Mette Frederiksen erkender kaos i rød blok

S-formanden nægter dog at give indflydelse på ét område. Hun frygter for Socialdemokratiets troværdighed.

Pia Olsen Dyhr (SF) har brugt ordet, det samme har Pernille Skipper (Ø), og nu tager Mette Frederiksen (S) det også i sin mund.

Der er kaos i rød blok.

Udmeldingen fra den socialdemokratiske formand kommer efter den seneste tids uro i rød blok. Flere partier er kommet med deres egne statsministerkandidater, og Radikale Venstre truer med ikke at støtte en regering ledet af Mette Frederiksen.

- Jeg kan godt forstå, hvis der er vælgere, der bliver trætte af den diskussion, der foregår på Christiansborg. Og jeg tror ikke, at det kaos, der udspiller sig lige nu, er gavnligt, siger Mette Frederiksen på Socialdemokratiets sommergruppemøde onsdag.

Lover indflydelse

Socialdemokratiet meldte inden sommerferien ud, at partiet går efter at danne en ren S-regering efter næste folketingsvalg, og det har været startskuddet til, at rød blok i dag har tre statsministerkandidater.

Hvis vi i Socialdemokratiet ændrer på vores udlændingepolitik, så er vores troværdighed væk

Mette Frederiksen

Både Alternativets Uffe Elbæk og Enhedslistens Pernille Skipper har meldt sig på banen for at få mere af deres egen politik igennem. Men ifølge Mette Frederiksen lyder det næsten som om, at de øvrige partier i rød blok ikke kan få indflydelse, hvis de peger på hende som statsminister.

Og det er helt forkert, siger hun.

- De partier, der efter et valg tager ansvar og er parlamentarisk grundlag for en socialdemokratisk regering, skal selvfølgelig have indflydelse. Det siger sig selv, lyder det fra Mette Frederiksen.

Der er dog ét område, hvor Socialdemokratiet ikke har tænkt sig at imødekomme de øvrige partier i rød blok. Det handler om udlændinge.

Nægter at smide troværdighed væk

Socialdemokratiet har under Mette Frederiksens ledelse bevæget sig ind på en markant strammere kurs over for udlændinge de senere år, og det kolliderer med eksempelvis Enhedslisten, Alternativet og Radikale Venstres ønsker om lempeligere regler.

S-formanden mener, at det meste af uenigheden i rød blok handler om udlændinge, men de kommer ikke til at blive mindre eller forsvinde, slår hun fast.

- Hvis vi i Socialdemokratiet ændrer på vores udlændingepolitik, så er vores troværdighed væk, siger Mette Frederiksen.

Hun fortæller, at Socialdemokratiet ikke har planer om at lempe udlændingepolitikken, hvis partiet får regeringsmagten efter det folketingsvalg, der senest skal afholdes i juni.

Her kan du få overblikket over de mange statsministerkandidater.

Overblik: Partiernes statsministerkandidater og krav
Seks statsministerkandidater har indtil videre meldt sig til det kommende folketingsvalg.

Tager ikke noget for givet

Mens Alternativet og Enhedslisten har deres egne statsministerkandidater, så vil Radikale Venstre kun pege på Mette Frederiksen som statsminister, hvis hun på forhånd garanterer, at Dansk Folkeparti bliver sat uden for indflydelse på en række områder som eksempelvis udlændinge og EU.

Vi kommer ikke af med Lars Løkke Rasmussen, hvis det her kaos fortsætter

Pia Olsen Dyhr, formand for SF

Det vil Mette Frederiksen imidlertid ikke. Hun mener, det er udemokratisk at holde Dansk Folkeparti uden for indflydelse og peger samtidig på, at en stor del af danskerne ønsker en stram udlændingepolitik.

Men hvad så med hendes chancer for at bliver statsminister?

Mette Frederiksen erkender, at der med truslen fra Radikale Venstre og Alternativet og Enhedslistens statsministerkandidater tegner sig et broget billede, som hun er nødt til at forholde sig til.

- Jeg regner ikke med, at der er nogen, der falder til patten, og jeg tager ikke noget for givet. Så selvfølgelig tager jeg det, der bliver sagt, alvorligt, siger Mette Frederiksen.

Hun mener dog, at der samlet set er langt mere, der samler de røde partier, end der splitter. Eksempelvis på ønsket om at prioritere uddannelser og den grønne omstilling højere, og derfor håber hun, at der kan findes en løsning.

Mette Frederiksen formår heller ikke på det her pressemøde at række hånden frem på en måde, så der bliver en holdfølelse. Og det er det, de skriger på særligt hos de radikale, men også hos Enhedslisten og Alternativet.
Men hos Socialdemokratene er der en tro på, at kommer der et rødt flertal efter næste valg, så bliver mange af de problemer, vi ser nu, overflødige. Mette Frederiksen vil kunne vende sig mod Dansk Folkeparti, så kan hun tage SF med, og så har de måske et flertal. Og så kan Morten Østergaard, Pernille Skipper og Uffe Elbæk råbe lige så højt, de vil.

SF frygter Løkke beholder magten

Tilbage i rød blok står SF som det parti, der har forholdt sig mest i ro den seneste tid. Partiformand Pia Olsen Dyhr er bekymret og opfordrer partierne i rød blok til at stå sammen.

- Vi kommer ikke af med Lars Løkke Rasmussen, hvis det her kaos fortsætter, siger Pia Olsen Dyhr til TV 2.

Ifølge Helle Ib, der er politisk kommentator ved Børsen, demonstrerer Pia Olsen Dyhrs udmelding Mette Frederiksens problem i øjeblikket.