Politik

Vil sætte pant på mobiltelefoner og computere - skal også gælde gammel elektronik

Formålet med panten er, at danskerne skal blive bedre til at indlevere deres gamle elektronik og dermed skåne miljøet.

SF foreslår, at der i Danmark skal indføres pant på mobiltelefoner.

Forslaget kommer efter, at Socialdemokraterne i Sverige mandag fremsatte et lignende forslag.

- Vi skal stoppe med at leve, som om vi har 40 jordkloder, samt tage bedre vare på de ressourcer, vi anvender. Derfor foreslår vi blandt andet, at vi skal indføre pant på mobiltelefoner og måske endda andet småelektronik, udtalte Åsa Westlund, klima- og miljøordfører for Socialdemokraterne, mandag til Aftonbladet.

Danskerne skal være bedre til at indlevere gamle mobiltelefoner

Nu har SF foreslået, at det samme skal gælde for danskerne, når de køber en ny mobiltelefon. Formålet er, at metallet i mobiler og computere skal genanvendes, således at de skrottede mobiltelefoner vil belaste miljøet i mindre grad, end de gør i dag.

- Vi vil gerne have, at danskerne rent faktisk får indleveret deres gamle elektronik. Som det er nu, får folk simpelthen ikke indleveret det, selvom mobiltelefoner indeholder metaller, som kan genbruges, fortæller Lisbeth Bech Poulsen, der er it-ordfører i SF.

Man skal betale ekstra, når man køber elektronik

Pantordningen skal gælde både mobiltelefoner, computere og ifølge Lisbeth Bech Poulsen muligvis også anden elektronik. Det skal fungere således, at man betaler en pant på mellem 100 og 250 kroner, når man køber et produkt. Dette beløb får man tilbage, hvis man indleverer sin brugte elektronik til forhandleren.

Også den gamle elektronik, som folk har liggende, skal kunne pantes. Her understreger Lisbeth Bech Poulsen, at de vil finde et system, så folk ikke bare indleverer alle deres gamle telefoner.

Der er jo også nogle, som sælger deres brugte telefoner videre og dermed skaber genbrug på denne måde. Frygter I ikke, at det ender med at få den helt modsatte virkning: At folk hellere vil pante deres gamle telefon end at sælge den videre?

- Vi synes kun, det er godt at sælge sin gamle telefon videre. Det er også derfor, at panten ikke er højere end 100 til 250 kroner. Da vil panten være lavere end den pris, man kan få, hvis man for eksempel sælger sin gamle mobiltelefon videre, siger Lisbeth Bech Poulsen.  

Mange af vores elektronikprodukter forsvinder

Erik Hagelskjær Lauridsen, der er Lektor på Institut for planlægning og koordinator for Ingeniøruddannelsen i bæredygtigt design ved AAU, fortæller, at der er en hel del elektronikprodukter, der forsvinder hvert år, fordi de ikke kan gensælges.

- Omkring 30-40 procent af vores elektronikprodukter ved vi simpelthen ikke, hvor bliver af. Så forslaget er godt. Desuden indeholder en mobiltelefon mange forskellige stoffer. Stort set alle de stoffer, der findes i det periodiske system, kan man også finde i en mobiltelefon. 

- Hvis man rigtigt skal gøre noget ved bæredygtighed ved elektronikprodukter, skal man sørge for, at de får et længere produktliv. Mobiltelefonerne skal simpelthen holde længere. Det kunne man godt stille krav om lovgivningsmæssigt – at det bliver nemmere at reparere produkter, og at de skal kunne holde i længere tid, siger han.