BLOG: Sluk mobilen, og tænd for opmærksomheden

BLOG: Et udtryk, som har vundet indpas på de sociale medier, er ”FOMO”: Fear of missing out.

Angsten for at gå glip af noget. Det er jo nok en angst, vi alle sammen kender i et eller andet omfang. Men en helt ny Epinion-undersøgelse viser, at det er særlig udbredt blandt unge – meget ofte teenagepiger. Og problemet opstår for alvor, når man konstant og hele tiden skal tjekke sin mobil, følge med på sociale medier, tælle antallet af likes og svare på venindernes beskeder lige med det samme, sågar midt om natten.

39 procent af de 15-19-årige piger svarer, at de bruger 2-4 timer om dagen på de sociale medier, og 39 procent bruger over fire timer! 66 procent af disse piger oplever, at det kan være stressende at følge med på de sociale medier.

Hjernen er konstant på overarbejde, og man er aldrig rigtig til stede, nogen steder. Det er ikke sundt, og min påstand er, at det ”tilstedeværelseskrav” stresser de unge elever langt mere end tanken om den danske stil, der skal skrives eller karakteren for matematikopgaven.

Men ikke desto mindre bliver det diskuteret rigtig meget lige nu, om det er karaktererne og præstationskravet i skolen, der giver de unge stress. Jeg mener, at årsagen er langt mere kompleks, og en stor del af den skal findes uden for skolens kerne, som er undervisning og tilegnelse af kundskaber. En stor del af det pres, der ligger på de unge, kommer blandt andet fra mobilen – fra den FOMO, der opstår, hvis man ikke er ’på’ hele tiden, døgnet rundt.

Mit gæt er, at det allerførste en gennemsnitsteenager foretager sig, når hun vågner om morgenen, er at gribe ud efter sin mobiltelefon og tjekke for beskeder, likes og opdateringer fra vennerne. Hvis det billede, man lagde op i går ikke har fået over 70 likes, så er man en pinlig fiasko, og man kan lige så godt krybe skamfuldt ned under dynen igen.

En karakter eller et testresultat er meget konkret og håndgribeligt. Og det er et system, som er ens for alle. Universet på de sociale medier er langt sværere at navigere i, det er flydende og uforudsigeligt. Og om du klarer dig godt på chatten afhænger sjældent af dine præstationer eller din personlighed, det er ofte helt tilfældigt, om man er ude eller inde. Og dét stresser!

Mobilerne bliver tjekket morgen, middag og aften. Det er et kæmpe pres for unge mennesker at være udsat for i alle døgnets vågne timer.

Det skal vi voksne være bekymrede over. Og vi skal gå foran med et godt eksempel. For vi er jo ikke altid de bedste forbilleder selv. Det kan jeg desværre godt skrive under på, når jeg tager mig selv i at stå med snuden i skærmen i stedet for at kigge mine børn i øjnene. Vi skal alle sammen være bedre til at lægge mobilen og iPad’en væk, logge af Facebook og ind på familielivet og det nære.

Også i skolen forstyrrer det evige onlineliv. FOMO-kulturen spirer frem, og det kan paradoksalt nok betyde, at de unge ender med at gå glip af noget meget vigtigt: fordybelse, udholdenhed, nærvær, fællesskab og den langsomme tilegnelse af kundskaber, viden og dannelse.