Politik

Huse slår revner i det tørre vejr, men der er ingen hjælp at hente hos ministeren

Husejerne sidder "med håret i postkassen" mener S, der sammen med DF vil have ministeren til at presse forsikringsselskaberne.

Den historisk varme sommer har voldt husejere over hele landet langt større problemer end brune græsplæner.

Den knastørre jord har fået flere huse til at slå revner i sommervarmen, og som TV 2 tidligere har beskrevet, er der ingen hjælp at hente hos forsikringsselskaberne.

Og ”det bliver svært at gøre noget ved”. Sådan lyder det i et skriftligt svar til TV 2 fra erhvervsminister Rasmus Jarlov (K), der er den ansvarlige minister på området.

Men den køber hverken Dansk Folkeparti eller Socialdemokratiet, der vil have undersøgt sagen nærmere.

- Det undrer mig ærlig talt, hvis ministeren vil lade folk stå alene med de her problemer og med håret i postkassen, siger klimaordfører i S, Jens Joel.

- Kan det virkelig være rigtigt, at ting, som ingen vidste kunne ske, men som så sker, bare er ærgerligt?, spørger han.

Vågnede af larmen fra revnerne

Flere af de største forsikringsselskaber i Danmark oplyser til TV 2, at de har fået et stigende antal henvendelser om sprækker i huse i år.

Omfanget varierer fra ”en håndfuld” til 10-15 stykker over sommeren.

TV 2 har tidligere fortalt om Niels Jørgensen fra Asperup på Fyn, der blev vækket midt om natten af larmen fra voksende sprækker i hans hus. Både i vægge og husets fundament.

Niels Jørgensen fra Asperup på Fyn har fået revner i både vægge og fundament på sit hus som følge af tørken.

Ved Lunderskov nær Kolding vågnede Lars Jørgensen også op til lyden af nyslåede revner, der næste morgen viste sig at have løsrevet gavlen fra huset. Han forventer, at det vil koste mere end 100.000 kroner at udbedre.

Vores eneste håb er, at vi kan råbe Christiansborg op

Facebookgruppen "Alle os, der støtter dækning af sætningsskader pga. tørken"

Forsikring dækker ikke

Flere forsikringsselskaber fortæller til TV 2, at revnerne skyldes sommerens tørke, der udtørrer særligt lerholdigt jord. Det trækker sig sammen og presser husets konstruktion.

Men der er ingen erstatning hos forsikringsselskaberne, der mener, at skaderne ikke er ”pludseligt opstået”, og derfor ikke dækkes af almindelige husforsikringer.

- Både årsag og virkning skal være pludselig. Og her er årsagen altså ikke pludselig. Det ville det have været ved et jordskælv, siger Ole Vidstrup, der er konsulent i forsikringernes brancheorganisation Forsikring og Pension.

- Det her er noget, der sker over længere tid, og den udtørring, der finder sted, er ikke pludselig.

Men er det ikke pludseligt, at der ud af det blå kommer en enkelt sommer, hvor man oplever en tørke gennem flere måneder?

- Jo, det kan man sige. Men det er ikke det, der er definitionen på pludselighed. Desværre, siger Ole Vidstrup.

Forsikringen dækker ikke, hvis huset slår revner. Video: Rikke Museth Janniche & TV Midtvest

Tørner sammen for at råbe politikerne op

Det har fået flere husejere til at gå sammen og bede om politisk hjælp.

I Facebookgruppen ”Alle os, der støtter dækning af sætningsskader pga. tørken” skriver stifterne:

- Vores eneste håb er, at vi kan råbe Christiansborg op!! Med håb om en akut hjælpepakke til os, som er blevet ofre for den værste tørken i Danmark i over 100 år.

Jeg køber ikke bare argumentet om, at det ikke er en pludselig opstået skade. Det gør jeg bestemt ikke

Hans Kristian Skibby, erhvervsordfører i Dansk Folkeparti

Minister vil tale med forsikringsselskaberne

Den Konservative erhvervsminister, Rasmus Jarlov, ønsker ikke at stille op til interview om sagen, men skriver til TV 2:

- Jeg tror, det bliver svært at gøre noget ved. Jeg er ret overbevist om, at forsikringsselskaberne vil levere en tørkeforsikring, hvis der er efterspørgsel efter det, og det er normalt bedst, at udbuddet af forsikringer bliver bestemt af udbud og efterspørgsel, uden at vi blander os for meget.

Han skal til møde med brancheforeningen Forsikring og Pension i næste uge, og her vil han drøfte mulighederne for fremover at få den slags skader inkluderet i almindelige husforsikringer.

Boligejere har ikke haft ”en kinamands chance”

Men det hjælper ikke de boligejere, der sidder i saksen nu, og ministeren lader forsikringsselskaberne slippe for let, mener S og DF.

- Der er jo ikke nogen, der havde forudset denne her situation. Det er jo ikke en situation, som den enkelte boligejer selv kan gøre noget ved, siger klimaordfører fra Socialdemokratiet, Jens Joel, til TV 2.

- Det er i min bog sådan noget, man netop tegner en forsikring for at sikre sig imod, siger han.

Og erhvervsordfører fra Dansk Folkeparti, Hans Kristian Skibby, er enig.

- Den enkelte husejer har ikke haft en kinamands chance.

De opfordrer begge ministeren til at komme til bunds i sagen og undersøge omfanget af skader og juraen i forsikringsselskabernes fortolkning af egne regler.

- Jeg køber ikke bare argumentet om, at det ikke er en pludselig opstået skade. Det gør jeg bestemt ikke, siger Hans Kristian Skibby.

Han er også klar til at se på, om staten skal oprette en ordning i stil med den, som husejere får ved stormflod.

Minister slår bak 

Det var venstre-kvinde og ligestillingsminister Eva Kjer Hansen enig i for et par dage siden

Men da TV 2 spurgte i dag, var hun tilfreds med ministerens plan om at tale med forsikringsselskaberne. 

- Jeg synes jo, at det er værd at tage en dialog med forsikringsselskaberne om, hvordan og hvorledes det kan være fremadrettet. Og det er jeg rigtig glad for, at erhvervsministeren allerede har meldt ud, at han vil sørge for.

Så ingen konkrete forslag til erhvervsministeren fra din side af?

- Nej, det har jeg ikke basis for at kunne gøre.