Mette Frederiksen med nyt udspil: - Nærheden er udfordret i Danmark

Nærhed bliver et af de helt store emner ved det kommende valg, spår ekspert.

Danmark skal have nærheden tilbage.

Så enkelt kan Socialdemokratiets seneste politiske udspil opsummeres.

Udspillet er netop blevet offentliggjort i forbindelse med partiets sommergruppemøde, og i indholdsfortegnelsen kan man blandt andet læse, at Danmark skal have landbetjentene tilbage, at der skal oprettes 20 nye nærpolitistationer, at der skal sættes penge af til nærhospitaler, og at uddannelserne skal flyttes ud fra byerne.

Velfærden skal simpelthen tættere på danskerne, forklarer partiformand Mette Frederiksen til TV 2.

- Der er lukket politistationer, skoler og hospitaler, og det efterlader en masse huller i danmarkskortet, hvor nærheden er udfordret.

- Det skaber utryghed, fordi der ganske enkelt er for langt til det, der er vigtigt for mange af os, siger hun.  

Se hele interviewet med Mette Frederiksen. Video: Katja Mejborn Østergaard

Analytiker: Fluffy og ukonkret

Thomas Funding, som er politisk redaktør ved Avisen Danmark, kalder udspillet for "en justering af de konsekvenser, der har været ved de seneste års centralisering".

- Det er et opgør med det, vi har set de seneste år med blandt andet kommunal- og politireformen. Indtil videre er forslaget dog meget fluffy og ukonkret, siger han til TV 2.

Politisk redaktør på Avisen Danmark, Thomas Funding, fastslår, at kommunalreformen på trods af Socialdemokraternes udspil fortsat lever i bedste velgående. Video: Katja Mejborn Østergaard

Uenigheder i rød blok

Selvom Socialdemokratiet med sit politiske udspil så småt tager hul på den kommende valgkamp, har Mette Frederiksen dog stadig et problem internt i rød blok, som hun skal have løst.

Indtil videre har intet mindre end tre partiledere fra venstrefløjen således meldt sig som kandidater, og det er ifølge Thomas Funding et problem for vælgerne, at de ikke ved, hvilke forventninger de kan have til sammensætningen af en eventuel rød regering.

- Hun har endnu ikke forholdt sig til, at der lige nu er flere partiledere i hendes blok, der vil være statsministre. Det kommer til at fylde, og det er hendes udfordring.

Overblik: Partiernes statsministerkandidater og krav
Seks statsministerkandidater har indtil videre meldt sig til det kommende folketingsvalg.

Den udfordring tager formanden for Socialdemokratiets statsministerkandidat dog med ophøjet ro – indtil videre.

- Jeg er først og fremmest optaget af at få opbakning fra danskerne. Jeg vil koncentrere min tid og energi om at fremlægge konkret politik, og jeg bruger ikke særlig meget tid på at diskutere, hvordan Folketinget kan komme til at se ud efter et valg, siger hun.

Hun håber, at netop partiets politiske udspil kan danne grundlag for et bredt samarbejde.

Delvis opbakning fra Enhedslisten

Og lidt opbakning får Socialdemokratiet.

Alternativet er indtil videre positivt stemt over for udspillet, og det samme er Enhedslisten. Sidstnævnte ser dog gerne, at den omtalte nærhed kommer helt ud på landsbyniveau.

Hør Enhedslistens landdistriktsordfører, Henning Hyllested, holdning til udspillet nedenfor. Han forslår blandt andet, at der skal indføres såkaldte landsbypedeller.

Enhedslistens landdistriktsordfører, Henning Hyllested, savner, at udspillet kommer endnu længere ud i landsby-niveau - derude hvor butiksdøden hærger, og hvor busserne ikke længere kører. Video: Katja Mejborn Østergaard

Regeringen med tilsvarende udspil

Mette Frederiksen og hendes parti kan dog næppe tage hele æren, hvis forslaget om eksempelvis flere landbetjente bliver til virkelighed.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er således for nylig kommet med et lignende forslag, men det lader ikke til at have betydning for statsministerkandidaten.

- Jeg tror sådan set godt, vi kan blive enige med Søren Pape om behovet for flere betjente. Jeg ved dog ikke helt, om vi er enige om, hvor mange nye stationer vi skal have. De konservative vil også have skattelettelser, og jeg må bare sige, at så er der ikke penge nok til også at sikre velfærdssamfundet, lyder det fra Mette Frederiksen

Pensionist og formand for borgerforeningen i Videbæk, Peter Vennevold, har en klar holdning til udspillet. Hør den her.

Peter Vennevold, pensionist og formand for Videbæk Borgerforening, er begejstret for udsigten til at få en landbetjent, der kan sikre tryghed i byen. Video: Katja Mejborn Østergaard

Et angreb på Lars Løkke Rasmussen

Mette Frederiksen mener, at den borgerlige blok manger realitetssans og giver den samtidig skylden for den manglende nærhed i store dele af Danmark.

Og netop udtalelser som denne gør, at man ifølge Thomas Funding kan se udspillet som et slags angreb på Lars Løkke Rasmussen.

- Hun forsøger selvfølgelig at kalde det Lars Løkke Rasmussens centralisering og hans reformer og på den måde give ham ansvaret.

Et af de helt tunge emner ved næste valg

Thomas Funding forudser, at vi endnu kun har set starten. Det varer ifølge ham formentlig ikke længe, før andre partier følger op med tilsvarende udspil.

Og netop fokus på at flytte institutioner ud i yderområderne kommer ifølge den politiske redaktør til at være et af de helt store emner, når der inden længe bliver udskrevet folketingsvalg.

- Der vil nok ikke være de store forskelle på de forskellige partiers udspil, for det er netop det her, der bliver efterspurgt, forklarer han og uddyber:

- Debatten frem mod det kommende valg vil komme til at handle om, hvordan vi ændrer strukturen, så nogle af borgertilbuddene bliver flyttet ud lokalt.

Det næste folketingsvalg skal senest afholdes den 17. juni 2019.