Politik

Nu bliver afgiften på tivolibamser afskaffet

Tivoli kan fremover spare 87.000 kroner om året, men det er besværet med at indberette, som forlystelsesparken er gladest for at slippe af med.

Tivoli og andre forlystelsessteder har i mange år betalt afgift af de bamser, gæsterne kan vinde i eksempelvis tombolaen.

Men nu har et flertal på Christiansborg besluttet at afskaffe afgiften. Det sker som led i en aftale, hvor en række afgifter fjernes eller lempes.

Bamseafgiften hedder teknisk set en spilafgift, og her skal der betales en afgift på 17,5 procent af præmiens værdi over 200 kroner. Den grænse bliver sat op til 750 kroner, og det betyder i praksis, at den afskaffes.

Ellers skal bamserne i hvert fald være meget dyre.

- Vi har i dag indgået en rigtig god og bred aftale, hvor vi rydder op i en række afgifter, som simpelthen var blevet for gakkede, siger skatteminister Karsten Lauritzen fra Venstre til TV 2.

- Som eksempel har vi fjernet den såkaldte bamseafgift, som tivolier og tombolaer især baksede med. Det er hverken rimeligt eller giver skatteøkonomisk mening at beskatte tøjdyr – og gakkede afgifter som den såkaldte bamseafgift underminerer tilliden til vores afgiftssystem, tilføjer han.

Glæde i Tivoli

I Tivoli i København glæder Annette Juhl, der er underdirektør for indkøb, sig over afskaffelsen.

- Det har været en meget fjollet afgift, og vi er utrolig taknemmelig for, skatteministeren har taget fat i det, siger Anette Juhl til TV 2.

Hun fortæller, at indberetningen af pelsdyrene er besværlig, og at Tivoli ud over at skulle sjusse sig frem til bamsens anslåede markedsværdi også skal oplyse farve, størrelse og slags – eksempelvis en giraf eller bjørn – til staten.

Hun anslår, at afgiftsfjernelsen sparer Tivolis fem bamseboder for sammenlagt 87.000 kroner om året.

- Det har været et administrativt meget tungt arbejde, som jeg går ud fra overstiger statens indtægter og besvær med administration, siger Annette Juhl.

Ifølge Skatteministeriet betyder den forhøjede spilafgift, at der samlet kommer tre millioner kroner mindre i statskassen om året.

Billigere traktorer og chokoladeovertræk

Den samlede aftale om afgiftslempelser består af 30 initiativer, og bag den står regeringspartierne, Dansk Folkeparti samt Det Radikale Venstre.

Flere af lettelserne er i småtingsafdelingen. Eksempelvis kan ejerne af de 80.000 godkendte traktorer se frem til at slippe 61,85 kroner billigere i vægtafgift.

Politikerne har også besluttet at gøre noget ved afgiften på chokoladeovertræk, ligesom afgiften på kaffeerstatning og snus afskaffes.

De to sidstnævnte betyder dog ikke meget for danskerne. Kaffeerstatning var især populær under Anden Verdenskrig, hvor der var mangel på kaffe, men i dag er der næppe mange, der køber det. Derudover er snus i forvejen forbudt i Danmark, og der betales derfor ikke afgift af det, der handles illegalt.

Skatteministeriet forventer, at de samlede afgiftsnedsættelser sparer erhvervslivet for mellem 50 og 60 millioner kroner.