Politik

Karsten Hønge vil droppe dansk politik for EU - dybt overraskende, siger analytiker

SF's politiske ordfører er villig til at ofre sin plads i Folketinget for at stille op til EU. Men det er en del af en taktisk plan, mener analytiker.

SF’s politiske ordfører, Karsten Hønge, har netop meddelt, at han stiller op til Europa-Parlamentsvalget i maj næste år.

Men han meddeler samtidig, at han stiller op til det kommende folketingsvalg, hvis det skulle blive afholdt tidligere.

Og det er mildest talt opsigtvækkende, mener TV 2’s politiske analytiker, Peter Lautrup-Larsen.

- Det er dybt overraskende. Og jeg forstår godt, hvis der er folk, der synes, det er besynderligt, siger han.

En bredere politiske flanke

Siden 2004 har Karsten Hønges partikollega Margrethe Auken repræsenteret SF i Europa-Parlamentet. Og det vil hun forhåbentlig fortsætte med, siger Karsten Hønge.

- Vi er to, der stiller op sammen i et fælles projekt. Ikke mod hinanden, siger han til TV 2.

Mens 73-årige Margrethe Auken er meget optaget af SF’s grønne ambitioner i forhold til miljø- og klimaudfordringer, er Karsten Hønges primære fokus på mere traditionelt røde værdier som eksempelvis arbejdsforholdene for lavtlønnede.

Det er jo mærkeligt at stille op til et valg og sige, at meningen er, at I skal stemme på mig og SF. Men det er ikke mig, der skal til Bruxelles

Peter Lautrup-Larsen, politisk analytiker, TV 2

- Jeg kan blive en af tillidsrepræsentanterne for de mennesker, der har mindst, siger han.

- For os er det vigtigt, at vi har en liste, der afspejler, hvor bredt vi går til politik.

Hønge skal sluge stemmer til Auken

Men ifølge Peter Lautrup-Larsen er SF’s chance for at opnå to mandater forsvindende lille, og den forkromede plan bag Hønges kandidatur er nærmere at få Auken geninstalleret i Europa-Parlamentet end at skaffe sig selv en stoleplads.

- SF er godt klar over, at hvis de vil bevare det mandat i parlamentet, som de prioriterer, så er Auken nødt til at have en støttepædagog, siger han.

- Han stiller jo op for at samle nogle stemmer.

Karsten Hønge medgiver over for TV 2, at han ikke stiller op for at blive partiets spidskandidat.

Den politiske kamp er jo den samme, uanset om den foregår i Danmark eller EU

Karsten Hønge, SF

- Min ambition er jo at blive nummer to på SF’s liste, og min ambition er at støtte Margrethe Auken og hendes fantastiske arbejde gennem mange år.

Og det giver SF et forklaringsproblem, mener Lautrup-Larsen.

- Det er jo mærkeligt at stille op til et valg og sige, at meningen er, at I skal stemme på mig og SF. Men det er ikke mig, der skal til Bruxelles. Det er en anden, som jeg trods alt håber får flere stemmer.

- Man bliver jo nødt til at vælge

Opnår Karsten Hønge flere stemmer end Margrethe Auken, der ved sidste valg fik 153.000 stemmer, er det dog ham, der må til Bruxelles.

Hvad vil du helst? I Folketinget eller i Europa-Parlamentet?

- Sådan kan man ikke vælge. Den politiske kamp er jo den samme, uanset om den foregår i Danmark eller EU.

Men hvis du bliver valgt til Europa-Parlamentet, så siger du, at det er et farvel og tak til Christiansborg. Så er det vel det, du helst vil?

- Hvis jeg skulle være så heldig at blive valgt ind i EU, så bliver jeg jo nødt til at vælge, ja. Og så er det selvfølgelig det mandat, jeg vælger, siger Karsten Hønge.

Margrethe Auken tager ifølge Politiken godt imod Hønges kandidatur.

- Han er ikke min konkurrent, men en god kammerat og en vigtig spiller i vores EP-valgkamp. Og vinder han, går min verden altså ikke under, siger hun.

Der afholdes valg til Europa-Parlamentet den 23.-26. maj 2019. Folketingsvalget i Danmark skal senest afholdes den 17. juni 2019.