Østergaard kræver skriftlig garanti fra Mette Frederiksen

De radikales politiske leder skærper nu tonen yderligere over for Socialdemokratiets formand.

Lidt over to måneder er gået, siden både Det Radikale Venstres politiske leder, Morten Østergaard, og Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen (S), stod på talerstolen på Folkemødet på Bornholm. 

Her stillede Morten Østergaard et ultimatum til Mette Frederiksen. Hvis Socialdemokratiet efter næste folketingsvalg vil danne regering med støtte fra Det Radikale Venstre, skal Mette Frederiksen gøre sig helt uafhængigt af Dansk Folkeparti, lød det.

Nu skærper den radikales leder tonen yderligere.

Morten Østergaard kræver en garanti på skrift fra Mette Frederiksen om, at en eventuel ny regering med hende i spidsen vil gå i en anden retning end et samarbejde med Dansk Folkeparti.

Hvis ikke denne garanti kommer, vil Det Radikale Venstre ikke pege på Mette Frederiksen som statsminister, lyder det forud for partiets sommergruppemøde, der de kommende dage afholdes på skibsværftet Fayard i Munkebo.

- Det er ikke nok bare med en ny statsminister. Vi støtter kun en ny regering med Mette Frederiksen i spidsen, hvis kursen er en anden end i dag, så vi kan komme fremad igen. Og det skal vi have en skriftlig garanti om, når vælgerne har stemt og det kommende valg er afholdt, siger Morten Østergaard til TV 2.

Har ingen Plan B

Det Radikale Venstres leder peger på en række centrale punkter, som partiet kræver en ny politisk retning på, hvis man skal stemme på en ny regering ledet af Socialdemokratiet. 

Nemlig udlændingepolitikken, klimaet, EU-politikken, uddannelsesområdet og den økonomiske politik. På sidstnævnte punkt kræver Morten Østergaard, at en ny regering vil sætte sig for at tiltrække ekstra udenlandsk arbejdskraft til Danmark. 

- Hvis ikke vi efter valget er betrygget i, at vi får en regering, som er uafhængig af Dansk Folkeparti, og som vil føre Danmark i en ny retning, kan den regering ikke dannes med vores opbakning.

- Så må vi se på, om der vil være forhandlinger med andre, eller om vi skal være i opposition, siger Morten Østergaard, som pointerer, at han ikke har nogen Plan b i forhold til de krav, han fremsætter her. 

Risikerer du ikke ved at kræve dette, at du skubber dig selv længere ud i mørket i isolation på Christiansborg?

- Jeg synes, at man som politiker er nødt til at tage sit ansvar alvorligt, hvis man skal kunne bakke bredt op om en politik. Jeg tror på, at når stemmerne er talt op, så vil der være basis for en aftale om en ny kurs for Danmark. 

Kold skulder fra S

Forud for det førnævnte Folkemøde meldte Mette Frederiksen ud, at Socialdemokratiet efter årtiers tæt samarbejde med Det Radikale Venstre har besluttet sig for at gå solo, og altså ikke igen vil danne regering med Morten Østergaards parti, hvis flertallet skulle skifte efter næste folketingsvalg.

Mette Frederiksen sagde i forbindelse med udmeldingen, at det er naturligt at samarbejde med Dansk Folkeparti på udlændingepolitikken, og hun satte i øvrigt en tyk streg under, at de radikale ikke kan få vetoret over, hvem Socialdemokratiet kan samarbejde med efter et valg. 

Hen over sommeren har både Mette Frederiksen, Venstres Lars Løkke Rasmussen, Uffe Elbæk fra Alternativet, Enhedslistens Pernille Skipper samt formanden for det opstillingsberettigede Nye Borgerlige, Pernille Vermund, sagt, at de er kandidater til statsministerposten.

Det giver vælgerne fem mulige statsministre og udsigten til en regeringsmæssig kabale, der kan trække i langdrag efter næste valg.

Morten Østergaard, sætter du også dig selv i spil som statsministerkandidat?

- Nej, det gør jeg ikke, for det her handler om, hvilken politik der skal føres, og ikke om personerne og om, hvem der skal have de gyldne kæder. 

Risikerer du ikke mange års ørkenvandring ved at afkræve en garanti fra Mette Frederiksen på skrift?

- Det udgangspunkt, vi tager her, giver os alle muligheder på hånden. Skulle der opstå en stemning i Folketinget af, at man synes, at det er mig, der skal være statsminister, så må jeg tage mit synspunkt op til overvejelse, siger Morten Østergaard til TV 2.