Politik

Skatteminister går nu efter små og mellemstore virksomheder

Statskassen går glip af milliarder af skattekroner på grund af fejl og snyd. Politisk flertal vil pege luppen mod mindre virksomheder.

De små og mellemstore virksomheder er de helt store skattesyndere.

- Det er der slet ingen tvivl om, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) til Børsen.

Mens almindelige borgere samlet set undlod at betale en milliard kroner af den skat, de skulle i 2016, snød små og mellemstore virksomheder statskassen for 12 milliarder kroner. Det viser en rapport fra Skat.

- Her har vi et reelt regelefterlevelsesproblem, siger Karsten Lauritzen, der mener, det både skyldes bevidst snyd, men også ærlige fejl.

Han ønsker det milliardstore skattetab stoppet ved at pålægge flere virksomheder at få en revisor til at se på regnskabet. En stramning af den såkaldte revisionspligt.

10 procent snyder bevidst

Siden 2006 er pligten til at få regnskabet set efter af en revisor blevet lempet tre gange, og i dag omfatter den kun selskaber med flere end 12 ansatte og en årlig omsætning – to år i træk – på mere end otte millioner kroner netto.

Tidligere på året afslørede TV 2, hvordan virksomheder, der er fritaget for at få regnskabet tjekket efter, bevidst snyder statskassen for skattekroner.

Det er blevet for let at snyde, simpelthen

Jesper Petersen, skatteordfører i Socialdemokratiet 

Revisionspligt

Revisionspligt er, når en virksomhed ifølge loven skal betale for en revisor til at gennemgå regnskaberne. Revisoren er blandt andet ansvarlig for at fremhæve det i regnskabet, hvis der bliver fundet ulovligheder i bogføringen.

Siden 2006 har skiftende regeringer lempet revisionspligten, så en række mindre virksomheder ikke længere skal hyre en revisor.

Formålet har været, at de små virksomheder kunne spare penge på administration og bureaukrati.

Bagsiden er - ifølge kritikere - at lempelserne også har gjort det nemmere at snyde i skat.  

Ifølge erhvervsavisen Børsen estimerer Skat, at cirka 10 procent af de virksomheder, der er fritaget revisionspligten og ikke betaler den rigtige skat, snyder bevidst.

Revisionspligt som straf

Både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har tidligere kritiseret regeringen for ikke at stramme reglerne omkring revisorpligten, så flere selskaber fik tallene set efter.

Men skatteminister Karsten Lauritzen ønsker som udgangspunkt ikke at genindføre en generel pligt, men foreslår i stedet, at den kan bruges som sanktion.

Virksomheder med fejl i regnskabet kan eksempelvis blive pålagt at få en revisor til at gennemgå regnskabet fem år frem.

- Det, tror jeg, er den rigtige vej at gå, siger Karsten Lauritzen til Børsen. Han holder ferie og stiller derfor ikke op til interview med TV 2.

S og DF bakker op, men...

Hos S er man glad for, at ”ministeren er vågnet op i sommerferien”, som skatteordfører Jesper Petersen siger til TV 2.

Han vil dog også have selve revisionspligten på forhandlingsbordet, når ministeren inviterer til forhandlinger efter sommerferien.

- Det er blevet for let at snyde, simpelthen, siger Jesper Petersen.

Man skulle prøve at se, om man kunne arbejde videre med en revisionspligt-light

Jakob Brandt, vicedirektør i SMV Danmark

Dansk Folkeparti er enig.

- Vi skal sikre, at der er en objektiv og sikker kontrol. Og det gør vi altså ikke, som det er nu, hvor man har åbnet en meget stor dør for, at folk kan fravælge ekstern revision, siger erhvervsordfører Hans Kristian Skibby til TV 2.

Vil koste dyrt

Men en generel genindførelse af revisionspligten for alle virksomheder vil i værste fald koste erhvervslivet 2,5 milliarder kroner.

Sådan lyder det fra de små og mellemstore virksomheders organisation SMV Danmark.

- Vi synes, man skulle prøve at se, om man kunne arbejde videre med at lave en revisionspligt-light, siger Jakob Brandt, vicedirektør i SMV Danmark, til TV 2.

Han foreslår, at de lidt billigere bogholdere kan få lov at udføre de lidt dyrere revisorers opgaver.

- En bogholder skal måske kun have 30 procent af, hvad en statsautoriseret revisor skal have, siger han og uddyber, at det vil spare virksomhedsejerne for regninger på mellem 10.000 til 30.000 kroner.

I første omgang forventer skatteminister Karsten Lauritzen dog, at et flertal i Folketinget vil blive enige om at udvide andelen af virksomheder, som lovpligtigt skal have regnskabet godkendt af en revisor.

Det fremgår af Børsen, at 12 virksomheder i 2006 var fritaget revisionspligten. I 2016 var antallet steget til 123.522.