Løkke afviser enhver snak om valg i 2018 - men det er ingen garanti, mener Langballe

Regeringen går til valg på at fortsætte i samme konstellation. Men først til næste år.

Trods det totale opbrud i dansk politik skal danskerne ikke forvente at skulle til folketingsvalg i den nærmeste fremtid.

Det fastslår statsminister Lars Løkke Rasmussen på Venstres sommmergruppemøde i Aarhus fredag.

- Jeg har set, at Folketingsvalg, bogstavsleg, valgløfter, dronningerunder og jeg ved ikke hvad, har en umådelig stor interesse. Men helt ærligt: Det er jo først til næste år. Det er først i 2019. Vi befinder os i 2018, og det er min og regeringens ambition at bruge dette år på at arbejde, siger han.

Splittelse hos konkurrenterne

Rygterne om et snarligt valg var ellers begyndt at svirre af flere årsager. Dels fremstår Løkkes hovedmodstandere på venstrefløjen splittede. Kun SF støtter klart op om Mette Frederiksen som statsministerkandidat. Alternativet og Enhedslisten vil hellere pege på sig selv, mens de radikale kræver, at socialdemokraterne gør sig fuldstændig uafhængige af Dansk Folkeparti, hvis de skal lægge stemmer til Frederiksens statsministerdrømme.

Samtidig har blå blok henover sommeren, ifølge Ritzaus vægtede gennemsnit af meningsmålingerne, nærmet sig rød blok så meget, at der nu nærmest er dødt løb.

Alligevel vælger Løkke altså at vente med at udskrive valg og således også tage endnu en omgang finanslovsforhandlinger med kamphanerne i Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

Satser på ro

Netop finanslovsforhandlingerne var sidste år tæt på at koste regeringen livet, da Liberal Alliance truede med ikke at stemme for den endelige aftale, hvis den ikke indeholdt det, de kaldte "historisk store skattelettelser".

Regeringen fungerer og fungerer godt

Lars Løkke Rasmussen (V)

De ambitioner har Anders Samuelsen og co. nu indset, at de ikke kan komme igennem med på denne side af et valg. Det indrømmede de på deres sommergruppemøde i sidste uge. Og netop det kan være med til at give Løkke og resten af Venstre-toppen troen på, at det kan lykkes at komme smertefrit igennem efteråret og dermed stå som det solide og stabile alternativ, når det for alvor går løs i det nye år.

- Jeg glæder mig i det daglige over regeringssamarbejdet med Liberal Alliance og de konservative, siger statsministeren på fredagens pressemøde.

- Vi har et godt og tillidsfuldt samarbejde. Jeg vil kalde det et kammeratskab, og det har vi så i samarbejde med særligt Dansk Folkeparti, men også resten af Folketinget.

- Regeringen fungerer og fungerer godt, og derfor kommer vi også til at gå til valg sammen, når den tid kommer, med en ambition om at fortsætte, understreger Løkke.

Ingen garanti

Vælgerne skal dog være varsomme med at tro, at Løkkes løfte om valg i 2019 ikke kan brydes. Det mener TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe.

- Løkke har ingen interesse i, at der er en ustabil situation, hvor valgkampen hænger som noget, folk tror kommer lige om lidt, og at der derfor ikke kan laves politik. Det er ikke til hans gavn. Derfor bliver han nødt til at slå det fast, men at bruge hans udtalelser i dag som et endegyldigt bevis på, at han ikke stadig vil gøre brug af den anledning, hvis det bliver gunstigt og nødvendigt for ham, mener jeg vil være en overfortolkning, siger han.

- Den politisk situation er sådan, at der er utrolig mange ting oppe i luften, og hvis der indtræffer en situation, hvor det kan se vanskeligt ud for Løkke at få sin politik igennem, og det i øvrigt er gunstigt for ham at tage et valg, så vil han tage det valg.

En fremstrakt hånd til Liberal Alliance

Anders Langballe vurderer, at Løkke med sin udmelding har et dobbelt sigte:

- Dels vil han skabe ro om situationen, og samtidig forsøger han også at sende et signal om, at han hænger sammen med Liberal Alliance, og det kommer han til hele efteråret.

- Liberal Alliance er bange for, at Løkke for at gøre sin egen situation nemmere gør, som andre statsministre før ham har gjort, og hælder de små partier ud af regeringen. Men nu siger han: "Bare rolig, venner, valget kommer først om lang tid, og vi kommer til at hænge sammen. Vi skal ikke ud i valgkamp nu og her".

Lars Løkke Rasmussen kom på pressemødet i Aarhus ikke nærmere en specifik dato for et valg, så det eneste sikre er fortsat, at det senest skal afholdes 17. juni 2019.

Overblik: Partiernes statsministerkandidater og krav
Seks statsministerkandidater har indtil videre meldt sig til det kommende folketingsvalg.