Politik

For første gang nogensinde bliver der taget forbehold for Skats regnskab

Årsagen er stor usikkerhed i regnskabet, men ifølge Skatteministeren har statskassen ikke tabt flere penge.

Der er store problemer med Skats regnskab for 2017, og derfor tager Rigsrevisonen nu for første gang nogensinde forbehold for regnskabet.

Det meddeler Statsrevisorerne, efter de onsdag har diskuteret Skats regnskab for 2017.

Ifølge Statsrevisorerne er der tale om "betydelig usikkerhed" i regnskabet, og Rigsrevisionen har ikke været i stand til at opgøre det konkrete fejlniveau i den del, der handler om skatter og afgifter.

- Det er ikke sket før, gudskelov. Det er jo en meget stor del af statsregnskabet, så det er et alvorligt problem, siger Statsrevisorernes formand, Peder Larsen (SF), om forbeholdet hos Rigsrevisionen.

Mere positivt samarbejde

Han understreger dog også, at Skatteministeriet har været langt mere konstruktive end de foregående år. Han siger, at ministeriet selv har været inde og vise de steder, hvor de ikke kunne få afstemningen til at passe. Tidligere var de tilbøjelige til at negligere det, lyder det fra Peder Larsen.

- Den her gang har der været et positivt samarbejde, siger han.

Inden Statsrevisorerne skal komme med en endelig betænkning til Folketinget, får skatteminister Karsten Lauritzen (V) tid til at komme med et svar, så der kan rettes op.

Det er derfor ikke sikkert, at Statsrevisorerne - når Folketinget næste år skal godkende regnskabet - vil tage forbehold.

Enorm gæld bliver svær at indfrie

Skat har de senere år haft tonsvis af problemfyldte sager. En af dem har været et problem med gældsinddrivelsen, og i dag skylder danskerne samlet omkring 108 milliarder kroner.

Det har tidligere været fremme, at en stor del af gælden bliver meget svær at inddrive - eksempelvis på grund af mange småskyldneres manglende betalingsevne - og Statsrevisorerne sætter nu, på baggrund af Skats egen værdiansættelsesmodel, tal på. Kun 24,7 milliarder kroner forventes at kunne inddrives, hvilket udgør omkring 23 procent.

Det svarer nogenlunde til en rapport fra sidste år, der viste, at Skat muligvis måtte vinke farvel til 80 milliarder kroner af gælden, der dengang udgjorde omkring 100 milliarder kroner.

Minister: - Vi har ikke tabt flere penge

Foruden gældsinddrivelsen har Skat også haft problemer med fejlagtige ejendomsvurderinger og svindel med udbytteskat for næsten 13 milliarder kroner.

På den baggrund besluttede regeringen sidste år at nedlægge Skat og i stedet erstatte det med syv nye styrelser.

De åbnede den 1. juli, og det er en af dem – Skattestyrelsen - der i fredags offentliggjorde det seneste regnskab for Skat, som Rigsrevisonen nu har taget forbehold for.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) siger onsdag, at han forventer, at den nye skatteforvaltning hurtigst muligt kommer med et nyt regnskab uden forbehold.

- Jeg skal være den første til at sætte en tyk streg under, at der skal være styr på regnskabsteknikken i skatteforvaltningen, og derfor tager jeg naturligvis den kritik, der her fremsættes, til efterretning, siger Karsten Lauritzen i en pressemeddelelse.

- Det er dog ikke nogen ny kritik og handler grundlæggende om regnskabs- og afstemningsteknik – og er altså ikke udtryk for tab af indtægter eller svindel. Det, synes jeg, er vigtigt at understrege.