat til at forsvare hangarskib

Frankrig har inviteret den danske flåde med på militærøvelse næste år. En fregat kan komme ned og assistere det franske hangarskib Charles De Gaulle. Patrick Baz / Scanpix Denmark

Muligheden for at deltage i militærøvelser til søs vil styrke den danske flåde, lyder det fra udenrigsminister Anders Samuelsen.

Den franske flåde har inviteret danske soldater til at deltage i en øvelse med det franske hangarskib Charles De Gaulle næste år.

Det orienterede regeringen Det Udenrigspolitiske Nævn om fredag.

Søværnet er blevet spurgt, om det vil stille med en fregat i Middelhavet, som derfra skal eskortere og assistere det atomdrevne hangarskib.

Egne ben på Trumps forlangende

I Socialdemokratiet ser udenrigsordfører Nick Hækkerup med begejstring på anmodningen fra Frankrig.

- Det giver os mulighed for at fremme Søværnets evne til at indgå i fællesoperationer, og indsatsen vil styrke samarbejdet med de europæiske og især det franske forsvar, siger ordføreren til TV 2, og han tilføjer:

- Det er vigtigt nu, hvor vi står i en situation, hvor den amerikanske præsident (Donald Trump, red.) i højere grad forlanger, at Europa skal stå mere på egne ben. Det skal vi kunne evne, og en øvelse som denne vil sikre, at de danske soldater bliver dygtigere.

Har kæmpet med tekniske problemer og IS

Det 260 meter lange hangarskib bærer 40 jagerfly ombord og regnes for den franske flådes stolthed, selvom Charles de Gaulle kort efter færdiggørelsen i 1999 måtte slås med en række problemer af teknisk karakter. Ikke desto mindre har det været brugt offensivt i kampen mod terrorgruppen Islamisk Stat i Syrien så sent som i 2015 som en direkte konsekvens af terrorangrebet i Paris samme år, hvor 130 personer mistede livet.

Udenrigsminister Anders Samuelsen glæder sig over, at en af de nationer, Danmark som allieret "står skulder ved skulder med", nu inviterer til samarbejde i søen.

- Bidraget indebærer en operativ gevinst for det danske forsvar, og understreger det tætte og tillidsfulde sikkerheds- og forsvarspolitiske samarbejde med Frankrig, lyder det i en officiel udtalelse fra Anders Samuelsen.

Normalt består en fregat som den danske af en besætning på 117 mand, men hvor mange, der planlægges at skulle tage del i øvelsen, vides endnu ikke. Øvelsen vil foregå fra februar til maj i 2019.

Anmodningen kommer kort tid før, den franske præsident Emmanuel Macron indleder sit to dage lange statsbesøg i Danmark i næste uge.

Regeringen skal nu fremlægge et beslutningsforslag for Folketinget, som derefter tager stilling til, om Søværnet skal deltage i øvelsen næste år.