Mange er overvægtige - nu vil regeringen have danskerne til at spise sundere
For mange børn og unge er overvægtige, og usunde madvaner er et problem. Det vil regeringen lave om på.
En mærkningsordning for dagtilbud, grundskoler og ungdomsuddannelser skal gøre det lettere for børn og forældre at træffe et sundt valg.
Det er et af initiativerne i en plan for at forbedre danskernes sundhed, som regeringen har fremlagt onsdag.
Mærkningsordningen skal være frivillig, men regeringen ønsker at give skoler og institutioner, der arbejder med sund mad bedre mulighed for at skilte med det.
- Mærkningsordningen vil gøre det nemt for forældrene at få indsigt i skolernes sundhedsprofil, så de på den baggrund træffer de valg, der passer til deres familie, siger undervisningsminister Merete Riisager (LA).
Mange overvægtige børn
Regeringens sundhedsplan kommer blandt andet, fordi mange børn er overvægtige. Næsten 20 procent af de danske børn mellem ni og 16 år er overvægtige, og det er for mange, mener regeringen.
Derfor skal der mere oplysning til, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).
- Vi skal som myndighed ikke bestemme, hvad danskerne spiser. Men vi skal levere information om mad og madens betydning for sundheden, så vi alle kan træffe et oplyst valg både i supermarkedet og hjemme i køkkenerne.
Regeringen afsætter 40 millioner kroner til de i alt 14 initiativer. Herunder kan du se et udsnit af initiativerne (artiklen fortsætter under listen):
Ernæringsekspert: Der mangler kød på
Ernæringsekspert Christian Bitz har siddet i et såkaldt advisory board, som har kommet med input til regeringen. Han savner ambitioner i regeringens sundhedsplan, og mener ikke den går langt nok.
- Der er ikke særlig meget konkret, hvor der virkelig er kød på og tiltag, der kan skabe forandringer på den korte bane, siger Christian Bitz til TV 2.
Ernæringseksperten er glad for, at regeringen sætter fokus på sundhed og overvægt, men han kunne godt have ønsket sig, at regeringen eksempelvis havde fulgt advisory boardets anbefaling om flere timer i hjemkundskab i skolen, og at faget bliver gjort til et eksamensfag.
Derudover tror han ikke på, at en frivillig mærkningsordning får den store effekt.
- Problemet med mærkningsordninger er, at det primært er dem, der i forvejen lever sundt, der træffer de her valg, siger Christian Bitz.
- Det er meget lidt populært at sige, men forbud og tvang virker bedre. Min frygt er, at det desværre godt kan gøre, at den sociale ulighed ikke bliver udlignet, tilføjer han.
S: Velmenende varm luft
Hos Socialdemokratiet er folketingsmedlem Christine Antorini heller ikke synderligt imponeret.
- Det er velmenende varm luft. Man adresserer noget, der er rigtigt, men kommer ikke med et eneste forslag, der reelt løfter sundheden for børn og unge, siger Christine Antorini.
Hvis folkesundheden for alvor skal forbedres, er det ifølge hende nødvendigt at ændre tobaksreglerne. Især på erhvervsskolerne, som ikke er underlagt samme regler om røgfri skole som grundskolen og de gymnasielle uddannelser.
- Hvis de ville gøre noget klogt, lavede de røgfri skoler, neutrale cigaretpakker og cigaretter under disken, men det gør de ikke, siger Christine Antorini.