Politik

S vil stoppe hurtige lån med renter på op mod 1000 procent

S vil have styr på kviklånene, hvis de vinder næste valg, og er klar med 10 forslag. Forbrugerrådet jubler, mens SF vil have skrappere regler.

"Opret kredit, få pengene straks." "Lån uden sikkerhed." "Få 25.000 kroner nemt og hurtigt."

De såkaldte kviklån sælger sig selv som lette og ufarlige, men nu vil Folketingets største parti sætte en stopper for lånene.

Med 10 forslag lover Socialdemokratiet at få kontrol med låneudbyderne af de såkaldte sms-, mini- eller kviklån, hvis de kommer til magten efter næste folketingsvalg.

De hurtige penge kan nemlig hurtigt give problemer.

- Der er mange, som havner i nogle meget alvorlige gældsfælder med renter på helt op til 1000 procent, siger Morten Bødskov fra Socialdemokratiet.

- Det handler jo om, at vi som samfund har et ansvar for, at der ikke er tusindvis af især unge, som havner i de her gældsfælder, siger han til TV 2.

Ung, dum og naiv

I 2015 blev der optaget mere end 172.000 såkaldte kortfristede web- eller sms-lån, hvor flere end 20.000 endte som misligholdte lån.

TV 2 har tidligere fortalt om Mads Berthelsen fra Vejle, der med et kviklån på 20.000 kroner endte i en uoverskuelig gæld på 200.000 kroner.

- Jeg har været ung, dum og naiv. Jeg havde slet ikke tænkt over, hvordan økonomien hang sammen, sagde han dengang til TV 2.

Der er et massivt bombardement fra nogle firmaer, der er meget ressourcestærke

Morten Bruun Pedersen, seniorøkonom, Forbrugerrådet Tænk

Selvom flere af lånudbyderne lover renter på mindre end 10 procent, kan låntyperne hurtigt eksplodere i gebyrer og nye tårnhøje renter. Derfor advarer Forbrugerrådet Tænk mod lånene.

- Hvis man ikke har pengene til at købe noget i den ene måned, så har man det nok heller ikke i den næste, siger seniorøkonom Morten Bruun Pedersen.

- De her firmaer tjener jo penge på, at folk ikke kan betale tilbage til tiden, fordi de så kan tage nogle meget høje rykkergebyrer. Det er en meget stor del af deres indtægt.

Ingen reklamer og loft på renterne

Derfor er der behov for, at lånene kommer i faste rammer, mener Morten Bødskov.

Socialdemokratiet foreslår blandt andet, at der skal indføres et forbud mod reklamer for kviklånene i stil med det forbud, der er mod reklamer for tobak.

- Man kan stort set ikke tænde for en tv-udsendelse, uden der er reklamer for kviklån, siger Morten Bødskov.

De tager ikke fat om nældens rod

Lisbeth Bech Poulsen, erhvervsordfører, SF

Tænks seniorøkonom Morten Bruun Pedersen oplyser til TV 2, at han engang talte otte reklamer for kviklån på en togtur fra København til Sorø. Han tager derfor godt imod forslaget.

- Der er et massivt bombardement fra nogle firmaer, der er meget ressourcestærke, siger han og understreger, at vilkårene for lånene bliver præsenteret med mikroskopiske bogstaver.

Socialdemokratiet vil desuden sætte beløbsgrænse på det samlede lånebeløb, så kviklånsudbyderne ikke kan overraske med tårnhøje gebyrer og snørklede regler for tilbagebetaling. For at forhindre at gamle lån betales af med nye, foreslår de desuden et maksimum på to kviklån per person.

Herunder kan du se Socialdemokratiets samlede forslag:

10 forslag til bedre kontrol med kviklån

  1. Loft over kreditrisiko

    Socialdemokratiet mener, at det er en del af forretningsmodellen, at kviklånsudbyderne låner penge til folk, der ikke kan betale tilbage.

    Derfor skal der loft over udbydernes såkaldte kreditrisiko, som betyder, at de kun kan låne ud til forbrugere, der ser ud til at kunne betale lånet tilbage.

    Overtrædelse skal medføre bødestraf, og der skal foretages kontrollerende stikprøver.

  2. Bedre mulighed for at indfri lån

    Et kviklån skal kunne indfries, lige så let som det optages. 

  3. Større gennemsigtighed

    Låneudbyderne skal forpligtes til at informere om det fulde tilbagebetalingsbeløb i både kroner og procent.

     

  4. Skærpet tilsyn fra Finanstilsynet

    Forbrugerombudsmandens nuværende tilsyn skal skærpes med årlig kontrol og placeres under Finanstilsynet.

    Sanktionsmuligheder skal udvides, så det bliver muligt at give firmaer bøder og forbud mod lånevirksomhed i særligt grove tilfælde.

    Derudover skal kviklånene kvalitetsmærkes.

  5. Udviklingen skal følges mere indgående

    Kviklånsudbydere skal, som andre banker og realkreditinstitutter, forpligtes til at indberette deres lånedata til et kommende nationalt kreditregister, så udviklingen i lånene kan følges. Det skal ske fra 2019.

  6. Kviklånsudbydere skal omfattes regler om god skik

    Ligesom banker skal kviklånsudbyderne omfattes regler om god skik ved at handle redeligt og loyalt over for kunder.

  7. Maksimum på to kviklån

    For at forhindre at nye lån bliver optaget for at betale gamle lån af, må personer maksimalt have to kviklån ad gangen på højest 30.000 kroner per person.

    Derudover må personer med misligholdte kviklån ikke optage nye lån.

  8. 48 timers betænkningstid

    Alle forbrugslån skal give låntageren 48 timers betænkningstid, inden lånet endeligt tegnes.

  9. Loft over renten

    Den ekstra renteomkostning, som kommer på misligholdte lån, skal fastsættes til maksimalt 30 procent i nominal årlig rente.

    Derudover må det samlede beløb ikke overstige det dobbelte af lånets samlede tilbagebetalingsbeløb.

  10. Ingen reklamer i det offentlige rum

    Skærpede reklameregler for tv, radio og internet i stil med dem, der allerede findes for tobak.

Der skal være endnu skrappere regler

Selvom alle partierne på venstrefløjen er positivt stemte over for forslagene, vil SF og Enhedslisten have endnu skrappere regulering.

Selvom SF ifølge erhvervsordfører Lisbeth Bech Poulsen vil stemme for alle forslagene, mener hun, at de 10 forslag kun kradser i problemets overflade.

- De tager ikke fat om nældens rod. Det kan godt være, at du ikke må tage lån på mere end 30.000 kroner, men udgifterne kan stadig vokse sig utroligt store, siger hun til Politiken.

SF har tidligere foreslået, at der kommer loft på de årlige omkostninger på kviklånene. Socialdemokratiet foreslår i stedet et loft over den såkaldte morarente, som er den ekstra omkostning, der kan komme på misligholdte lån.

Man har vel også selv et ansvar. Er det hele ikke lidt formynderisk?

- Nej, det synes jeg ikke. Det er utrolig nemt at optage de her lån, og vi har altså et ansvar for at hjælpe dem, der kommer i klemme, siger Morten Bødskov fra Socialdemokratiet.