Politik

Partifæller beder Støjberg omgøre sag om udvist 13-årig

Det vil simpelthen være ulovligt, lyder det fra integrationsministeren.

Sagen om den udviste 13-årige Aphinya Pechmuang når onsdag nye højder. 

Venstres byrådsgruppe og borgmesteren i Vesthimmerland, hvor thailandske Aphinya Pechmuang indtil for nylig har boet, går nemlig i samlet forsvar for den unge pige, der netop er blevet udvist af landet. 

Det sker i et brev rettet til integrationsminister Inger Støjberg og udlændingenævnet.

Selvsamme nævn besluttede ellers den 13. august, at der ikke er grundlag for, at den unge pige kan blive integreret i Danmark, og at hun derfor ikke kan få lov til at blive, selvom hendes mor bor her, er dansk gift og har opholdstilladelse. 

En skrivebordsbeslutning

I brevet, der blandt andet er underskrevet af Venstres gruppeformand i Vesthimmerlands byråd, Kurt Friis Jørgensen, beder politikerne Inger Støjberg og Udlændingestyrelsen om at revurdere beslutningen.

-  Vi håber, at de vil lave en partshøring og tage hensyn til den, fortæller Kurt Friis Jørgensen til TV 2 og uddyber:

- Vores indtryk er, at det er en beslutning, der er blevet truffet ved et skrivebord langt væk, uden at man har hørt omgivelserne om pigens integration. Man bør tage nogle lidt mere menneskelige hensyn.

Andre ting bør tælle mere

Borgmesteren i Vesthimmerland, Per Bach Laursen (V), bakker sin partifælle op.

Han anerkender, at afgørelsen flugter med lovgivningen, når nu Aphinya har været væk fra sin mor i fire år, men han mener, at der er andre detaljer, der også bør spille ind. Eksempelvis den unge piges danske sprog, skoleevner og sociale relationer.

- Jeg bakker fuldstændigt op om vores stramme udlændingelov, men vi har nogle huller, som vi skal have kigget på, for de fylder rigtig meget i den her sag. Det baserer sig jo på følelser, siger han til TV 2.

Aphinya Pechmuang har lagt videoen op på sin Facebook-profil. Video: Julie Almann Larsen

Sagen er lukket

Det kan dog vise sig, at de vesthimmerlandske anstrengelser er forgæves, forklarer sekretariatschef i Udlændingenævnet, Michael Lohmann Kjærgaard.

- Udlændingenævnet er et uafhængigt domstolslignende organ. Det vil sige, at når der bliver truffet en afgørelse om familiesammenførsel, er disse endelige, med mindre en af de to parter indbringer dem for en domstol.

Han uddyber, at han ikke kan udtale sig om konkrete sager, men at udenforstående generelt ikke har noget at skulle have sagt i sådanne sager.

Heller ikke selvom man er minister, borgmester eller byrådsmedlem. 

Støjberg bundet på fødder og hænder

I en skriftlig kommentar til TV 2 understreger Inger Støjberg, at hun - som Udlændingenævnet nævner - ikke kan blande sig i sagen. 

- Det ville simpelthen være ulovligt, og derfor håber jeg også på forståelse for, at jeg naturligvis respekterer armslængden til de konkrete afgørelser, forklarer hun.

Hun uddyber endvidere, at hun ikke udtaler sig om konkrete sager, men at hun er tilfreds med, at de lokale politikere kan finde forståelse for lovgivningen. 

- Reglerne er udformet, som de er, for at skabe en tilskyndelse til, at man hurtigst muligt får hentet sit barn hertil, så der kan påbegyndes en integrationsproces. På den måde får barnet de bedst mulige forudsætninger for at kunne klare sig i Danmark, forklarer hun.

- Jo flere år barnet tilbringer i udlandet, jo sværere bliver det alt andet lige at sikre en vellykket integration i Danmark.

Hvad angår ønsket om partshøringer, lyder det i et mailsvar fra Udlændinge- og Integrationsministeriet:

- Ansøgningsprocessen for familiesammenføring er allerede i dag tilrettelagt sådan, at ansøger har mulighed for at vedlægge udtalelser fra for eksempel fagpersonale på skoler, som derved vil indgå i vurderingen af ansøgningen.

Loven bør kigges i sømmene

Selvom meget tyder på, at det velmenende brev fra Vesthimmerland ikke ender med at få afgørende betydning i netop denne sag, betyder det ikke, at det ikke bliver sendt afsted alligevel, lyder det fra Per Bach Laursen. 

- Selvom vi måske ikke kan gøre så meget for Aphinyas sag, vil vi helt sikkert gøre vores for at påpege, at der er ting i procedurerne og måske endda i lovgivningen, der bør blive ændret til fordel for fremtidige sager.

Uanset udfaldet bliver gestussen i hvert fald mødt med taknemmelighed hos Aphinya Pechmuangs familie. 

- Det er surrealistisk, hvor stor en opbakning, vi har fået, siger Aphinya Pechmuangs stedfar Heini Jørgesen. 

- Det er helt vanvittigt.