Politik

Amerikansk tv-vært får hård kritik, men vi er ikke bedre selv, siger Joachim B. Olsen

Joachim B. Olsen, finansordfører for Liberal Alliance. Mads Claus Rasmussen / Scanpix Denmark

Danskerne har mange falske forestillinger om USA, mener Joachim B. Olsen. Analytiker er enig og taler ligefrem om en "kulturel selvfedme" i Danmark.

Politikere, ambassadører og almindelige danskere har overdænget den amerikanske tv-vært Trish Regan med hård kritik efter hendes sammenligning af Danmark med det kriseramte sydamerikanske land Venezuela.

Men ifølge Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, er der ingen grund til at hidse sig så meget op. I stedet bør vi begynde med at kigge indad.

- Vi skal passe på med at pudse glorien alt for meget, for vi har også tendenserne, siger Joachim B. Olsen til TV 2.

- Jeg er af den helt klare opfattelse, at vi ikke er meget bedre selv. Vi er i hvert fald også rigtig gode herhjemme til at tegne et unuanceret billede af det amerikanske samfund, tilføjer han.

Ser kun skyggesiderne af USA

Det var med formuleringen ”der er noget råddent i Danmark”, at Trish Regan søndag indledte sit angreb på Danmark. Det skete i hendes eget program ”Trish Regan Intel” på den amerikanske tv-station Fox News.

Det er noget sludder at kalde Danmark for et socialistisk land

Joachim B. Olsen

Her beskyldte hun danskerne for hverken at ville arbejde eller færdiggøre studierne og kaldte i samme ombæring vores samfundssystem for socialistisk. Hun sammenlignede tilmed Danmark med det sydamerikanske land Venezuela, som under ledelse af en socialistisk regering er ved at falde helt fra hinanden.

Joachim B. Olsen mener, at den amerikanske studieværts sammenligning er både skæv og faktuel forkert på flere områder. Men han siger også, at både danskerne, medierne og politikere tegner et meget dystert billede af det amerikanske samfund.

Ofte handler det om, at de fleste amerikanere er fattige, at mange er dårligt uddannet, og at kriminaliteten er høj, lyder det.

- Jeg siger bestemt ikke, at USA er et perfekt samfund. Der er store problemer på nogle områder i USA, men der er også rigtig mange ting, der er velfungerende. Vi har en tendens til at se på skyggesiderne, men USA er et meget velstående samfund, hvor borgerne generelt nyder en høj levestandard, siger Joachim B. Olsen, der dog anerkender, at uligheden i USA er langt større end i Danmark.

En sludrende tv-vært

Liberal Alliances finansordfører mener, at USA og Danmark bør lade sig inspirere af hinanden, og derfor ærgrer det ham, at Trish Regan sammenligner Danmark med socialistiske Venezuela.

Dansk ambassadør besvarer den amerikanske tv-vært Trish Regans kritik. Video: Esther Margrethe Lynard

Han giver den danske ambassadør i USA, Lars Gert Lose, ret i, at Danmark ifølge flere undersøgelser er mere åben over for nye virksomheder end USA og tilføjer, at Danmark på nogle områder er mere kapitalistisk indrettet end USA.

- Trish Regan efterlader et indtryk af, at amerikanerne ingenting kan lære af Danmark, men det kan de. De kan lære meget af, hvordan vi har indrettet vores marked, siger Joachim B. Olsen og tilføjer:

- Det er noget sludder at kalde Danmark for et socialistisk land, for det er vi ikke.

Men hvordan kan du så samtidig sige, at vi er lige så unuancerede, som det vi ser her?

- Det er et spørgsmål om, at man er unuanceret på begge sider

Men der er vel trods alt ikke mange herhjemme, der tegner et så unuanceret billede, som hun gør ved at drage paralleller mellem Danmark og Venezuela?

- Nej, det her er et meget grelt eksempel, men min pointe er, at hvis vi siger til os selv, at vi slet ikke er unuancerede i vores måde at se på USA, så synes jeg, vi tager fejl.

Kristian Jensen og Anders Krab-Johansen er uenige om, hvorvidt den amerikanske tv-vært Trish Regan har ret i sin kritik af Danmark. Video: Agnete Madelaine Kirck Wismer

Kulturel selvfedme i Danmark

USA-analytiker Mirco Reimer-Elster er enig med Joachim B. Olsen i, at danskernes syn på USA generelt mangler nuancer. Han mener ligefrem, at danskerne har næsten lige så falske forestillinger om USA, som Trish Regan har om Danmark.

Som eksempel nævner han, at mange danskere skærer amerikanerne over en kam ved at betegne dem som skydegale, overvægtige og uinteresserede i verden omkring dem. Og selvom noget af det givetvis kan være rigtigt, mener han, der er en tendens til, at danskerne tillader sig at gå hårdere til amerikanerne end eksempelvis briter og tyskere.

- Danskerne er tilbøjelige til at have en kulturel selvfedme. Det er åbenbart meget vigtigt hele tiden at klargøre, at man er et bedre samfund end det amerikanske, og at man overhovedet ikke kunne forestille sig at leve der, siger Mirco Reimer-Elster.

Debatten bliver hurtigt politisk

USA-analytikeren påpeger, at USA er et kæmpe land, hvor de enkelte stater har meget forskellig lovgivning. Den pointe nævner Joachim B. Olsen også, men når LA-politikeren alligevel vælger at fremhæve, at amerikanerne har en høj levestandard, gør han også diskussionen politisk, lyder det fra Mirco Reimer-Elster.

Som belæg for sin påstand om høj levestandar i USA nævner Joachim B. Olsen, at det amerikanske bruttonationalprodukt per indbygger er højere end det danske. Men det kan blandt andet skyldes, at mange rige trækker gennemsnittet op, og det er derfor langt fra den eneste måde at opgøre levestandard på. Adgang til sygesikring kunne have været et andet parameter at måle på, lyder det.

- Det er svært at gå ind i sådan en debat, uden det meget hurtigt bliver politiserende, siger Mirco Reimer-Elster.

Han mener, at videoklippet med den amerikanske studievært, der er set næsten tre millioner gange på den konservative tv-station Fox News’ Facebook-profil, er gået viralt, fordi studieværtens påstande er så åbenlyst forkerte.

USA-analytikeren tror derfor heller ikke, at det ændrer det store i amerikanernes opfattelse af Danmark.

- De fleste mennesker, der ser sådan et program, bliver enten bare bekræftet i deres holdninger eller kan godt høre, at det lyder langt ude, siger han.