Politik

Regeringen lemper regler for landmænd: - Det er en naturkatastrofe

For anden gang i år er regeringen klar med en hjælpende hånd - og fødevareministeren afviser ikke at åbne for statskassen.

Toppen af dansk landbrug sidder torsdag i krisemøde oven på den historisk varme sommer, der ikke alene har udtørret landmændenes marker, men også deres økonomi.

En prognose fra landmændenes interesseorganisation, Landbrug og Fødevarer, har netop opjusteret landmændenes forventede tab i indtægter til 6,4 milliarder kroner, og nu gælder det om at få landmændene gennem sommeren med skindet på næsen.

- Det her handler jo ikke bare om en dårlig høst. Det handler om en naturkatastrofe, som har ramt hele landbruget meget bredt, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) til TV 2.

Der er landmænd, der kommer til at gå fallit i denne her tørke. Men hvor mange er det, at samfundet vil acceptere går fallit?

Martin Merrild, formand i Landbrug og Fødevarer

Disse regler bliver lempet

Regeringen har, på opfordring fra landmændene selv, besluttet at ændre fire gældende regler.

  • Selv om den grønne EU-støtte er afhængig af, at landmændene etablerer såkaldte MFO-græsefterafgrøder, så har regeringen besluttet, at de kan høstes. (MFO: MiljøFokusOmråder)
  • Fristen for at så efterafgrøder udskydes fra den 20. august til den 3. september.
  • Landmændene får lov til at så rug i græsefterafgrøderne, så dyrene kan få foder.
  • Regeringen tillader ammoniakbehandling af halm frem til den 31. december 2018, så grovfoderforsyningen til malkekvæg eksempelvis sikres (hertil kommer et afstandskrav til naturområder).

Brug for mere

Det er anden gang, at reglerne bliver lempet i år, og formanden i Landbrug og Fødevarer er glad for tiltagene.

- Det er en lille justering af nogle regler, som vil hjælpe landmændene, siger Martin Merrild til TV 2.

Men nu har landmændene brug for mere end regelændringer, lyder beskeden.

I Sverige har den svenske regering netop præsenteret en hjælpepakke til landbruget på 1, 2 milliarder svenske kroner. Det svarer til omkring 870 millioner danske kroner.

- Vi kan jo ikke stå i en situation, hvor der bliver talt om statslige hjælpeordninger i landene omkring os, som vi konkurrerer med, og så fuldstændig afskære os muligheden for også at tale om det nu, siger Martin Merrild til TV 2 forud for mødet, hvor også miljø- og fødevareministeren deltager.

Selvfølgelig skal man lade falde, hvad ikke kan stå. Men ikke når man bliver ramt af en naturkatastrofe

Jakob Ellemann-Jensen, miljø- og fødevareminister

Væk med skat på 900 millioner

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen afviser dog over for TV 2 at lave en lignende hjælpepakke.

I stedet foreslår Landbrug og Fødevarer at droppe den såkaldte jordskat, der hvert år koster landmændende i omegnen af 900 millioner kroner.

- Det var jo et naturligt sted at starte, så vi kan ligestilles med de landmænd, der er rundt omkring os i sådan en vanskelig situation, siger Martin Merrild til TV 2.

Men burde landbruget i højere grad ikke selv have polstret sig? Betalt ind til en fond eller på anden vis have gjort sig klar til, at der kunne komme kriser som denne her?

- Der er da ikke noget en landmand ønsker mere end at have en robust og stærk økonomi, så han kan klare en tørke uden at komme i problemer, siger Martin Merrild og henviser til, at flere kriseramte landmænd kan være nyopstartede eller netop have investeret i udvidelser.

- Der er landmænd, der kommer til at gå fallit i denne her tørke. Men hvor mange er det, at samfundet vil acceptere går fallit? spørger han.

Minister vil indkalde til drøftelser

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen udtrykker stor forståelse for landmændenes knibe, som han ikke mener er selvforskyldt.

- Selvfølgelig skal man lade falde, hvad ikke kan stå. Men ikke når man bliver ramt af en naturkatastrofe, siger han til TV 2.

Skatteministeriet oplyser til TV 2, at ministeriet netop er i gang med at se på muligheden for en lempelse af jordskatten, ligesom embedsværket undersøger andre muligheder for at hjælpe landmændene gennem tørken.

Til det siger skatteminister Karsten Lauritzen via ministeriets presseafdeling:

- Det er et af Danmarks allervigtigste erhverv, som lige nu står i en ekstraordinær svær situation.

Miljø- og fødevareministeren er heller ikke afvisende for at se på, hvordan landbruget kan blive hjulpet økonomisk.

- Vi er nødt til at se på, om det er nok, det her. Derfor er jeg ikke afvisende over for noget som helst.

Ministeren vil på baggrund af dagens krisemøde indkalde til politiske drøftelser.

- Det er min oplevelse, at der på Christiansborg såvel som i befolkningen er en forståelse for, at det her er en ganske ekstraordinær situation. De fleste kan jo kigge ud ad vinduet og se en græsplæne et eller andet sted. Der er en grund til, at den ikke er blevet slået siden april. Og gad vide, hvordan det så står til med afgrøderne på marken.