Hvem støtter egentlig hvem? Her er partiernes bud på Danmarks næste statsminister

Fire partier har lagt billet ind på statsministerposten. Dansk politik er i opbrud. TV 2 giver dig her et overblik over, hvem der støtter hvem.

Hvem skal være Danmarks næste statsminister?

Mette Frederiksen? Lars Løkke Rasmussen? Eller hvad med Uffe Elbæk eller Pernille Skipper?

Forvirringen har sjældent været større i dansk politik. Efter årtier med et simpelt valg mellem rød og blå blok stiller statsministerkandidater sig nu op på stribe for at gøre op med Venstre og Socialdemokratiets patent på posten.

- Det med, at statsministerposten skal gå på skift mellem Venstre og socialdemokraterne, det hører altså fortiden til, sagde Pernille Skipper til TV 2, da hun onsdag meldte sig på banen som statsministerkandidat.

Dermed er der – i hvert fald ifølge meningsmålingerne – ingen, der før et valg kan sige, at de på forhånd har et flertal bag sig.

- Et tilstrækkelig mudret valgresultat kan give en hel stribe dronningerunder før, man kan udpege én til at lede forhandlingerne om regeringsdannelse og udpege en statsminister, siger politisk kommentator Hans Engell til TV 2.

Fire kandidater og et hav af bogstavlege

I rød blok er Socialdemokratiet det store parti, men det har kun klar opbakning fra SF. Enhedslisten og Alternativet har hver deres kandidat, og de radikale vil kunne bringe Mette Frederiksen til magten, hvis hun lover ikke at lave politik med Dansk Folkeparti på en række områder.

I blå blok er man sådan set enige om, at det er Lars Løkke Rasmussen, der skal være statsminister, men hvem han skal dele magten og regeringskontorerne med er de til gengæld dybt uenige om. For Dansk Folkeparti vil under ingen omstændigheder lege med Liberal Alliance. Ja, faktisk vil de allerhelst bare have Venstre for sig selv.

De konservative er åbne for det meste, mens Liberal Alliance også gerne vil prøve Dansk Folkeparti af i regeringen.

Har du mistet overblikket? Fortvivl ej. TV 2 giver dig her overblikket over, hvad de 13 opstillingsberettigede partier vil efter et valg:

Overblik: Partiernes statsministerkandidater og krav
Seks statsministerkandidater har indtil videre meldt sig til det kommende folketingsvalg.