Politik

En gylden banan, tre sange og flag – kan du gætte politikernes yndlingskultur?

Kulturmødet Mors spænder af netop nu, og TV 2 har bedt alle Folketingets partier definere sig selv med et kulturværk. Test dine fordomme om dem her.

Der er kaos, opbrud og splittelse i dansk politik.

De gode gamle dage, hvor blokkene stod som støbt, er talte. Der flirtes politisk på kryds og tværs i Folketinget, og hele fem kandidater bejler til statsministerposten efter næste valg.

Man kan derfor retteligt stille spørgsmålet: Hvad står de partier, vi troede, vi kendte, egentlig for? Og ikke mindst: Hvilke værdier står de på?

- Det giver mig kuldegysninger

I 48 timer fejres og debatteres kulturen og dens værdier på Kulturmødet Mors. Det er en årligt tilbagevendende begivenhed i august, hvor danskerne kan komme og få et indblik i, hvad der rør sig i kulturlivet. 

Spidserne fra de politiske partier deltager også, og i den forbindelse har TV 2-vært Troels Mylenberg inviteret alle Folketingets partier til at vælge en ting, der spejler partiets grundvold her i år 2018.

Der var frie hænder.

Venstres politiske ordfører, Britt Bager, ”får kuldegysninger” af det, hun har valgt. Alternativets leder, Uffe Elbæk, har altid sin ting ”med i hjertet”, og kulturordfører i SF, Jacob Mark, mener, at hans ting ”rummer et af vores samfunds største problemer”.

Kan du gætte, hvem der har valgt hvad? Tag quizzen, inden du læser politikernes begrundelser nedenfor!

Hvem har valgt hvad?

  1. The Minds of 99.

    Sangen: 'Stjerner på himlen' af Minds of 99

    Du har 0 rigtige

  2. "I Danmark er jeg født" af H. C: Andersen.

    Sangen: 'I Danmark er jeg født'

  3. Benny Andersen.

    Bog: 'Verdensborger af Danmark' af Benny Andersen

  4. Skulptur af Svend Dalsgaard: Banan med nøgle

    Skulptur af Svend Dalsgaard: Banan med nøgle

  5. Regnbueflaget symboliserer forskellighed, og er det officielle flag til Gay Pride.

    Regnbueflaget

  6. Jakob Ejersbo, forfatter til "Nordkraft".

    Bog: 'Nordkraft' af Jakob Ejersbo

  7. Benny Andersen og Paul Dissing har arbejdet sammen i 31 år og står sammen bag 'Svantes lykkelige dag'.

    Vise: 'Svantes lykkelige dag' af Benny Andersen

  8. Digteren Jeppe Åkjær.

    Digtsamling: 'Du være den fattiges værner' af Jeppe Aakjær

Inspiration og huskelap

Om sangen 'Stjerner på himlen', siger SF’er Jacob Mark:

- Den har været med til at inspirere mig til at lave en politik, der handler om, at folk skal blive til nogen, mere end de skal blive til noget.

Han hører ofte sangen, især når han forbereder sig på debatter.

- Sætningen med, ”at de bedøver mig med ord som fremtid”, får mig til at tænke på, at sådan skal jeg i hvert fald ikke være som politiker. Og sådan skal SF ikke være som parti, siger han.

På samme måde minder Benny Andersens vise om 'Svantes lykkelige dag' Britt Bager om, at ”om lidt er kaffen klar”. Og den skal nydes.

-  Jeg synes jo, det er en stor ting, at man sætter pris på de små ting. For det er der mange af os, der glemmer, siger hun til TV 2.

Værdier under pres

Regnbueflaget, der officielt er symbol på mangfoldighed, er med store spadestik rørt ind i fundamentet på Alternativet.

- Det symboliserer frihed, frisind og tolerance. At vi er forskellige – og det skal vi have lov at være, siger Uffe Elbæk til TV 2.

For nylig parrede partiet regnbueflaget med dannebrog under optoget til Copenhagen Gay Pride.

- Regnbueflaget symboliserer meget af det, der for mig også er danske værdier. Værdier, som er under pres, og som vi skal kæmpe for.

Den konservative Mette Abildgaard siger næsten det samme om H. C. Andersen-digtet, der senere blev til sangen 'Danmark, mit fædreland'.

- ”I Danmark er jeg født, der har jeg hjemme”. Vi synger den altid, når vi er samlet, siger Mette Abildgaard.

Den indeholder ifølge den politiske ordfører den rette dosis af kærlighed til fædrelandet, udsyn mod verden og respekt for naturen og historien, som det Konservative Folkeparti værner om.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, har valgt præcis det samme som Mette Abildgaard.

- Den understreger, at ens rødder er afgørende for, hvor man føler sig hjemme. I en tid, hvor globaliseringen gør mange rodløse, er det vigtigt at have nogle faste holdepunkter, hvor man føler sig hjemme. Ude godt, men hjemme bedst, siger DF-formanden.

Et overraskende valg

Kulturminister Mette Bock (LA) har med egne ord truffet et overraskende valg. Det er en skulptur af Sven Dalsgaard, og den forestiller en banan, der skal åbnes med en nøgle.

- Liberal Alliance er et parti, der tror på fremtiden og på nye løsninger, hvis vi tør bryde nye veje, også politisk. Mange partier ser bagud og tænker i fortidens løsninger. Vi ser optimistisk fremad, siger kulturministeren.

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, har valgt bogen 'Nordkraft' af Jakob Ejersbo. Den handler om skæbner i Aalborgs stofmisbrugsmiljø i 1990'erne. 

- Den gør indtryk på mig, fordi den fortæller, hvordan det kan gå galt for alle, at vi alle har fortiden med os, og at den kan være svær at ryste af sig, siger Pernille Skipper og tilføjer:

- Det er vigtigt, at vi husker, at sociale problemer, misbrug, arbejdsløshed og fattigdom ikke er noget, man ”vælger” helt frit. Der er både en fortid, forældre, økonomi og livsomstændigheder, der spiller ind. Det bliver alt for tit glemt i dag.

Østergaard vil udstille hykleri

Radikale Venstres politiske leder, Morten Østergaard, har ligesom Venstres Britt Bager kastet sin kærlighed over et stykke kultur af Benny Andersen. Det er dog ikke 'Svantes lykkelige dag', men i stedet digtet 'Verdensborger i Danmark'.

- Benny Andersens digt om at være verdensborger i Danmark sætter med hans velkendte humor og underfundighed en tyk streg under, hvor meget vi i Danmark har brugt verden til at udvikle os selv. Og hvor hyklerisk det er, når nogen mener, at alt, hvad der kommer udefra, er en trussel mod det danske, siger Morten Østergaard.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, har valgt Jeppe Aakjærs værk 'Du være den fattiges værner'.