Politik

Først gik fordomme om Danmark viralt - nu gør Dan Jørgensens svar det samme

Folketingspolitikeren siger, at videoen ikke har noget at gøre med det kommende folketingsvalg i Danmark. Den henvender sig nemlig til amerikanerne.

En video med Fox Business News-værten Trish Regan har bragt sindene i kog i Danmark med reaktioner fra flere markante politikere.

Nu får de danske socialdemokraters videomodsvar til nyhedsværten international opmærksomhed.

I videoen forsøger socialdemokraternes folketingsmedlem Dan Jørgensen at pille nyhedsværtens fordomme om Danmark fra hinanden. Den er nu set flere millioner gange på sociale medier, blandt andet på grund af en deling fra den amerikanske politiker Bernie Sanders.

Også mediet NowThis Politics har delt en version af videoen med engelske tekster. Denne version er blandt andet blevet delt af den kendte britiske komiker Ricky Gervais.

Klipper i Regans argumenter

I den oprindelige video med Trish Regan siger værten fra Fox Business News, at Danmark er ligesom Venezuela – og hun kritiserer Danmark og det danske system.

Hun påstår blandt andet, at Danmark er en socialistisk stat i forfald. Hun uddyber med, at alle danskere arbejder for staten, at ingen reelt har incitament til at arbejde, og at danske studerende ikke færdiggør deres uddannelse, fordi de får penge for at studere.

I videoen klipper Dan Jørgensen hen til de steder i videoen med Trish Regan, hvor hun kommer med sine hovedpointer.

En video med Fox News-værten Trish Regan har bragt sindene i kog i Danmark. Men nu får de danske socialdemokraters modsvar til nyhedsværten global medfart. Video: Sebastian Goos

Klip for klip modsiger og kritiserer han amerikanerens påstande. Han tager blandt andet fat i Trish Regans udtalelse om, at arbejdsløsheden i Danmark er høj. Her henviser han til en statistik fra OECD, som viser, at Danmark ligger på en ottendeplads, når man måler på beskæftigelsen. Til sammenligning befinder USA sig 11 pladser længere nede.

- Når jeg har gået rundt på gaden de seneste dage, er der mange folk, der har kommenteret det. Jeg har også modtaget mange mails. Det er rigtig sjovt og vildt, siger Dan Jørgensen om videoen.

Jørgensen: Handler ikke om folketingsvalg

For folketingspolitikeren handler det om at forsvare Danmarks ære.

- For alt det her med den danske samfundsmodel er jo også blevet en politisk diskussion i USA. Kan man hjælpe de amerikanere, som støtter op om en anden, måske mere dansk samfundsmodel?

Ifølge politisk kommentator Søs Marie Serup handler videoen dog i lige så høj grad om, at der snart er folketingsvalg i Danmark.

- I videoen ser vi en Dan Jørgensen, som bider skeer med Fox News og på en meget humoristisk og sympatisk måde fortæller en historie om det Danmark, som socialdemokraterne gerne vil bevare. Jeg tror, det er første gang, vi har set en dansk valgkamp udført på engelsk, siger Søs Marie Serup til TV 2.

At videoen skulle have noget at gøre med det kommende folketingsvalg, afviser Dan Jørgensen.

- Det handler den overhovedet ikke om. Videoen er henvendt til amerikanerne, og derfor har jeg også lavet den på engelsk.

Videoen er blevet delt viralt. Den når jo ud til så mange danske vælgere, og den sender nogle budskaber…

- Nej, det gør den ikke. Jeg synes dog, det er dejligt, at danskerne også kan lide den.

Socialdemokratiets video på Facebook med Dan Jørgensen er blevet set knap tre millioner gange og delt 40.000 gange.