Politik

Politiet sagde, de havde taget omstridt overvågning i brug - men det afviser Pape

Kritikkere frygter, at danskerne uden deres viden bliver overvåget af ansigtskameraer. Men det er ikke tilfældet, fastslår justitsministeren.

Kan dit ansigt automatisk blive genkendt af overvågningskameraer fra politiet, når du går rundt på gaden i Danmark?

Det spørgsmål har svævet i luften, siden politiet i juni bekræftede, at den omdiskuterede teknologi er taget i brug. Og det uden offentlighedens kendskab.

Politiet ville dengang ikke fortælle, hvor og hvor ofte ansigtsgenkendelsen bliver brugt. Men der er åbenbart tale om en stor misforståelse. Dansk politi bruger nemlig slet ikke ansigtsgenkendelse, siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Vi både kender og bruger teknologien

Niels Denny Sørensen, operativ chef i Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center

Pånær i ét tilfælde.

- Rigspolitiet har understreget, at politiet ikke benytter overvågningsudstyr i det offentlige rum, der eksempelvis automatisk genkender ansigter på mistænkte personer eller på andre, politiet ønsker at holde øje med, siger Søren Pape Poulsen under et samråd torsdag.

Det er kun pas-scannerne i Københavns Lufthavn, der bruger ansigtsgenkendelse, tilføjer han.

Forvirrende udtalelse fra politiet

Forvirringen er opstået, efter Niels Denny Sørensen, der er operativ chef i Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3), tidligere på sommeren sagde følgende til Ekstra Bladet:

- Som alle andre teknologiske fremskridt vurderer vi i politiet, hvordan vi kan bruge det i for eksempel efterforskningen. Det har vi også gjort med teknologien til ansigtsgenkendelse. Og ja, vi både kender og bruger teknologien, men af politifaglige grunde ønsker vi ikke at løfte sløret for, hvor meget og på hvilke områder.

Indgreb i privatlivet

Den udtalelse fik hurtigt IT-Politisk Forening til at reagere skarpt. Foreningen arbejder for at styrke borgernes rettigheder, og de frygter, at teknologien kan bruges til masseovervågning af helt almindelige mennesker i det offentlige rum.

- Vi aner simpelthen ikke, hvad de bruger ansigtsgenkendelse til. Derfor har vi heller ingen mulighed for at vurdere, hvor stort indgrebet i vores privatliv er, sagde Jesper Lund, der er formand i foreningen, i juni til Ekstra Bladet.

På Christiansborg var SF’s Lisbeth Bech Poulsen også overrasket og fortørnet over over nyheden i juni. Derfor havde hun torsdag indkaldt Søren Pape Poulsen i samråd.

Pape forstår forvirringen

Her gjorde justitsministeren det klart, at politiet har præciseret udtalelserne. Meningen var at forklare, at kameraerne på de droner, politiet har brugt i eksempelvis bandekonflikten, er blevet så gode, at betjentene manuelt kan genkende ansigterne.

Der er altså hverken tale om automatisk genkendelse eller generel overvågning i det offentlige rum, lod justitsministeren forstå.

Han kan dog godt se, hvorfor forvirringen er opstået.

- Man får det indtryk, at ansigtsgenkendelseteknologi er indført, når man læser det her.

- Derfor er det også vigtigt for mig i dag at få sagt, at det, der bliver læst op fra artiklen og virkeligheden, er to verdener. Det bliver ikke brugt i dansk politi, siger Søren Pape Poulsen.

Han forsikrer, at det ikke bliver indført, uden politikerne på Christiansborg bliver hørt.