Politik

Mange er overvægtige - nu vil regeringen have danskerne til at spise sundere

For mange børn og unge er overvægtige, og usunde madvaner er et problem. Det vil regeringen lave om på.

En mærkningsordning for dagtilbud, grundskoler og ungdomsuddannelser skal gøre det lettere for børn og forældre at træffe et sundt valg.

Det er et af initiativerne i en plan for at forbedre danskernes sundhed, som regeringen har fremlagt onsdag.

Det er meget lidt populært at sige, men forbud og tvang virker bedre

Christian Bitz, ernæringsekspert

Mærkningsordningen skal være frivillig, men regeringen ønsker at give skoler og institutioner, der arbejder med sund mad bedre mulighed for at skilte med det.

- Mærkningsordningen vil gøre det nemt for forældrene at få indsigt i skolernes sundhedsprofil, så de på den baggrund træffer de valg, der passer til deres familie, siger undervisningsminister Merete Riisager (LA).

Mange overvægtige børn

Regeringens sundhedsplan kommer blandt andet, fordi mange børn er overvægtige. Næsten 20 procent af de danske børn mellem ni og 16 år er overvægtige, og det er for mange, mener regeringen.

Derfor skal der mere oplysning til, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

- Vi skal som myndighed ikke bestemme, hvad danskerne spiser. Men vi skal levere information om mad og madens betydning for sundheden, så vi alle kan træffe et oplyst valg både i supermarkedet og hjemme i køkkenerne.

Regeringen afsætter 40 millioner kroner til de i alt 14 initiativer. Herunder kan du se et udsnit af initiativerne (artiklen fortsætter under listen):

Regerings initiativer til bedre madvaner

 1. Bedre vejledning til familier med små børn

  For at reducere ulighed i sundhed og forbygge overvægt og fejlernæring vil regeringen styrke vejledningen til forældre om gode madvaner i forbindelse med, at barnet går fra mælk til at spise almindelig mad sammen med familien.

 2. Mærkningsordning for sunde dagtilbud, grundskoler og ungdomsuddannelser

  Gennem en frivillig mærkningsordning skal dagtilbud, grundskoler og ungdomsuddannelsessteder have mulighed for at arbejde med og sætte fokus på mad og sundhed. Ordningen skal gøre det nemmere for børn og unge at vælge det sunde.

 3. Maddannelse i dagtilbud og grundskoler

  Informationen om, hvad vi putter i munden, hvor det kommer fra, og hvilken effekt det har, skal styrkes i dagtilbud og grundskoler, for at forebygge usunde madvaner.

 4. Kommunikation om supplerende kostråd til ældre

  Regeringen har igangsat et samarbejdsprojekt med blandt andet Landbrug & Fødevarer, Kost & Ernæringsforbundet, Ældresagen og Hjerteforeningen for at gøre kommunikationen om, at man kan gøre noget selv for at holde sig sund og rask mere tilgængelig – for både kommuner, frivillige, sundhedsorganisationer og den enkelte selv

 5. Proaktiv indsats mod 'fake news'

  Myndighederne skal være en mere aktiv og synlig part i mad-, måltids- og sundhedsdebatten, på både sine egne platforme og i medier. Samtidig oprettes et netværk af samarbejdspartnere og relevante myndigheder, der samarbejder om at bidrage i debatten. 

 6. Prioriteret forskningsindsats

  Regeringen vil fremme det forskningsbaserede grundlag for rådgivning om mad, måltider og sundhed, gennem bedre koordinering på tværs af faglige discipliner og ved at indhente data om danskernes mad-og måltidsvaner. Samtidig vil man styrke vidensudvekslingen på området i EU-regi samt styrke det nordiske samarbejde, man allerede har inden for kost og ernæring. 

Kilde: Regeringen

Ernæringsekspert: Der mangler kød på

Ernæringsekspert Christian Bitz har siddet i et såkaldt advisory board, som har kommet med input til regeringen. Han savner ambitioner i regeringens sundhedsplan, og mener ikke den går langt nok.

- Der er ikke særlig meget konkret, hvor der virkelig er kød på og tiltag, der kan skabe forandringer på den korte bane, siger Christian Bitz til TV 2.

Ernæringseksperten er glad for, at regeringen sætter fokus på sundhed og overvægt, men han kunne godt have ønsket sig, at regeringen eksempelvis havde fulgt advisory boardets anbefaling om flere timer i hjemkundskab i skolen, og at faget bliver gjort til et eksamensfag.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) vil sammen med regeringen gøre det lettere at leve sundere.

Derudover tror han ikke på, at en frivillig mærkningsordning får den store effekt.

- Problemet med mærkningsordninger er, at det primært er dem, der i forvejen lever sundt, der træffer de her valg, siger Christian Bitz.

- Det er meget lidt populært at sige, men forbud og tvang virker bedre. Min frygt er, at det desværre godt kan gøre, at den sociale ulighed ikke bliver udlignet, tilføjer han.

S: Velmenende varm luft

Hos Socialdemokratiet er folketingsmedlem Christine Antorini heller ikke synderligt imponeret.

- Det er velmenende varm luft. Man adresserer noget, der er rigtigt, men kommer ikke med et eneste forslag, der reelt løfter sundheden for børn og unge, siger Christine Antorini.

Hvis folkesundheden for alvor skal forbedres, er det ifølge hende nødvendigt at ændre tobaksreglerne. Især på erhvervsskolerne, som ikke er underlagt samme regler om røgfri skole som grundskolen og de gymnasielle uddannelser.

- Hvis de ville gøre noget klogt, lavede de røgfri skoler, neutrale cigaretpakker og cigaretter under disken, men det gør de ikke, siger Christine Antorini.