Politik

Politikere kræver svar fra justitsministeren om undsluppen fange

Retsordførerne fra Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet kalder episoden for fuldstændig grotesk.

Den mandlige fange, som onsdag aften lykkedes med at slippe fri fra sit ophold i Vestre Fængsel, byttede ifølge kriminalforsorgen tøj med en besøgende og kom således på fri fod.

Ifølge TV 2s oplysninger er der tale om en varetægtsfængslet mand, der skulle udleveres til Italien, hvor han er sigtet for flere forhold. Heriblandt økonomisk støtte til en terrororganisation.

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, har på den baggrund rettet henvendelse til justitsminister Søren Pape Poulsen (K) for at få en redegørelse i sagen.

- Det er jo fuldstændig grotesk. Det skal vi selvfølgelig have undersøgt, siger Peter Kofod Poulsen til TV 2.

Retsordføreren regner med, at Søren Pape Poulsen vil fortælle, hvad der er foregået i forbindelse med fangeflugten.

- Det er jo med henblik på, at det ikke kan ske igen, for sådan noget må ikke ske. Derfor skal ministeren redegøre for, hvad der er op og ned i den her sag, hvordan det kan foregå, og hvad man vil gøre for at undgå det i fremtiden, siger Peter Kofod Poulsen.

Virker molboagtigt 

Socialdemokratiets retsordfører, Morten Bødskov, kalder også hændelsen i Vestre fængsel for grotesk og vil ligeledes have justitsministeren på banen.

- Det virker pinligt. Det kan jo ikke være sådan, at man øjensynligt bare kan bytte tøj og forlade et dansk fængsel, uden der er nogen, der aner, hvem det er, der går ud af porten. Det virker helt absurd, siger Morten Bødskov til TV 2.

Er det en menneskelig fejl eller en procedurefejl​?

- Det er svært at sige, men vi beder justitsministeren om en hurtig redegørelse for at få klarhed over det her. Er der procedurer, der skal strammes op, så må de strammes op. Det her virker næsten helt molboagtigt, at det kan finde sted, siger han.

Justitsminiser Søren Pape Poulsen oplyser til TV 2, at han først vil udtale sig, når undersøgelsen af forløbet er færdig.

Forbund vil fotografere fanger

I en pressemeddelelse oplyser Kriminalforsorgen, at manden flygtede via fængslets besøgsafdeling onsdag aften omkring klokken 19.30, hvor det lykkedes en besøgende og den varetægtsfængslede at bytte identitet.

Ifølge Kim Østerbye, der er formand i Fængselsforbundet, foregår et besøg under private forhold, så den besøgende er alene med fangen i besøgsrummet.

Han forklarer videre, at der formentlig har været et vagtskifte blandt betjentene i løbet af besøgstiden, så det ikke er den samme betjent, der har lukket den besøgende både ind og ud af besøgsrummet.

- Vi fotograferer ikke varetægtsfanger. Det har vi tidligere foreslået, men fået afslag på. Det bør man alvorligt overveje nu, da det betyder, at alle fanger får et legitimationskort, vi kan identificere dem med, siger Kim Østerbye.

Morten Bødskov mener, at proceduren bør ændres.

- Det skal ikke være sådan, at når man har besøg i et dansk fængsel, så er der ingen, der aner, hvem det er, der sidder tilbage i cellen, når den, der var på besøg, har forladt fængslet, siger retsordføreren fra Socialdemokratiet.

Peter Kofod Poulsen mener, at man skal minimere, at indsatte har nogen som helst mulighed for at komme ud.

- Sådan nogle mennesker skal man jo passe rigtig godt på, ikke bare stikker af fra vores fængsler, siger han.

Politi leder ikke offensivt efter fange

Københavns Hovedbanegård blev onsdag aften i forbindelse med fangeflugten lukket ned og al togtrafik indstillet. Både fjerntog og alle S-tog holdt stille i lidt over to timer.

Tidligere torsdag udtalte Københavns Politi, at fangen ikke er vurderet som værende farlig, hvilket også er grunden til, at han ikke efterlyses med billede. På nuværende tidspunkt har politiet ikke brug for offentlighedens hjælp, lyder det fra politiinspektør Peter Dahl: 

- Status er, at vi ikke har fanget ham og ikke har nogen formodninger om, hvor han befinder sig. I øjeblikket eftersøger vi ham, men vi leder ikke offensivt efter ham, som vi gjorde på Hovedbanegården onsdag.