Politik

Flertal vil gøre det muligt at overvåge dig - blot du har besøgt et fængsel

Regeringen foreslår, at en ny efterretningsenhed skal overvåge både indsatte og pårørende i danske fængsler. - For vidtgående, lyder kritikken.

Der skal fremover holdes godt øje med telefonsamtaler, besøg og brevudvekslinger mellem indsatte og pårørende i landets fængsler.

Det foreslår justitsminister Søren Pape Poulsen (K), der netop har sendt et lovforslag i høring, der skal gøre op med radikalisering, kriminalitet og uro i fængslerne - og forslaget ser allerede nu ud til at have politisk flertal bag sig. 

Aflytning og overvågning af både indsatte og pårørende

En ny efterforskningsenhed i Kriminalforsorgen skal med aflytninger og overvågning udarbejde trusselsvurderinger og analyser af de indsatte og deres besøgende og pårørende.

Det betyder, at personer, der ikke er dømt, også kan blive set efter i sømmene og blive overvåget.

Hvis der er mistanke om radikalisering må enheden desuden gennemgå den indsattes mobiltelefon uden retskendelse, ligesom den kan beslutte at den indsatte ikke må kommunikere med omverden. Overhovedet.

-  Rækken af tiltag vil skabe et bedre overblik over, hvor farlige de indsatte er, så man for eksempel kan placere dem bedre og forebygge overfald på ansatte og indsatte, lyder det fra justitsministeren i et skriftligt svar til Politiken.

Når man får så udvidede magtbeføjelser, som det her er udtryk for, så er det godt, at nogen holder øje med os

Kim Østerbye, formand i Fængselsforbunder

- Vi er rigtig glade

I Kriminalforsorgen, der driver de danske fængsler, tager man godt imod forslaget.

- Vi er rigtig glade for det her initiativ. Vi tror, det bliver meget, meget vigtigt og et meget væsentligt initiativ forhold til, at vi kan få bedre greb om situationen inde i fængslerne, siger Thorkild Fogde, der er direktør i kriminalforsorgen, til TV 2.

Han understreger, at mange af de oplysninger, som forslaget giver mulighed for at indhente, i forvejen er tilgængelig for personalet under de rette omstændigheder.

- Det, vi får mulighed for med denne her nye enhed, det er i højere grad at systematisere og bruge den viden aktivt, siger han.

Direktør Thorkild Fogde mener, at overvågning af indsatte og pårørende kan hjælpe med at mindske radikalisering i fængslerne. Video: Katja Brandt Andersen

Bekymring for overvågningsstat

Professor i strafferet på Aarhus Universitet, Anette Storgaard, finder ifølge Politiken dog forslaget for vidtgående.

- Det smager af overvågningsstat, hvis man ikke kan besøge en indsat i et fængsel, uden at der foreligger mulighed for, at man blive underkastet efterforskning, siger hun.

På den anden side af bæltet er kollega Jørn Vestergaard fra Københavns Universitet enig i, at forslaget er vidtgående.

- På dette område som i mange andre sammenhænge er det selvsagt vigtigt at undgå overdreven registrering og udveksling af følsomme personoplysninger, siger han til Politiken og forslår, at Tilsynet med Efterretningstjenesterne kan føre ekstern kontrol med den nye enhed.

Når vi nu ved, at radikalismen har godt fat inde i fængslerne, så synes jeg ikke, det er urimeligt

Trine Bramsen, retsordfører, Socialdemokratiet

Formanden for fængselsforbundet, Kim Østerbye, foreslår også en kontrol med kontrollen, ”så nogen kigger os over skulderen”, som han siger.

- Når man får så udvidede magtbeføjelser, som det her er udtryk for, så er det godt, at nogen holder øje med os, siger han til TV 2.

DF: - Det har vi da tænkt os at støtte

Det er dog ikke en del af forslaget for nuværende, men Dansk Folkeparti, ser også gerne, at der kommer en form for kontrol med enheden.

Selve forslaget fra Pape støtter partiet op om.

- Det er et fornuftigt lovforslag, og det har vi da tænkt os at støtte, siger partiets retsordfører, Peter Kofoed Poulsen til TV 2.

De her initiativer vedrører jo ikke spiritusbilisten, der får besøg af sin hustru

Thorkild Fogde, direktør i Kriminalforsorgen

Forslaget har dermed politisk flertal, og oven i det kan man lægge Socialdemokratiets stemmer.

- Når vi nu ved, at radikalismen har godt fat inde i fængslerne, så synes jeg ikke, det er urimeligt, at man også har muligheden for at holde øje med de indsatte, siger Trine Bramsen, der er retsordfører, til TV 2.

Men det er jo ikke kun de indsatte. Det er også besøgende og pårørende. Skal man ikke have lov at have besøg af for eksempel sin kone under private forhold?

- Jo, man skal bare huske på, at man er i et fængsel af en grund. Man kunne have undgået den situation ved at lade være med at begå kriminalitet i første omgang, siger Trine Bramsen.

Begge partier vil drøfte forslaget nærmere med justitsministeren. 

Skal bruges med omhu

Direktøren i Kriminalforsorgen understreger også over for TV 2, at de udvidede værktøjer kun vil blive brugt i relevante situationer.

- De her initiativer vedrører jo ikke spiritusbilisten, der får besøg af sin hustru. Her taler vi jo om bandemedlemmer. Vi taler om folk, der er dømt for terror, vi taler om narkosmuglere. Vi taler om personer, som udgør en risiko for trygheden for vores ansatte og for det samfund, vi alle sammen lever i, siger Thorkild Fogde til TV 2.

- Det her skal selvfølgelig målrettes der, hvor der er særligt behov for det.