Politik

Mette Frederiksen erkender kaos i rød blok

S-formanden nægter dog at give indflydelse på ét område. Hun frygter for Socialdemokratiets troværdighed.

Pia Olsen Dyhr (SF) har brugt ordet, det samme har Pernille Skipper (Ø), og nu tager Mette Frederiksen (S) det også i sin mund.

Der er kaos i rød blok.

Udmeldingen fra den socialdemokratiske formand kommer efter den seneste tids uro i rød blok. Flere partier er kommet med deres egne statsministerkandidater, og Radikale Venstre truer med ikke at støtte en regering ledet af Mette Frederiksen.

- Jeg kan godt forstå, hvis der er vælgere, der bliver trætte af den diskussion, der foregår på Christiansborg. Og jeg tror ikke, at det kaos, der udspiller sig lige nu, er gavnligt, siger Mette Frederiksen på Socialdemokratiets sommergruppemøde onsdag.

Lover indflydelse

Socialdemokratiet meldte inden sommerferien ud, at partiet går efter at danne en ren S-regering efter næste folketingsvalg, og det har været startskuddet til, at rød blok i dag har tre statsministerkandidater.

Hvis vi i Socialdemokratiet ændrer på vores udlændingepolitik, så er vores troværdighed væk

Mette Frederiksen

Både Alternativets Uffe Elbæk og Enhedslistens Pernille Skipper har meldt sig på banen for at få mere af deres egen politik igennem. Men ifølge Mette Frederiksen lyder det næsten som om, at de øvrige partier i rød blok ikke kan få indflydelse, hvis de peger på hende som statsminister.

Og det er helt forkert, siger hun.

- De partier, der efter et valg tager ansvar og er parlamentarisk grundlag for en socialdemokratisk regering, skal selvfølgelig have indflydelse. Det siger sig selv, lyder det fra Mette Frederiksen.

Der er dog ét område, hvor Socialdemokratiet ikke har tænkt sig at imødekomme de øvrige partier i rød blok. Det handler om udlændinge.

Nægter at smide troværdighed væk

Socialdemokratiet har under Mette Frederiksens ledelse bevæget sig ind på en markant strammere kurs over for udlændinge de senere år, og det kolliderer med eksempelvis Enhedslisten, Alternativet og Radikale Venstres ønsker om lempeligere regler.

S-formanden mener, at det meste af uenigheden i rød blok handler om udlændinge, men de kommer ikke til at blive mindre eller forsvinde, slår hun fast.

- Hvis vi i Socialdemokratiet ændrer på vores udlændingepolitik, så er vores troværdighed væk, siger Mette Frederiksen.

Hun fortæller, at Socialdemokratiet ikke har planer om at lempe udlændingepolitikken, hvis partiet får regeringsmagten efter det folketingsvalg, der senest skal afholdes i juni.

Her kan du få overblikket over de mange statsministerkandidater.

Overblik: Partiernes statsministerkandidater og krav

Seks statsministerkandidater har indtil videre meldt sig til det kommende folketingsvalg.

Venstre

Venstre

Statsministerkandidat: Lars Løkke Rasmussen.

Vil fortsætte regeringssamarbejdet med Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance, men har samtidig åbnet for at gå i regering med Dansk Folkeparti.

- Det er på tide at anerkende Dansk Folkeparti som et parti, der er lige så klar til at sidde i regering som andre partier, har Kristian Jensen sagt til Politiken.

Ultimative krav: Ingen.

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Det Konservative Folkeparti

Det Konservative Folkeparti

Statsministerkandidat: Lars Løkke Rasmussen (V).

Vil fortsætte regeringssamarbejdet med Venstre og Liberal Alliance, men er også klar til at skifte Liberal Alliance ud med Dansk Folkeparti.

- Konservative er stærke nok til at sidde i en borgerlig regering, uanset hvordan kombinationen så er, siger partileder Søren Pape Poulsen til Politiken.

Ultimative krav: Ingen.

Foto: Niels Ahlmann Olesen / Ritzau Scanpix

Liberal Alliance

Liberal Alliance

Statsministerkandidat: Lars Løkke Rasmussen (V).

Går til valg med et ønske om at fortsætte i regeringen med Venstre og Det Konservative Folkeparti. Er der ikke flertal for det, har partileder Anders Samuelsen dog også åbnet op for at indlemme Dansk Folkeparti i en flertalsregering.

Ultimative krav: Ingen.

Foto: Tariq Mikkel Khan / Ritzau Scanpix

Dansk Folkeparti

Dansk Folkeparti

Statsministerkandidat: Lars Løkke Rasmussen (V).

Partiformand Kristian Thulesen Dahl gav i juni 2018 udtryk for, at Dansk Folkeparti var klar til at gå i regering med Venstre efter næste valg. Siden nytår er Dansk Folkeparti dog gået markant tilbage i meningsmålingerne, og i marts 2019 fortalte Kristian Thulesen Dahl, at Dansk Folkeparti skal op på mindst 17 procent af stemmerne for at gå i regering. Noget lignende sagde han også forud for meldingen i juni 2018.

Dansk Folkeparti ønsker at sætte Liberal Alliance uden for indflydelse på eksempelvis skattepolitikken.

Ultimative krav: Dansk Folkeparti kræver, at den midlertidige grænsekontrol opretholdes.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Scanpix Denmark

Socialdemokratiet

Socialdemokratiet

Statsministerkandidat: Mette Frederiksen (S).

Grundet uenigheder om udlændingepolitikken har Socialdemokratiet meldt ud, at de ønsker at danne en ren S-regering. Dermed brydes årtiers lange tradition for regeringssamarbejde med Radikale Venstre.

Ultimative krav: Ingen.

Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

SF

SF

Statsministerkandidat: Mette Frederiksen (S).

SF peger på Mette Frederiksen som statsminister og er klar på at indgå i en regering ledet af hende. Er det parti i rød blok, der har forholdt sig mest i ro.

Ultimative krav: SF kræver, at der indføres minimumsnormeringer i daginstitutioner, så der er mindst én voksen til tre børn i vuggestuer og mindst én voksen til seks børn i børnehaver, hvis de skal lægge mandater til en regering ledet af Mette Frederiksen. Samtidig skal den socialdemokratiske formand afskaffe det omdiskuterede kontanthjælpsloft, hvis hun vil have SF's støtte. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at SF også vil stemme for et mistillidsvotum til Mette Frederiksen og dermed vælte hende. 

Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen / Scanpix Denmark

Radikale Venstre

Radikale Venstre

Statsministerkandidat: Mette Frederiksen (S).

Radikale Venstre peger på Mette Frederiksen som statsminister, men er et af de partier i rød blok, der skaber flest problemer for Socialdemokratiet. Støtten til Mette Frederiksen er betinget af, at flere ultimative krav opfyldes.

Ultimative krav: For at støtte Mette Frederiksen kræver Radikale Venstre, at hun garanterer en politik uafhængig af Dansk Folkeparti. Det er ligeledes et krav fra Radikale Venstre, at en kommende regering ikke er afhængig af mandater fra Stram Kurs

Morten Østergaards parti har også gjort det klart, at Mette Frederiksen skal indgå en skriftlig aftale med indrømmelser på en række politikområder. Det afviser Socialdemokratiet.

Østergaard har derudover fremsat et krav om, at dele af det såkaldte paradigmeskifte skal rulles tilbage efter valget, mere EU og en økonomisk plan, der øger råderummet. Sker det ikke, er han klar til at fælde Mette Frederiksen ved en mistillidsafstemning, skriver Berlingske.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Scanpix

Enhedslisten

Enhedslisten

Statsministerkandidat: Pernille Skipper (Ø).

Enhedslisten peger i udgangspunktet på deres egen politiske ordfører, Pernille Skipper, men vil ikke afvise at pege på Mette Frederiksen (S) som plan B. Det kan eksempelvis blive aktuelt, hvis ikke Enhedslisten, Alternativet og SF tilsammen bliver større end Socialdemokratiet efter næste valg, og det er der ifølge meningsmålingerne ikke så meget, der tyder på.

Ultimative krav: Enhedslisten er modstander af store dele af Radikale Venstres økonomiske politik - blandt andet ønsket om flere reformer. Derfor kræver Enhedslisten "en indikator for en ny og mere solidarisk retning for den økonomiske politik". Vil Mette Frederiksen (S) ikke give det under regeringsforhandlingerne, vil Enhedslisten udtrykke mistillid og forhindre regeringsdannelsen.

Enhedslisten vil i det hele taget kun indgå i det parlamentariske grundlag for en regering, hvis den har givet konkrete tilsagn om en mere solidarisk, grøn og humanistisk politik indenfor de fire områder: Velfærd, fattigdomsbekæmpelse og lighed, klima og udlændinge/integration.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Alternativet

Alternativet

Statsministerkandidat: Uffe Elbæk (Å).

Alternativet peger på deres egen politiske leder, Uffe Elbæk, som statsminister og vil ikke pege på andre.

Ultimative krav: Ingen, men partiet vil ikke støtte en regering, der fortsætter den nuværende udlændingepolitik.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Scanpix Denmark

Nye Borgerlige

Nye Borgerlige

Statsministerkandidat: Lars Løkke Rasmussen (V) / Pernille Vermund (NB).

Nye Borgerlige står ifølge flere meningsmålinger til at komme i Folketinget efter næste valg. Partiet peger på Lars Løkke Rasmussen som statsminister, men han skal opfylde tre ufraviglige krav. Bliver kravene ikke imødekommet, peger Nye Borgerlige på Pernille Vermund som statsminister.

Ultimative krav: Nye Borgerlige kalder selv sine krav for "ufravigelige". De drejer sig om asylstop, selvforsørgelse for udlændinge og udvisning af kriminelle udlændinge. Nye Borgerlige er klar til at stemme for et mistillidsvotum til Mette Frederiksen og vil undlade at stemme, hvis rød blok fremsætter et mod Lars Løkke Rasmussen, såfremt kravene ikke indfries. Det kan både være med til at fælde og redde Lars Løkke Rasmussen afhængig af mandatfordelingen.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Scanpix Denmark

Kristendemokraterne

Kristendemokraterne

Statsministerkandidat: Lars Løkke Rasmussen (V)

Peger på en borgerlig statsminister, fordi partiet bygger på ”klassiske borgerlige værdier”. Men vil kræve indrømmelser på udlændingepolitikken til gengæld for støtten.

- Hvor vi møder mennesker og knuselsker dem i Folketinget, i stedet for at vi tæller, hvor mange vi kan slippe af med, som partiformand Stig Grenov har forklaret det.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Partiet Klaus Riskær Pedersen

Partiet Klaus Riskær Pedersen

Statsministerkandidat: Lars Løkke Rasmussen (V).

Ifølge Riskær bør Lars Løkke Rasmussen som siddende statsminister have ”førsteret til at se, om han kan fortsætte sin regering”. Umiddelbart stiller Riskær ikke ultimative krav, men han har en række forslag om vidtgående reformer af det danske samfund. Blandt andet en stor omlægning af skattesystemet.

Ultimative krav: Ingen.

Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Stram Kurs

Stram Kurs

Statsministerkandidat: Rasmus Paludan.

Stram Kurs peger på partiets egen leder, Rasmus Paludan, som statsminister. Den yderligtgående islamkritiker afviser, at han vil være med til at bringe Lars Løkke Rasmussen (V) eller Mette Frederiksen (S) til magten.

Stram Kurs vil blandet andet forbyde islam som religion og udvise 500.000 personer med ikke-vestlig baggrund inden for et år. Kravene er ikke formuleret som ultimative.

Foto: Nikolai Linares / Ritzau Scanpix

Tager ikke noget for givet

Mens Alternativet og Enhedslisten har deres egne statsministerkandidater, så vil Radikale Venstre kun pege på Mette Frederiksen som statsminister, hvis hun på forhånd garanterer, at Dansk Folkeparti bliver sat uden for indflydelse på en række områder som eksempelvis udlændinge og EU.

Vi kommer ikke af med Lars Løkke Rasmussen, hvis det her kaos fortsætter

Pia Olsen Dyhr, formand for SF

Det vil Mette Frederiksen imidlertid ikke. Hun mener, det er udemokratisk at holde Dansk Folkeparti uden for indflydelse og peger samtidig på, at en stor del af danskerne ønsker en stram udlændingepolitik.

Men hvad så med hendes chancer for at bliver statsminister?

Mette Frederiksen erkender, at der med truslen fra Radikale Venstre og Alternativet og Enhedslistens statsministerkandidater tegner sig et broget billede, som hun er nødt til at forholde sig til.

- Jeg regner ikke med, at der er nogen, der falder til patten, og jeg tager ikke noget for givet. Så selvfølgelig tager jeg det, der bliver sagt, alvorligt, siger Mette Frederiksen.

Hun mener dog, at der samlet set er langt mere, der samler de røde partier, end der splitter. Eksempelvis på ønsket om at prioritere uddannelser og den grønne omstilling højere, og derfor håber hun, at der kan findes en løsning.

Lyn-analyse

Mette Frederiksen formår heller ikke på det her pressemøde at række hånden frem på en måde, så der bliver en holdfølelse. Og det er det, de skriger på særligt hos de radikale, men også hos Enhedslisten og Alternativet.

Men hos Socialdemokratene er der en tro på, at kommer der et rødt flertal efter næste valg, så bliver mange af de problemer, vi ser nu, overflødige. Mette Frederiksen vil kunne vende sig mod Dansk Folkeparti, så kan hun tage SF med, og så har de måske et flertal. Og så kan Morten Østergaard, Pernille Skipper og Uffe Elbæk råbe lige så højt, de vil.

SF frygter Løkke beholder magten

Tilbage i rød blok står SF som det parti, der har forholdt sig mest i ro den seneste tid. Partiformand Pia Olsen Dyhr er bekymret og opfordrer partierne i rød blok til at stå sammen.

- Vi kommer ikke af med Lars Løkke Rasmussen, hvis det her kaos fortsætter, siger Pia Olsen Dyhr til TV 2.

Ifølge Helle Ib, der er politisk kommentator ved Børsen, demonstrerer Pia Olsen Dyhrs udmelding Mette Frederiksens problem i øjeblikket.