Politik

Der er pres på uddannelsesloftet - SF vil af med det nu

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) er på ferie og kan ikke kommentere sagen torsdag.

Både Socialdemokratiet og Liberal Alliance (LA) har sagt, at de er klar til at droppe det udskældte uddannelsesloft. LA's politiske ordfører Christina Egelund har dog sagt, at partiet vil vente til efter næste folketingsvalg - men så længe vil SF ikke vente.

- Vi fremsætter forslag i salen allerede nu, og så håber vi, LA er i stand til at presse Venstre og Dansk Folkeparti ved at kalde dem til stemmeknapperne nu. Vi ønsker det uddannelsesloft afskaffet hurtigst muligt, så der ikke er flere end højst nødvendigt, der kommer i klemme, siger Jacob Mark, gruppeformand hos SF, til TV 2.

Siden Folketinget i december 2016 vedtog den såkaldte ”begrænsning af dobbeltuddannelse”, er den blevet meget kritiseret.

En af modstanderne var den nuværende ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V), der i januar 2017, mens hun var menigt folketingsmedlem i Venstre, åbent kritiserede uddannelsesloftet.

- Vi har ikke brug for, at danskerne uddanner sig mindre. Tværtimod skal de uddanne sig mere. Og det bliver kun vigtigere i de kommende år, skrev hun på Facebook.

S har eget forslag

Det har ikke torsdag været muligt at få at vide, om hendes partifælle Tommy Ahlers (V), uddannelses- og forskningsminister, er klar til at droppe uddannelsesloftet allerede nu. Han er på ferie og er ikke tilgængelig for en kommentar, oplyses det fra presseafdelingen i Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Også et andet af partierne bag uddannelsesloftet, Socialdemokratiet, har skiftet holdning.

- Det er et udmærket princip, at du skal bruge den uddannelse, du har taget. Men jeg kan bare se, at uddannelsesloftet har skabt en følelse, der har sat sig i mange flere end dem, der er direkte berørt af det. En følelse af, at man ikke må begå fejl, og hvis man fejler, misser man muligheden for at uddanne sig. Det er farligt, sagde partiets formand, Mette Frederiksen, under folkemødet på Bornholm til Berlingske.

Men det betyder dog ikke, at Socialdemokratiet umiddelbart kan støtte SF's forslag, oplyser partiets uddannelsesordfører Mette Reissmann.

- Vi har vores eget forslag. Og vi vil gerne drøfte sagen med de involverede partier først. En af udfordringerne i det her er jo finansieringen, siger Mette Reissmann til TV 2.

Allerede nu flertal

LA's politiske ordfører Christina Egelund siger til TV 2 at LA er imod uddannelsesloftet - men også at partiet vil arbejde frem mod at afskaffe det efter et kommende Folketingsvalg.

- Vi vil gøre det til en del af valgkampen og forhåbentlig finde et flertal for at afskaffe det, siger Christina Egelund.

På LA's pressemøde i København forbindelse med partiets sommergruppemøde, blev partiet konfronteret med den kendsgerning, at der allerede nu er flertal imod uddannelsesloftet - efter Socialdemokratiet har ændret holdning.

- Og det skaber en situation, hvor alt taler for at uddannelsesloftet forsvinder, sagde økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille. Men heller ikke han ville være med til at ændre den situation før et valg.

- Skulle der opstå en situation, hvor alle i aftalekredsen er med på at afskaffe uddannelsesloftet i morgen, er vi med på det. Men ellers står vi ved aftale vi har indgået, siger Christina Egelund til TV 2.

Og det sker ikke - Dansk Folkeparti (DF) vil ikke være med til at afskaffe uddannelsesloftet.

- Nej, det er vi ikke umiddelbartit, siger Jens Henrik Thulesen Dahl, udannelsesordfører hos DF.