BLOG: Er det kontantløse samfund lykken?

16x9
. Foto: Kristian Djurhuus / Ritzau Scanpix

Debatten om det kontantløse samfund er blusset op igen, efter at Jyske Banks direktør, Anders Dam, har foreslået, at kontanterne skal afskaffes. Jeg medgiver, at tanken kan være fristende. Færre og færre hæver kontanter i dag, og for det meste er kontanterne målet for såvel lommetyve og tricktyve som røvere, der udsætter butikspersonale for farlige situationer. Men rammer man så også de ”rigtige” ved at afskaffe kontanterne?

Mange butikker har allerede taget deres forholdsregler, således at personalet slet ikke har adgang til kontanterne, og nogle steder tager man kun imod kortbetalinger eller mobilepay på bestemte tidspunkter. Heller ikke i bankerne har røverne efterhånden meget at komme efter, fordi man slet ikke ligger inde med større beløb i kontanter.

Men så er der jo ”den sorte økonomi” og hele den kriminelle verden, som betjener sig af pengesedler – at der er milliarder af kroner i kontanter i omløb vidner om denne skyggeøkonomi. Men kan den virkelig bekæmpes ved at afskaffe kontanter, eller vil den søge over i andre valutaer som euro eller dollars? Intet tyder på, at hverken eurolandene eller USA har nogen intentioner om at afskaffe kontanter, og så er man lige vidt.

Nej, en afskaffelse af kontanter vil ramme helt forkert: Først og fremmest mange ældre, som ikke er fortrolige med hverken dankort eller mobilepay, og som pludselig vil være afhængige af hjælp fra naboer eller pårørende, når de skal købe ind i det kontantløse samfund. De ældre berøver man en helt afgørende økonomisk selvstændighed med dette indgreb.

Tiden er ikke moden til at afskaffe kontanterne. Ganske vist har kontanterne intet til fælles med den gamle ”guldstandard”. Engang modsvarede kontanter et bestemt beløb i guld, som kunne indløses i Nationalbanken, i dag er det papirpenge. Men alligevel er kontanter noget helt håndgribeligt. De er ikke afhængige af, om der er netdækning eller om bankernes elektroniske systemer fungerer. 

Ved at afskaffe kontanter bliver vi endnu mere afhængige af teknologiske løsninger, som kan bryde sammen – og vi må leve med, at samtlige vores indkøb lader sig overvåge ned til mindste detalje. Er det sådan et samfund, vi ønsker? Er det kontantløse samfund lykken? Det tillader jeg mig at tvivle på. Samfundet bevæger sig helt af sig selv i en mere kontantløs retning – men det skal stadig være frivilligt, om man ønsker at bruge kort og mobilepay.