Vil gøre som Norge - mange partier klar til at sætte priserne på cigaretter op

Flere danske partier ser ud til at have rykket sig på spørgsmålet, og mange er nu klar til at sætte prisen op. Der er dog uenighed om, hvor meget.

Skal priserne på cigaretter sættes op i Danmark?

Det spørgsmål er igen blevet aktuelt herhjemme, efter TV 2 tirsdag kunne fortælle, at der er langt færre unge nordmænd, der ryger sammenlignet med ungdommen i Danmark. Og det ser nu ud til, at mange partier er klar til at gøre smøgerne dyrere.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er det især store prisstigninger på cigaretter, der har bragt andelen af unge rygere i Norge ned fra mellem 15 og 18 procent i 2009 til mellem en og fem procent i dag.

Prisen på cigaretter er blevet sat markant op, og i dag koster en pakke smøger i Norge omkring 100 danske kroner. I Danmark er prisen omkring 40 kroner.

Her kan du se forskellen på rygelovgivningen i Danmark og Norge.

Norge
VS
Danmark
Unge rygere
I Norge ryger fem procent af mændene og en procent af kvinderne i aldersgruppen 16 til 24 år dagligt.
I Danmark ryger 17 procent af mændene og 14 procent af kvinderne i aldersgruppen 16 til 24 år dagligt.
Pris
I Norge koster en pakke cigaretter typisk mellem 90 og 100 danske kroner.
En pakke cigaretter koster cirka 40 kroner i Danmark.
Aldersgrænse for at købe tobak
18 år
18 år
Tilgængelighed
Butikkerne har de seneste ti år gemt cigaretterne væk i Norge, og der har været neutrale cigaretpakker i et år.
I Danmark er der ingen lovgivning, der siger, at cigaretterne skal gemmes væk i butikkerne. Flere supermarkeder som Netto, Føtex, Bilka og Rema 1000 siger dog, at de vælger at fjerne cigaretterne frivilligt.
Skoler og ungdomsuddannelser
Norge har indført totalt rygeforbud i skoletiden, det gælder også uden for skolens område. Det gælder også for gymnasier.
I Danmark må elever i grundskolen og på ungdomsuddannelser med flest elever under 18 år ikke ryge på skolens område, men de må gerne uden for skolens områder. Få kommuner har dog valgt, at rygning uden for skolens område heller ikke er tilladt i skoletiden. Erhvervsskoler er ikke underlagt samme regler, men nogle har valgt frivilligt at indføre røgfri matrikel.

V og K klar til prisstigninger

Den store forskel har endnu engang fået Kræftens Bekæmpelse til at opfordre politikerne til at sætte tobaksafgifterne op, og derfor har TV 2 spurgt partierne på Christiansborg om deres holdning. Foruden flere partier i rød blok er både Venstre og Det Konservative Folkeparti nu også klar til at sætte priserne op.

Vi har også hørt dem, om øvrige norske tiltag som forbud mod rygning i skoletiden og forbud mod synlige cigaretter er en god idé.

Her kan du se, hvad de svarer.

Hvad skal en pakke cigaretter koste?

Markant op

Op - men ikke konkret

Lidt op

Nej

Skal det være et lovkrav, at cigaretterne gemmes væk i butikkerne?

Ja

Nej

Bør al rygning uden for matriklen i folkeskolen og på ungdomsuddanelser forbydes?

Ja

Nej

Tyder på flertal

Selvom store partier som Socialdemokratiet og Venstre ikke vil sige, hvor meget cigaretpriserne bør stige, tegner der sig et billede af et flertal i Folketinget for dyrere smøger. Det er dog uklart, præcist hvor meget politikerne vil have dem til at stige.

Anderledes klare i mæglet er danskerne. 70 procent af danskerne svarer i en ny Megafon-undersøgelse, at en pakke cigaretter bør koste dobbelt så meget som i dag. Altså omkring 80 kroner.

Målingen viser, at 10 procent flere ønsker en prisstigning på cigaretter i forhold til den foregående måling, som blev lavet i januar 2018.

Ifølge den nye undersøgelse er der et flertal for højere priser på tværs af køn, alder, geografi, uddannelse og politisk ståsted.

1000 respondenter har deltaget i undersøgelsen.